به گزارش خبرنگار مهر، مطابق گفته كارشناسان سازمان فني و حرفهاي خراسان رضوي نسبت توانمندسازي نيروي انساني با فرصتهاي شغلي در اين استان هماهنگي ندارد و در حالي 94 درصد از بيسوادان اين استان مشغول به كار و 6 درصد از آنان بيكارند كه اغلب دانشجويان و دانش آموختگان از اشتغال به كار مناسب محروم هستند.
هرم تحصيلي به هم خورده است
مدیرکل آموزش فنی و حرفهای خراسان رضوي در گفتگو با خبرنگار مهر با تاكيد بر اهميت مهارت آموزي در مهار بيكاري در استان اظهار كرد: بيكاري تقريبا حرف اول را در ميان مشكلات جوانان خراسان رضوي مي زند و در اين استان نرخ بيكاري از متوسط كشور كمي كمتر است و حدود 6.6 درصد تا 7.9 درصد به تناسب فصل ها متغير است.
جلال خوابنما با تاكيد بر سياست هاي نامناسب آموزش عالي در تربيت نيروي انساني عنوان كرد: در دانشگاههاي 4.5 ميليون ليسانس و يك ميليون دانشجوي كارشناسي ارشد داريم و 250 هزار نفر در عرصه دكترا مشغول به كار شده اند كه در حوزه كارداني نزديك به 20 درصد مشغول به تحصيلند و اين آمار نشان مي دهد هرم تحصيلي به هم خورده است.
وي افزود: بايد اين قضيه برعكس باشد و یعنی 4.5 ميليون كارداني و يك ميليون ليسانس داشته باشيم تا توازن نيروي كار حفظ شود.
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوي عنوان كرد: معنا ندارد كه اين تعداد درصف كارشناسي ارشد قدم بزنند.
از رشته هاي فني و مهارتي استقبال نمي شود
وي گفت: متاسفانه دو هزار و 517 رشته دانشگاهي داريم كه فقط در 21 رشته يك ميليون و نيم جمعيت دانشجو را تشكيل مي دهد و جالب اين است كه بيش از 70 درصد اين رشته ها غير فني و از 20 درصد رشته هاي فني نيز 70 درصد شامل رشته هاي فني غير مهارتي است.
مدير كل آموزش فني و حرفه اي خراسان رضوي بيان كرد: توانمند سازي نيروي كار به گونه اي نيست كه بتوان نسخه اي خاص براي آن پيچيد بلكه براي توانمندسازي نيروي انساني بايد دوره هاي آموزشي، بكار گيري تجهيزات عمومي و خصوصي، نسبت سازي در تربيت نيرو و جلوگيري از موازي كاري مدنظر قرار بگيرد.
خوابنما نرخ بيكاري عمومي كشور 10.5 اعلام كرد و افزود: نرخ بيكاري شامل مردان 9.1 درصد و بانوان 18.5 درصد است و اين آمار ممكن است مورد قبول مردم قرار نگيرد اما آمار رسمي كشور است.
بيكاري در سنين زير 30 سال بيشتر است
مدیرکل آموزش فنی و حرفه ای خراسان رضوي ادامه داد: با توجه به تعاريف از اقشار جوان نرخ بيكاري در 19 تا 29 ساله ها تقريبا 23 درصد و در سنين 29 تا 35 سال تقريبا 9.7 درصد است.
وي عنوان كرد: در اين آمار عوامل متعددي در بيكاري موثر است؛ از جمله اينكه جمعيت جوان در چند سال گذشته از تحصيلكرده و غير تحصيلكرده به اوج رسيده است.
خوابنما گفت: آزمون و خطاهاي متفاوتي را در سياستگذاري ها در كشور پشت سر گذاشته ايم و اين معضل را دوره هاي مختلف دولت ها و شرايط جنگ بر ما تحميل كرده است.
