به گزارش خبرنگار مهر، در تاریخ پرشکوه میهن ما و در باور فرزندان دیروز و امروز ایران زمین، هشت سالِ دفاع مقدس بخشی درخشان از تاریخ سراسر حماسه و غیرت این سرزمین است. این هشت سال، سند بالابلند برای ملتی است که به قول شادروان سلمان هراتی"بهشت زهرایش آبروی زمین است" و با برپای ایستادگی اش که ثمره ایثار و فداکاری فرزندانش بود؛ جهانی را به حیرت وا داشت و هنوز هم با همان جوشش خدایی، این مردم دلداده دین و دیارشان هستند و آن همه شکوه را ارج می نهند.
نیک می دانیم رزمندگان و شهدای جنگ تحمیلی الگو و مرامشان امام حسین(ع) و آرمان های قیام کربلا بود، جهاد و دفاعی مقدس برای حراست از اسلام و کیان مملکت اسلامی که در این راه افزون بر ۱۹۰ هزار نفر شهید و ۶۷۲ هزار نفر جانباز تقدیم شد؛ شهدایی که شهادت آرزویشان بود و سرانجام به ۷۲ شهید صحرای کربلا پیوستند.
هنوز هم عطر آن روزها، آن اشک ها، آن لبخندها مثل نسیمی در کوچه باغ دلها می وزد و چون گلی روییدن می گیرد. هنوز هم عطر آن چفیه ها و پیشانی بندها، بوی اسفند و گلاب، گرمی اشک پدران و مادرانی که فرزندان را از زیر قرآن عبور می دادند و با قد خمیدگی شان پاره تن شان را بدرقه می کردند و خانه ها و خاکریزها هر دو مأمن امید و ایثار بودند را خوب به خاطر داریم.
ما مردم ایران برای همیشه به آن همه غیرت و آن همه ایثار مدیونیم و نباید بگذاریم گرد خاموشی و فراموشی بر آن روزها بنشیند. فراموشی آن روزها فراموشی ماست؛ فراموشی تاریخ و هویت ماست؛ فراموشی ایثار است؛ فراموشی فداکاری است. هنوز شرمنده شکوه کلام آن جانبازی هستیم که با دست قطع شده از روی برانکارد فریاد می زده است:"مرا نبرید، من هنوز برای جنگیدن یک دست دارم. "
بسیار گفته شده آنان که رفتند و شهید شدند کار حسینی کردند و آنان که ماندند باید کار زینبی کنند؛ انجام رسالت زینبی یعنی در راه آرمان ها و ارزش های اسلام و شهدا تلاش کنیم، آرمان هایی که یکی از مهم ترین آنها اصلاح و ارتقای اسلامی جامعه با استفاده از ابزارهایی چون امر به معروف و نهی از منکر بود یعنی دقیقا همان آرمانی که اباعبدالله الحسین(ع) در ابتدای حرکت و قیام خود در وصیت نامه اش به عنوان هدف حرکت مطرح کرد.
درست است که هفته امر به معروف و نهی از منکر، هفته دفاع مقدس و ماه محرم موعد مرور آن همه غیرت و ایثار و یادآوری اهداف این بزرگان است اما نباید برخی از ما رسالت مان برای گسترش فرهنگ ایثار و آرمان شهدا را به همین ایام خلاصه کنیم و بپنداریم که با پایان هفته امر به معروف و نهی از منکر و یا پایان ماه محرم تا سال دیگر در قبال پاسداشت ارزش های بزرگ شهدای کربلا و دفاع مقدس و احیا و اجرای فریضه الهی امر به معروف و نهی از منکر مسئولیتی نداریم.
لزوم فراگیری فرهنگ صحیح امر به معروف در جامعه
یک استاد دانشگاه در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، می گوید: فرهنگ ایثار و شهادت، امر به معروف و نهی از منکر و به طور کلی دفاع از ارزش های کربلا و انقلاب اسلامی در بین مردم ما باید فراتر از یک هفته و یک دهه به یک باور فراگیر تبدیل شود و در این فرهنگ باید همه آنانی که آن روزهای پرشکوه را برای ما رقم زده اند را عزیز داریم و اهداف آنها را دنبال کنیم.
