به گزارش خبرنگار مهر، مويد حسيني صدر پيش از ظهر يكشنبه در جلسه بررسي راهكارهاي احيا و مرمت آرامگاه پورياي ولي در خوي، با اشاره به آغاز عملیات احیای مقبره پوریای ولی پهلوان نامدار ایران زمین در این شهرستان، افزود:برای احیای این مقبره بزودی هیئت امنایی متشکل از خیران و پهلوانان ایرانی در عرصه های مختلف و مسئولان شهرستانی تشکیل می شود.
وي با اشاره به اينكه برای احیای این آرامگاه خیران شهرستانی و کشوری بالغ بر 7 ميليارد ريال اهدا کرده اند، اظهار داشت: هیچ ایرانی وضعیت مهجور مانده و فعلی مزار پهلوان نامي پوریاي ولي را نمیتواند قبول کند باید بارگاهی در خور شان وی ساخته شود.
نماينده مردم خوي و چايپاره در مجلس شوراي اسلامي با انتقاد از اهمال کاریهای دولت و میراث فرهنگی در خصوص ساخت مزار پوریای ولی گفت: غیرت هیچ ایرانی فرهنگ و ورزش دوست وضعیت فعلی آرامگاه پوریا را قبول نمیکند باید بارگاهی در خور شأن وی برایش ساخته شود.
حسيني صدر با انتقاد از روند ساخت مزار پوریای ولی گفت: در مجلس برای ساخت این بارگاه مبلغ 3 ميلیارد ریال به تصویب رساندیم اما در دولت قبلی هیچ کاری انجام نشد و از دولت جدید انتظار داریم بودجه ای در اختیار ما بگذارد تا این طرح ملی را به اتمام برسانیم.
حجت الاسلام سیدرضی موسوی شکوری امام جمعه خوی هم در این جلسه احیای آرامگاه پوریای ولی در خوی را قدمی در راستای احیای فرهنگ پهلوانی و ارزش های پهلوانی ایرانی، اسلامی عنوان کرد و خواستار تلاش جدی در احیای این آرامگاه شد.
حسین سیوانی اصل فرماندار خوی هم در این جلسه گفت: بر اساس برنامه ریزی دستگاه های اجرایی شهرستان اقداماتی برای کمک احیای مقبره پوریای ولی و ثبت آن در فهرست آثار معنوی در دست اقدام است.
غلامعلی شریف رئیس شورای اسلامی شهر خوی هم در این نشست از آمادگی کامل شورای اسلامی و شهرداری خوی برای مرمت مقبره پوریای ولی خبر داد.
مزار پوریای ولی در خیابان مدرس خوی واقع است و هر هفته روزهای پنجشنبه عده ای از پیر و جوان و علاقه مندان به ورزش و پهلوانی برمزار وی فاتحه نثار کرده و یاد و خاطره او را گرامی می دارند.
لقب پهلوان محمود خوارزمی متخلص به قتالی، پهلوان و عارف و شاعر قرن هفتم و هشتم است، وی در ورزش باستانی و زورخانه ای ایران از جایگاه مهمی برخوردار است
تاریخ ولادت و شرح حال او روشن نیست، برخی او را اهل اورگنج از شهرهای خوارزم یا از مردم گنجه، یا بر اساس طوماری قدیمی متعلق به دورة صفوی ، از اهالی سلماس و خوی ذکر کرده اند.
گفته شده که در جوانی کشتی می گرفت و به کار پوستین دوزی و کلاه دوزی اشتغال داشت، در همان ایام به شهرهای مختلف آسیای میانه ، ایران و هندوستان سفر کرد و در همة آن شهرها به پهلوانی نامبردار شد.
در یک طومار قدیمی دوازده اصل، به عنوان اصلهای اساسی پهلوانی و جوانمردی ، آمده که از آنها به عنوان اصول پوریای ولی یاد شده كه از جمله این اصول احترام به پیش کسوت(کهنه سوار)، دروغ نگفتن، دشنام ندادن، ترک نماز نکردن و محبت به مردم است و در زمینه فنون کشتی نیز 360 فن را به او نسبت داده اند .
مجموعه رباعیات پوریای ولی که نسخه خطی آن در موسسة خاورشناسی فرهنگستان علوم ازبکستان موجود است در تاشکند به چاپ رسیده، تعداد واقعی رباعیات او روشن نیست ولي وی در این رباعیات مردم را به پاک نهادی، عدل و انصاف، وفاداری، شادی، طلب دانش و سربلندی فرا می خواند و گاه اوضاع زمانه و مردم ریاکار و جاهل و اسیر خرافات را مذمت می کند .