به گزارش خبرنگار مهر، استان همدان از لحاظ فرهنگی از استان های شاخص کشور و یکی از نشانه های فرهنگی این استان ارتقا سطح مطالعه و کتاب و کتابخوانی در آن است.
استان همدان در حال حاضر دارای 84 باب کتابخانه عمومی است که تعداد زیادی از افراد از امکانات این کتابخانه ها استفاده می کنند اما در این بین کتابخانه مرکزی همدان یکی از مجهزترین کتابخانه های عمومی است که در راستای خدمت رسانی به اعضا خدمات مختلفی را در اختیار آنها قرار می دهد که از آن جمله این خدمات می توان به ارائه اینترنت رایگان، ارائه انواع لوح های فشرده آموزشی و تحقیقی و غیره اشاره کرد.
گذشته از این موارد یکی از خدمات کتابخانه مرکزی همدان در راستای ارتقا فرهنگ کتاب و کتابخوانی راه اندازی بخش ویژه در این کتابخانه است که در واقع نخستین کتابخانه در کشور بوده که از بخش ویژه برخوردار است.
رئیس کتابخانه مرکزی همدان در این خصوص در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: بخش ویژه( وی آی پی) کتابخانه مرکزی همدان از اردیبهشت ماه سال گذشته راه اندازی شده است.
مهداد جعفری با بیان اینکه این بخش بنا به درخواست و مطالبه اعضا کتابخانه مرکزی همدان راه اندازی شده است، بیان داشت: با توجه به اینکه برخی اعضا برای انجام تحقیق و کار مطالعاتی نیاز به فضای خصوصی دارند، این بخش راه اندازی شده است.
وی در مورد این بخش ادامه داد: بخش ویژه کتابخانه مرکزی همدان برای رفاه حال اعضا راه اندازی شده و از امکاناتی مانند میز و کمد برخوردار اختصاصی برای هر نفر برخوردار است.
رئیس کتابخانه مرکزی همدان ابراز داشت: بخش ویژه کتابخانه مرکزی همدان به مدت یک ماه در اجاره فرد قرار دارد و در این یک ماه عضو قسمت ویژه همان یک نفر است.
80 نفر از امکانات بخش ویژه استفاده می کنند
جعفری در ادامه سخنانش افزود: بخش ویژه کتابخانه مرکزی همدان دارای 80 نفر ظرفیت است به طوریکه 40 نفر آقا و 40 نفر خانم می توانند ماهانه از امکانات این بخش استفاده کنند.
وی با اشاره به اینکه بخش ویژه از لحاظ آرامش فضای امن و آرامی را برای اعضا فراهم می کند، ادامه داد : از ویژگی های این بخش استفاده رایگان اعضا از اینترنت است.
رئیس کتابخانه مرکزی همدان عنوان داشت: هزینه اجاره یک ماه این بخش برای عموم 30 هزار تومان و برای کارشناسی 20 هزار تومان و برای کارشناس ارشد هم 10 هزار تومان است.
جعفری با بیان اینکه بخش ویژه کتابخانه مرکزی همدان برای تحصیلات تکمیلی تخفیف ویژه در پرداخت هزینه دارد، ابراز داشت: استقبال از این بخش بسیار بالا و ساعات کاری بخش ویژه کتابخانه مرکزی از 8 صبح تا 12 شب است.
وی با بیان اینکه راه اندازی بخش ویژه در کتابخانه مرکزی بازخورد خوبی داشته است، ابراز داشت: کتابخانه مرکزی همدان نخستین کتابخانه در کشور بوده که دارای بخش ویژه است.
دفتر مطاله در کتابخانه مرکزی همدان راه اندازی می شود
رئیس کتابخانه مرکزی همدان در ادامه سخنانش از راه اندازی دفتر مطالعه در کتابخانه مرکزی همدان خبر داد و گفت: با توجه به اینکه طرح بخش ویژه بازخورد خوبی در بین اعضا داشته کتابخانه مرکزی همدان اقدام به راه اندازی بخشی به نام دفتر مطالعه کرده است.
جعفری ادامه داد: در این طرح سه اتاق برای خانم ها و سه اتاق برای آقایان در نظر گرفته شده به طوریکه در هر اتاق امکاناتی مانند میز و صندلی و کمد و اینترنت در اختیار افراد قرار می گیرد و هر فرد در اتاق خصوصی خود به راحتی می تواند کارهای پژوهشی را انجام دهد.
وی با اشاره به اینکه در این طرح اتاق به طور کامل در اختیار فرد قرار می گیرد، ابراز داشت: ساعات کار دفتر مطالعه نیز از هشت صبح تا 12 شب است.
