به گزارش خبرنگار مهر، مدیر عامل شرکت آب منطقهای گیلان عصر چهارشنبه در این همایش افزود: دریاچه خزر (کاسپین) برای کشورهای حاشیه دریا از جهات استراتژیکی، سیاسی، امنیتی، اقتصادی و اجتماعی حائز اهمیت فراوان است.
سیف الله آقابیگی با بیان اینکه دریای خزر دارای مزیت های فراوانی است، افزود: ظرفیت های خدادای خزر باید در سطح کشور به شکل صحیح تبیین شود.
وی همچنین اظهارداشت: همه کشورهای حاشیه خزر و عموم ذینفعان به رسالت و مسئولیت خود به شکل کامل باید توجه کنند.
مدیر عامل آب منطقه ای گیلان در ادامه با بیان اینکه خیلیها به ارزش دریای خزر واقف نیستند، بیان داشت: پیشبینی میشود در سال 2020، 3.5 درصد از ذخائر نفت دنیا از دریاچه خزر تامین شود و این معادل 75 میلیارد بشکه نفت است.
وی همچنین با اشاره به مسئولیت همه دستگاه های متولی دریای خزر و مسائل زیست محیطی این پهنه آبی اذعان داشت: مدیریت اصولی زیست محیطی دریای خزر مستلزم یک پیمان حقوقی برای همگان است.
نوسانات دریای خزر نیازمند تطبیق با آن نه تغییر است
مدیر مرکز مطالعات دریای خزر نیز در ادامه همایش با بیان پیشینه بیست ساله این مرکز اظهارداشت: بهره برداری آگاهانه و پایدارکشورهای حاشیه دریا از ظرفیتهای بالقوه اقتصادی و اجتماعی درسطح منطقه و بین الملل نیاز به شناخت کافی این منبع آبی دارد.
جواد ملک با بررسی قدمت ایستگاههای تراکم سنجی در حاشیه دریای خزر افزود: نخستین ایستگاه تراکم سنجی ایران در انزلی در سال 1926 شکل گرفته است.
وی در ادامه بیان داشت در بیست سال اخیر ایستگاههای تراکم سنجی زیادی از جمله ایستگاه آستارا شکل گرفت.
ملک با باتوجه به تحلیل داده های اخذ شده از ایستگاههای ترازسنجی مستقر در سواحل جنوبی دریای خزر در دوره زمانی پائیز و زمستان 92 افزود: میانگین سالانه ترازآب دریای خزر درسال آبی 92-93 برابر 26.70- متراست.
وی افزود: رفتارنوسانی دریای خزر جزء خصوصیات ذاتی و طبیعی این دریاست و بایدبا شناختن قانونمندی حاکم بر آن و برای همزیستی با دریا به ویژگی های نوسانی آن احترام گذاشته شود.
دفع نامناسب پسماندها باعث آلودگی زیست محیطی دریای خزر میشود
کارشناس ارشد مرکز مطالعات دریای خزر در همایش روزجهانی دریای خزر در گیلان اظهارداشت:جمهوری اسلامی ایران باداشتن 850 کیلومتر از مساحت این دریاچه و قابلیت ارتباطی این دریا با جهان شرق و غرب موهبتی الهی در اختیار دارد.
همایون خوش روان با تشریح موقعیت دریای خزر در بین کشورهای حاشیه دریا افزود: ساختار زمین شناسی در قسمت جنوبی باعث شرایط اقلیمی مناسب پرآبی است.
وی بیان داشت: بدلیل گودال های پرشیب سهم ایران در آب های سرزمینی بیش از کشورهای دیگر است و سهم بیشتری از آب را دارد.
کارشناس ارشد مرکز مطالعات دریای خزر در ادامه یکی از ویژگی های دریای خزر را پویایی بادها دانست و افزود: این بادها اغلب از سمت شمال، شمال غربی و شمال شرقی است که سبب به وجود آمدن امواج نیز هستند و این امواج سواحل را تهدید می کنند.
وی همچنین به منابع آلاینده از رودخانه ولگا وکورا وارس اشاره کرد و افزود: بیشتر مخازن نفتی در فلات قاره قرار گرفته و بیشترین آلودگی نفتی را از کشور آذربایجان خواهیم داشت.
خوش روان گفت: در آینده آلودگیهای نفتی زیادی را در سواحل غربی گیلان خواهیم داشت.
وی همچنین با اشاره به پسماندهای هسته ای روسیه که در منتهی الیه ولگاست، افزود: رودخانه ولگا در عین حال که به دریای خزر آبدهی انجام می دهد یکی از رودخانه های آلوده دنیاست.
رودخانه ولگا یکی از رودخانه های آلوده دنیاست
کارشناس ارشد مرکز مطالعات دریای خزر با اشاره با بیان اینکه متاسفانه طرح های سالم سازی در دریای خزر در آلوده ترین قسمت دریا واقع شده اند، افزود: برخی کارخانه ها در روزهای تعطیل در رشت زباله های خود را در رودخانه پیربازار این شهر دفع می کنند.
وی در ادامه با تشریح انواع اشکال ساحلی دریای خزر پرداخت و گفت: از جمله پیامدهای زیست محیطی نوسانات سریع آب دریای خزر از بین رفتن اکوسیستم های ساحلی و تنوع زیستی است.
خوش روان یادآورشد: در حال حاضر نیاز به مطالعات گسترده در حوزه آلودگی زیست محیطی دریای خزر است تا با شناسایی عوامل انسانی موثر از فرسایش سواحل دریای خزر جلوگیری شود.