به گزارش خبرنگار مهر، طرح احیا و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت های غیر رسمی تبریز توسط شهرداری منطقه یک تبریز در این منطقه اجرا می شود که اقدامی برای کاهش حاشیه نشینان شهر است، اما با تملک واحدهای مسکونی و تخریب آنها گرد و خاک ساکنان این منطقه را آزار می دهد و بعد از تخریب نیز شاهد حضور معتادان هستیم که به اذعان ساکنان واحدهای تخریب شده لانه فساد معتادان شده است.
بر اساس این گزارش، شهرداری بعد از تملک نسبت به متراژ هر یک از واحدهای مسکونی مبالغی را پرداخت می کند که ساکنان بتوانند در دیگر جاهای شهر واحدهای مسکونی را خریداری کنند و این امر شاید به نوعی مهاجرت معکوس از شهرها به روستاها توسط حاشیه نشین های روستایی خواهد بود.
توسط شهرداری در آخر منطقه ملازینال سکونتگاه جدید برای ساکنان در نظر گرفته شده است که اگر هر یک از ساکنان به نسبت مبالغ دریافتی از شهرداری باشد، در واقع شاهد ایجاد حاشیه نشینی جدید در این منطقه خواهیم بود.
ساخت و سازهای غیر مجاز سبب نا امنی برخی از مناطق شهر در برابر حوادث ها شده است
رئیس شورای اسلامی آذربایجان شرقی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به آثار ساخت و سازهای غیر مجاز در شهر اظهار داشت: ساخت و سازهای غیر مجاز سبب نا امنی برخی از مناطق شهر در برابر حوادث ها از جمله زلزله شده است.
احتشام حاجی پور ساماندهی حاشیه نشینی در تبریز را یکی از مهم ترین دغدغه های مسئولان شهری دانست و افزود: تبریز با بیشترین بافت حاشیه نشینی در میان شهرهای کشور وضعیت نامساعدی دارد و نیاز ویژه مسئولان شهری و استانی را می طلبد.
وی با اشاره به برنامه های شورای اسلامی کلانشهر تبریز گفت: هم اکنون نیز با تمام تلاش در پی ارائه راهکارهای مناسب برای اصلاح این بافت هستند و برنامه های مناسبی برای این امر در نظر گرفته شده است.
عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز خاطرنشان کرد: در بخش هایی که ساخت و ساز در آنها به دلیل واقع شدن در مسیر نقاط نا امن و گسل ممکن نیست، حمایت از بافت فرسوده و حاشیه نشین، در قالب آپارتمان سازی در قسمت های خالی شهر مورد توجه واقع خواهند شد.
حاجی پور افزود: هرچند در این میان مشارکت مردم این منطقه با مسئولان امری ضروری بوده و مردم باید بدانند که تسهیلات خاصی برای نوسازی این بافت ها برایشان در نظر گرفته شده است.
وی همچنین در ادامه گفت: در این بافت ها به اندازه تراکم مجاز هیچ گونه عوارض پروانه اخذ نمی شود.
رئیس شورای اسلامی استان آذربایجان شرقی اجرای طرح تجمیع قطعات یا بلند مرتبه سازی واحدهای مسکونی را یکی از بهترین روش ها برای مقابله با ساخت و سازهای کوچ دانست و ادامه داد: برای اجرای این طرح امتیازات خاصی برای افراد در نظر گرفته شده تا بتوانیم بدین وسیله شاهد تشویق مردم به سمت نوسازی این مناطق باشیم.
حاجی پور اظهار داشت: هر چند سیاستی که مسئولان شهری برای این مناطق در نظر گرفته اند تنها در قالب سکونت گاه نبوده و تقویت و توانمندسازی این نقاط در قالب خیابان گشایی، احداث پارک های محله ای و ایجاد امکانات و توسعه خدمات شهری پیگیری می شود.
گرد و غبارهای حاصل از تملک برخی از واحدهای مسکونی باعث آزار حاشیه نشین ها شده است
عضو شورای اسلامی کلانشهر تبریز نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: گرد و غبارهای حاصل از تملک برخی از واحدهای مسکونی باعث آزار حاشیه نشین ها شده است و این امر تا پایان تملک واحدهای مسکونی ادامه خواهد داشت و از مردم خواستاریم تا با تحمل مشکلات حاصل از تخریب برخی از واحدها شهرداری را در ساماندهی این مناطق یاری کنند.
اصغر عابدزاده اضافه کرد: تفاهم حاشیه نشینان با شهرداری باعث تسریع در تملک واحدهای مسکونی منطقه خواهد شد.
وی با بیان اینکه تملک مناطق وسیع حاشیه نشینی زمان بر است، اظهار داشت: متاسفانه عدم همکاری ساکنان با شهرداری و اتمام بودجه های تخصیص یافته برای تخریب و بازسازی واحدها باعث افزایش خرابه می شود و این خرابه ها تبدیل به لانه ای برای معتادان شده است.
عابدزاده با اشاره به قیمت های خریداری واحدهای مسکونی افزود: قیمت های خریداری واحدهای مسکونی کارشناسی شده است، اما متاسفانه برخی از ساکنان به علت محدود بودن هزینه خرید واحدهای مسکونی با شهرداری به تفاهم نمی رسند.
وی با اشاره به نبود پل عابر پیاده در خروجی منطقه حاشیه نشین ملازینال تبریز اظهار داشت: ساخت پل عابر پیاده در خروجی خیابان ملا زینال ضروری است و لازم است که توسط مسوولان امر بررسی شود.