رئیس کتابخانه مرکزی همدان بیان داشت: هر سه اتاق خانم ها و آقایان دارای سرویس بهداشتی و امکاناتی مانند آبدارخانه مختص به خود است.
جعفری اظهار داشت: برای اجاره اتاق و دفتر مطالعه برای یک ماه نیز هر فرد باید مبلغ 100 هزار تومان بپردازد و علاوه بر اینترنت رایگان از سایر امکانات این بخش نیز استفاده کند.
وی ابراز داشت: مدت انتظار افراد برای ثبت نام در بخش ویژه و یا دفتر مطالعه با توجه به فصل های مختلف فرق می کند و در فصل امتحانان و کنکور زمان بیشتری را باید در انتظار این بخش باشند.
10 هزار نفر در کتابخانه مرکزی عضو هستند
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان نیز با بیان اینکه کتابخانه مرکزی همدان در حال حاضر دارای 10 هزار نفر عضو فعال است، بیان داشت: با توجه به استقبال اعضا بخش ویژه کتابخانه مرکزی همدان به عنوان نخستین بخش ویژه در بین کتابخانه های عمومی کشور راه اندازی شده است.
ارشاد استعدادی بیان داشت: بزرگترین و مجهزترین کتابخانه استان همدان کتابخانه مرکزی شهر همدان است که بعنوان یکی از مجهزترین کتابخانه های عمومی کشور شناخته شده است.
وی ادامه داد: این کتابخانه دارای بخش های مختلفی مانند بخش وی آی پی، بخش کودک، بخش نابینایان و کم بینایان، بخش آر اف آی دی یا کتابخانه دیجیتال و چند بخش دیگر است و توانسته در سال گذشته در کشور رتبه اول را در بخش خدمات دهی به اعضا را از آن خود کند.
مدیر کل کتابخانه های عمومی استان همدان با بیان اینکه کتابخانه مرکزی همدان دارای 10 هزار عضو از تمام شهرستان های استان همدان است، گفت: از 10 هزار نفر دو هزار و 500 نفر آنها کودک هستند.
ارشاد استعدادی ابراز داشت: کتابخانه مرکزی همدان دارای بیش از 100 هزار جلد کتاب از موضوعات مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، فلسفی، دینی، تحقیق، موضوعی، داستان، علمی و غیره است.
مدیر کل کتابخانه های عمومی استان همدان با بیان اینکه کتابخانه مرکزی همدان دارای مخزن باز است، عنوان داشت: این کتابخانه دارای گنجینه با ارزشی از نسخ خطی و سنگی بوده و یک میلیون و 500 هزار مقاله را به طور رایگان در اختیار اعضا قرار می دهد.
استعدادی با اشاره به اینکه در حال حاضر 170 نفر کم بینا و نابینا عضو کتابخانه مرکزی همدان هستند، بیان داشت: کتابخانه مرکزی همدان دارای بخش مخصوص کودک بوده که قرار است در آینده نزدیک این بخش به پژوهشکده کودک غرب کشور تبدیل شود.
وی با اشاره به اینکه کتابخانه مرکزی همدان دارای فروشگاه دائمی است، ابراز داشت: این بخش زیر نظر بخش خصوصی فعال بوده و کتاب های باارزشی را در اختیار مشتریان قرار می دهد.
ارائه بیش از 10 هزار لوح فشرده در قالب کتاب به اعضا
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان همدان در ادامه سخنانش ابراز داشت: کتابخانه مرکزی همدان دارای اینترنت رایگان برای اعضا بوده و بیش از 10هزار کتاب در قالب لوح فشرده را در اختیار اعضا قرار می دهد.
استعدادی با بیان اینکه کتابخانه مرکزی همدان به طور شبانه روزی فعالیت می کند، بیان داشت: این کتابخانه با ایجاد محیطی امن و آرام برای شهروندان سعی دارد استان همدان را بیش از پیش به سمت ارتقای فرهنگ مطالعه سوق دهد.
وی ارتقا بخش های مختلف کتابخانه مرکزی را از اهداف کتابخانه عمومی استان عنوان کرد و گفت: با توجه به استقبال اعضا از بخش هایی مانند بخش ویژه بخش دیگری به عنوان دفتر مطالعه به زودی در کتابخانه مرکزی راه اندازی می شود.
آنچه مسلم است ارتقای سطح کتاب و کتابخوانی در استان همدان از اهداف فرهنگی در این استان است که می تواند با تلاش و همت دستگاه های فرهنگی مانند کتابخانه عمومی استان تحقق یابد و لازمه آن همکاری و هم افزایی دستگاه های فرهنگی در این راستا است.
از طرفی قرار ادن امکانات ویژه و خاص در اختیار اعضا کتابخانه ها می تواند راهی برای جذب بیشتر افراد به سمت کتاب و کتابخوانی باشد.