وي بيان كرد: عدم توجه به توانمندي هاي دروني و به صورت خوش بينانه دنباله روي از سياست ها و روشهاي بين المللي در آموزش عالي يكي از اين عوامل است و همچنين بايد آموزش های تئوری در دانشگاه ها كار آمد شود و متناسب با بازار كار نيرو تربيت شود.
ترویج کارآفرینی و استقبال از مهارت آموزي كليد قفل بيكاري
رئیس کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی نيز در گفتگو با خبرنگار مهر نقش مدیران ارشد استان را در ترویج کارآفرینی و استقبال از مهارت آموزي در ميان جوانان داراي اهميت دانست.
حسين قنبري توجه به توسعه دانش كار آفريني را از عوامل موثر در ايجاد اشتغال در استان ذكر كرد و گفت: در اکثر دانشگاهها کار آفرینی تدریس میشود و از رسانهها نیز انتظار می رود تا در توسعه کارآفرینی و تغییر رفتار مردم تاثیرگذار باشند.
وي با تاكيد بر تاثير ترويج سبک زندگی اسلامی ایرانی در اقبال بيشتر جوانان به رشته هاي مهارتي و پرداختن به مشاغل فني یادآور شد: در گذشته نه چندان دور در ایران بیکاری قباحت و زندگی و کار اصالت داشت اما به نظر مي رسد جوانان امروز تنها با كسب مدارك علمي سعي در به دست آوردن مشاغل غير مهارتي و غير فني دارند كه البته نياز جامعه را نيز رفع نمي كند.
رئیس کانون کارآفرینان برتر خراسان رضوی با بیان اینکه کشاورزی در خراسان قديم رونق بیشتری داشت و فرزندان در خانواده نیز از کودکی در کار و فعالیت شریک و کمک بودند؛ افزود: مردم و جوانان خراسان در سالهای نه چندان دور تعهد به تولید و مشاغل سنتي داشتند و کار مردم كليدي برای کسب روزی حلال بود.
ميزان توان علمي ملاك اشتغال نيست
يك مسئول بنگاه كاريابي نيز در اين رابطه به خبرنگار مهر گفت: اغلب مسئولان و دست اندركاران معتقدند كه جامعه تكنسين ها و كاردان ها را در مشاغل مختلف نياز دارد اما سيستم آموزش عالي كشور، تربيت فارغ التحصيلان تا مقطع دكتري را بيش از نياز جامعه در دستور كار خود قرار داده و تناسب نيروي انساني با مشاغل مورد نياز از ميان رفته است.
عباس توحيدي اظهار كرد: متاسفانه در اغلب موارد افرادي با تحصيلات ابتدايي و نداشتن مهارت فرصت هاي شغلي را از آن خود مي كنند و اين امر نشان مي دهد كه ميزان توان علمي و يا مهارت آنان ملاك اشتغال به كار براي آنها نيست.
وي با بيان اينكه دستگاه ها چه دولتي و چه خصوصي بايد در ارتقاء نيروي انساني خود اهتمام بيشتري داشته باشند و مشاغل به افراد ماهر سپرده شود، افزود: مهارت داشتن و كار بلد بودن بهره وري را در مشاغل افزايش مي دهد.
لزوم توجه به مهارت آموزي به عنوان يك تكليف
اين مسئول بنگاه كاريابي تصريح كرد: ضرورت دارد تا مهارت آموزي به عنوان يك تكليف و نه به عنوان يك مقدمه براي ايجاد شغل محسوب شود و افرادي كه در كنار مهارت آموزي، تحصيلات تكميلي را دريافت كرده اند بايد مورد احترام قرار گيرند.
وي بيان كرد: سامان دادن به جويندگان كار آشنا به علم روز نه تنها بهره وري را در كارگاه ها و بنگاه هاي توليدي بالا مي برد بلكه به فرمايشات مقام معظم رهبري مبني بر تحقق اقتصاد مقاومتي جامه عمل مي پوشاند.
.................................
گزارش : زهره رنگ آميز