4100 متر مربع در منطقه ملازینال تبریز توسط شهرداری منطقه یک تبریز تملک شده است
شهردار منطقه یک تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر از تملک چهار هزار و 100 متر مربع به ارزش 41 میلیارد ریال در منطقه ملازینال خبر داد و افزود: تاکنون 80 واحد مسکونی توسط شهرداری منطقه یک در این منطقه تملک شده است.
بهرا اجرای طرح احیا و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت های غیر رسمی تبریز را یکی از پروژه های مهم شهرداری دانست و افزود: اجرای طرح احیا و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت های غیر رسمی تبریز یکی از مهم ترین پروژه های منطقه یک تبریز محسوب می شود.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح احیا و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت های غیر رسمی تبریز جهت احیا و ساماندهی حاشیه نشینی تبریز شاهد تغییر چهره شهر خواهیم بود.
بهرا دسترسی شهروندان به اتوبان پاسداران را یکی دیگر از مزیت های اجرای طرح در خصوص کاهش مسائل ترافیکی دانست.
شهرداری بعد از تملک واحدهای مسکونی هزینه آن را پرداخت نکرده است
یکی از ساکنان منطقه ملا زینال تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه حدود 30 سال است که در این منطقه زندگی می کنیم، اظهار داشت: به علت اینکه متراژ زمین های بنده در این منطقه بیش تر از سایر ساکنان است، حدود سه ماه است که شهرداری بخشی از واحدهای مسکونی بنده را تملک کرده اما تاکنون هزینه آن را پرداخت نکرده است.
قاسم کاظمی افزود: متاسفانه نرخ قیمت های زمین های واحد های مسکونی با یکدیگر برابر نیست.
وی با بیان اینکه در حال حاضر اجاره نشین هستم، اظهار داشت: با توجه به اینکه شهرداری واحد مسکونی ما را تملک کرده است، حق ساخت و ساز نداریم و در حال حاضر به علت وضعیت نامطلوب واحد مسکونی اجاره نشین شده ایم.
رفت و آمد از 260 پله برای بیماران دردسر ساز است
یکی از ساکنان منطقه ملا زینال تبریز در گفتگو با خبرنگار مهر نیز با بیان اینکه واحد مسکونی ما توسط شهرداری تملک شده است، اظهار داشت: با توجه به اینکه واحد مسکونی ما از سه سال است که کد رهگیری داده اند، اما تاکنون منزل مسکونی ما تملک نشده است.
مهدی عبدالله زاده افزود: در حال حاضر با گرد و غبار تخریب واحدهای مسکونی دیگر و همچنین با وضعیت نابسامان واحد مسکونی خود دست و پنجه نرم می کنیم و از طرفی نیز حق ساخت و ساز منزل خود را نداریم.
وی ادامه داد: در زمان وقوع زلزله یکی از دیوارهای واحد مسکونی ما تخریب شد و باعث افتادن آن روی واحد مسکونی همسایه مان شد که اگر این امر تکرار شود باید ضرر و زیان آسیب های وارد شده به همسایه را پرداخت کنیم.
عبدالله زاده خاطرنشان کرد: در محله ما 260 پله وجود دارد و یکی از فرزندان من به علت بیماری که دارد نمی تواند از پله ها رفت و آمد کند.
وی افزود: زمانی که باران و برف می بارد در شرایط خیلی بدی قرار می گیریم.
عبدالله زاده اظهار داشت: با توجه به اینکه مسیر رفت و آمد مساعد نیست در صورت بیماری هر یک از اعضا آمبولانس حاضر به آمدن به محله نمی شود.
واحدهای مسکونی تخریب شده لانه فساد معتادها شده است
یکی دیگر از ساکنین منطقه ملا زینال تبریز در گفتگو با مهر با بیان اینکه واحدهای مسکونی تخریب شده لانه فساد معتادها شده است، اظهار داشت: با تخریب واحدهای مسکونی این منطقه شاهد افزایش حضور معتادان در واحدهای تخریب شده هستیم.
داود ولی پورافزود: اعضای خانواده ما در این محله امنیت ندارند و در اطراف اتوبان پاسداران نیز برخی از افراد فرزندانمان را تهدید می کنند.
وی با بیان اینکه هدف شهرداری تنها تخریب واحدهای مسکونی است، اظهار داشت: با اجرای طرح احیا و ساماندهی حاشیه نشینی تبریز و سکونت های غیر رسمی توسط شهرداری تبریز تنها برای تخریب منازل است و تا اتمام اجرای این طرح ساکنان با مشکلاتی از قبیل نا امنی محیط مواجه خواهند بود.
ساکن منطقه حاشیه تبریز با اشاره به متراژ زمین واحد مسکونی خود گفت: متراژ زمین واحد مسکونی بنده 41 متر است و قیمت های کارشناسی شده زمین های این منطقه خیلی کم است و با این هزینه محدود قادر به خرید واحد مسکونی در دیگر منطقه شهر نیستیم.
ولی پور خاطرنشان کرد: بنده حدود پنج سال است که در این منطقه زندگی می کنم و علت سکونت ما در این منطقه ضعف بنیه مالی بود.
امید است با اجرای طرح احیاء و ساماندهی حاشیه نشینی و سکونت های غیر رسمی تبریز شاهد کاهش حاشیه نشینان شهر باشیم و با نظارت جدی شهرداری و با ارایه طرح های بهتری از جمله طرح تجمیع شاهد ساخت و سازهای کوچک و به نوعی حاشیه نشینی جدید نباشیم.
..............................
گزارش از زهرا ناصران