به گزارش خبرنگار مهر، این مراسم رونمایی ظهر یکشنبه با حضور مدیر موسسه تاریخ و فرهنگ دیار کهن، مدیر کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی و همچنین جمعی از دانشگاهیان و نویسندگان این کتاب ها برگزار شد.
کتاب "پرسش و پاسخ هایی درباره تاریخ، فرهنگ و زبان آذربایجان" نوشته "محمدرضا ربانی" و "پیرامون تاریخ و زبان آذربایجان" نوشته "حیدر پیرعلیلو" دو کتابی بودند که در این مراسم از آن ها رونمایی شد.
علی اکبر صفی پور، مدیر کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی در ان مراسم با اشاره به برخی جریانات در حوزه زبان و فرهنگ آذربایجان گفت: در حوزه زبان و فرهنگ آذربایجان با افراط و تفریط های زیادی روبرو هستیم و در سال های گذشنه برخی سخت گیری ها، بی توجهی ها و گذشت های نادرست مانع از انجام کاری اساسی در این زمینه شده است.
وی ادامه داد: باید در این زمینه برنامه ای مدون و جامع تهیه شود که هم رضایت عام را جلب کند و راهکاری برای مسایل مردم و جامعه در ارتباط با این موضوع ارائه کند و از طرف دیگر مورد سو استفاده های دشمنان نیز قرار نگیرد.
صفی پور با اشاره به اینکه در این حوزه با دو نگاه متفاوت روبرو هستیم، گفت: برخی راه تفریط را در پیش گرفته و اصلا جایگاهی برای فرهنگ و زبان آذربایجان قایل نیستند و نیز دیدگاه افراطی دیگری در مقابل این طیف و مخالف با چنین نگاهی شکل گرفته است که باید در بین این دونگاه، راه میانه در نظر داشته باشیم.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: نباید تفسیرهای خود را وارد تاریخ کینم بلکه باید با استفاده از استدلال های منطقی وارد این جریان شده و فارغ از هرگونه ترس، تحقیر و تهدید در فضای صمیمی مباحث مرتبط و مطرح در این خصوص را مورد بررسی قرار دهیم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان با بیان اینکه فرهنگ و هویت هایی ماندگار خواهند بود که موفق به معرفی هویت خود شوند، افزود: هم اکنون هویت ملی ما از فرهنگ های بومی تشکیل شده و این فرهنگ های محلی باید در قالب و به نام هویت ملی و ایران اسلامی در دنیا مطرح شوند.
وی همچنین در ادامه اظهار داشت: برای اینکه در دهکده جهانی کنونی حرفی برای گفتن داشته باشیم باید متفکران ما این هویت را قبول کنند و زمانی که آن را باور کردیم، می توانیم گامی در راستای حفظ آن برداریم.
صفی پور با اشاره به اینکه صیانت و حفاظت از فرهنگ در سایه شناخت درست آن است، گفت: در صورتی که به مسائل هویتی توجه درستی نشود و افراط و تفریط در آن حاکم باشد، شاهد آسیب دیدن این مولفه مهم و در پی آن جوان ایرانی خواهیم بود.
این مسوول فرهنگی استان خاطر نشان کرد: رییس جمهور اسلامی ایران در جریان سفر انتخاباتی خود به آذربایجان شرقی قول تاسیس فرهنگستان زبان را به مردم منطقه داده بود که این امر اهمیت موضوع تاسیس این فرهنگستان را به همگان نشان می دهد.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد استان افزود: در سفر اخیر وزیر فرهنگ و ارشاد به تبریز نیز در خصوص تاسیس این فرهنگستان زبان سخن هایی به میان آمده و تبادل نظرهایی در این خصوص شد که در آخر نتیجه بر این شد که به یک بنیاد فرهنگ، هنر و زبان آذربایجانی نیاز داریم.
صفی پور ادامه داد: باید فضایی را فراهم کنیم که همه نخبگان فارغ از حواشی به دور یکدیگر جمع شده و مشکلات و خلاهای موجود در این زمینه را شناسایی کنیم و امیدواریم علما، اندیشمندان و آگاهان در بخش های مختلف برای تاسیس این فرهنگستان راهکارهای مناسبی ارائه دهند چرا که در این بخش نیازمند نقدهای عالمانه هستیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه باید قدر داشته ها را بدانیم، تصریح کرد: شهریار خود یکی از بزرگترین نخبگان ایران و جهان بوده و عامل وحدتی بین مردم است که باید نسبت به بزرگداشت این شخصیت بزرگ گتم های موثری برداریم.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد آذربایجان شرقی با تاکید بر پرهیز از رفتار و گفتار سمت و سو دار در این خصوص اظهار داشت: در حوزه فرهنگ و زبان آذربایجان نباید به شکل جهت گیرانه حرف بزنیم زیرا در این صورا جریانات انحرافی و تندرو از این فرصت سو استفاده می کنند.
همایش های "بزرگداشت سردار ملی" و "آذربایجان در جنگ جهانی اول" برگزار می شود
مدیر موسسه تاریخ و فرهنگ دیار کهن نیز در این مراسم اظهار داشت: این موسسه سال 91 شروع به فعالیت کرده و محور فعالیت آن عرصه های مغفول مانده فرهنگ و تاریخ ایران زمین است، حوزه هایی که متولی نداشته و خلاهایی در آن احساس می شود.
نیک بخت ادامه داد: تهیه مستند های علمی و تحقیقی و همچنین تحریر کتاب های تاریخی و فرهنگی از جمله فعالیت های این موسسه محسوب می شود.
وی همچنین از برگزاری همایش بزرگداشت سردار ملی توسط این موسسه خبر داد و گفت: طی آن سنگ مزار ستارخان تغییر یافته و به شکل قابل توجهی عوض می شود، همچنین برگزاری همایش " آذربایجان در جنگ جهانی اول" نیز از برنامه های این موسسه است.
وی ادامه داد: دانشجویان ارشد در رشته های ادبیات و تاریخ می توانند از خدمات علمی این موسسه بهره مند و برای چاپ کتاب در زمینه های گوناگون از این موسسه حمایت مادی دریافت کنند.
آذربایجان در تمامی دوره ها و در عرصه های گوناگون پیشقدم بوده است
مدیر گروه تاریخ دانشگاه تبریز نیز در این مراسم اظهار داشت: تا زمانی که به هویت ایرانی درست و بر حسب واقعیت ها نگاه نکنیم، در فهم فرهنگ آذربایجان نیز با مشکل مواجه خواهیم شد.
ناصر صدقی ادامه داد: اگر به تاریخ ایران نگاه کنیم، آذربایجان همواره و در وقایع و رخدادهای مختلف این سرزمین پیشقدم بوده بطوریکه در دوره ساسانی کانون فرهنگ و در دوره اسلامی، پایگاه گسترش اسلام در حوزه قفقاز بوده است و نقش آن در دوران دفاع مقدس و جریان مشروطه نیز بر همگان روشن است.
وی ادامه داد: تا زمانی که هویت واقعی آذربایجان شناخته نشود نمی توانیم تغییرات و تحولات تاریخی آن را شناسایی کنیم.
مدیر گروه تاریخ دانشگاه تبریز در پایان با اشاره به مثلث هویتی آذربایجان خاطر نشان شد: ایرانیت، فرهنگ و زبان ترکی و مذهب سه ضلع تشکیل دهنده این مثلث هستند که برای حفظ و معرفی آن باید هر سه ضلع را در نظر داشته باشیم.