دكتر امير علي نجوميان طي يك سخنراني مفهوم نشانه از ديدگاه ژاك دريدا را مورد بحث و بررسي قرار مي دهد.

به گزارش خبرنگار گروه دين و انديشه "مهر" ، دكتر امير علي نجوميان، استاد ادبيات انگليسي دانشگاه شهيد بهشتي، در اين سخنراني قصد دارد پس از بررسي مفهوم نشانه از ديدگاه دريدا به تفاوت توصيف دريدا از نشانه با سوسور بپردازد.

همچنين وي نقش نشانه را در ايده ساختارشكني دريدا مورد بررسي قرار مي دهد.

اين سخنراني در ساعت پنج دوشنبه 18 مهر ماه در كتابخانه تخصصي فرهنگستان هنر واقع در خيابان ولي عصر، پايين تر از پارك ساعي، جنب شهر كتاب، شماره 1101 برگزار مي شود.

دكتر نجوميان در دي ماه سال گذشته و با همكاري فرهنگستان هنر نيز  نشست "ژاك دريدا، فيلسوف ساختار شكن " را در موسسه پژوهشي حكمت و فلسفه برگزار نمود.

 اين مراسم به منظور تجليل و بررسي آراء و انديشه هاي فلسفي و ساختار شكني ژاك دريدا، فيلسوف معروف فرانسوي - الجزايري، كه در سن 74 سالگي به علت بيماري سرطان در بيمارستاني در پاريس درگذشت، برگزار مي شود.

ژاك دريدا

دريدا بيش از هر چه به جهت نظريه ساختارشكني خود شهره بود. او با نظريه ساختارشكنانه اش سعي داشت روشي بديع در جهت فهم معناي پنهان متون ارائه كند. دريدا بخصوص در جهان فلسفه تحليلي فيلسوفي مناقشه برانگيز بود و عده اي در صدد بودند با تكيه بر اين نكته كه آموزه هاي فلسفي وي مبهم هستند از ارج و قربش بكاهند اما تأثير وي بر تفكر و فلسفه معاصر به هيچ عنوان قابل انكار نيست. او از معدود متفكران فلسفي است كه در خارج از جهان فلسفه نيز شهره است.  اين البته بدان معنا نيست كه غير فيلسوفان براحتي قادر به فهم انديشه هاي پيچيده وي هستند. او معتقد بود هر متني واجد و حامل چندين لايه است و فهم اين لايه ها از طريق فرآيندهاي تاريخي و فرهنگي محقق مي شوند، هرچند اين فرايند صراحت ندارد و عيان نيست.

دريدا از خانواده اي يهودي در الجزاير متولد شد و فضاي دهه شصت سده بيستم را از خود متأثر كرد. اين تأثير حتي به آمريكا و جهان انگلو امريكن نيز رسيد اما در سال 1992 دانشگاه كيمبريج از دادن دكتراي افتخاري به وي طفره رفت و او را واجد آموزه هاي مبهمي دانست كه ميان واقعيت و اسطوره در نوسان هستند. اين مشي به جار و جنجالهاي زيادي منتهي شد.

دريدا از طرفداران حقوق مهاجران بود و نژادپرستي در افريقاي جنوبي را بشدت محكوم كرده بود. اخيرا فيلمي مستند از وي ساخته شده  بود.  فردي در آن فيلم از وي پرسيده بود كه آيا همه كتابها را مي خواند و او  به صورت شيطنت آميزي جواب داده بود : " نه ، من تنها چهار كتاب را مي خوانم ، اما اين چهار كتاب را بجد مطالعه مي كنم".