اسماعیل حسین پور اظهار می کند: باید بدانیم همان طور که امام حسین(ع) متعلق به همه اسلام بوده و اگر شهادت وی نبود اسلام ناب محمدی نیز از بین می رفت، شهیدان، جانبازان، آزادگان و ایثارگران دفاع مقدس نیز فراتر از دسته بندی های امروز متعلق به همه ایران اسلامی هستند و همه آنان که دلسوز این آیین و سرزمین هستند باید خود را در قبال حفظ و پاسداشت آن همه شکوه سرخ مسئول بدانند و نباید بگذاریم آرمان بلند شهیدان و آن همه جانفشانی در میان جدل ها و جدایی ها و در غبار زمانه گم شود.
وی می افزاید: باید عطر این هشت سال برای همیشه تاریخ این سرزمین را آکنده از غیرت و ایثار کند تا فرداییان با عشق میهن و اسلام قد بکشند و بدخواهان این سرزمین بدانند که ملت بزرگ و سترگ ایران در کنار یکدیگر پاسدار عزت سرزمین شان هستند.
حسین پور تصریح می کند: امروز باید با بهره گیری از همه ابزارهای تبلیغی، تمام دلسوزان فرهنگ اسلامی برای تبیین و ترویج امر به معروف و نهی از منکر فراتر از نهادهای متولی برای گسترش این فرهنگ و پاسداشت این آرمان رفیع شهدا پا پیش نهند و هیچ کس خود را در این عرصه بیگانه و غیر مسئول نپندارد.
لزوم تعیین ضمانت اجرایی طرح امر به معروف
یک پژوهشگر دینی و عضو جامعه قاریان قرآن کریم کشور نیز در این زمینه در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان این که ایّام محرم و صفر فرصت ارزشمندی برای تقویت و انتقال ارزشهای ناب اسلامی است، می گوید: هیئات عزاداری سیدالشهدا(ع) معنوی ترین تشکلهای مردمی بوده و عزداران حسینی پرچمداران نهضت کربلا هستند به همین دلیل می بایست از این ظرفیت در راستای احیا و اجرای ارزش های اسلامی استفاده بیشتری کرد.
عباس کیفی بجستانی با اشاره به این که شهدای انقلاب و هشت سال دفاع مقدس نیز رهروان راستین خط سرخ کربلا بودند، می افزاید: آنها که پیام بلند سید شهیدان را شنیده و در راه حفظ اسلام و احیای ارزش های دینی جان خود را نثار کردند و اکنون وظیفه همه ما است تا راه و آرمان آنها را ادامه دهیم.
وی اظهار می کند: پیام رفیع قیام عاشورا امر به معروف و نهی از منکر بود و بر همین مبنا نیز هفته نخست محرم الحرام به نام هفته احیای امر به معروف و نهی از منکر نامگذاری شده است.
به گفته وی در سال ۶۱ هجری قمری بزرگ مردانی در سرزمین کربلا برای احیای این فریضه الهی و اصلاح امت اسلام شهادت با لذت را بر زندگی با ذلت دنیوی ترجیح دادند و همین راه در هزار و اندی سال بعد از سوی رزمندگان ایران اسلامی در هشت سال دفاع مقدس تداوم یافت در حالی که هدف این رزمندگان نیز همان آرمان قیام عاشورا و کربلا بود.
این استاد معارف و علوم اسلامی دانشگاه های خراسان شمالی اضافه می کند: تداوم این هدف و تلاش برای دست یابی به آن نشان دهنده نیاز همیشگی جامعه اسلامی به امر به معروف و نهی از منکر است درواقع جامعه ای که در آن این فریضه الهی به محاق رود اندک اندک نور معنویت و اسلام را از دست خواهد داد.
وی می افزاید: انقلاب و نظام اسلامی ما متصل و برخاسته از قیام و عاشورای حسینی است، این نظام به بركت عاشورا به پيروزی رسيده و اكنون نيز بايد روحيه عاشورايی داشته باشيم تا ضمن اصلاح خود و امت اسلامی، در برابر يزيديان زمان بايستيم.
کیفی بجستانی اظهار می کند: امر به معروف و نهی از منکر یکی از فروع دین ما محسوب می شود اما نقش آن به اندازه ای مهم است که امام حسین(ع) آن را عامل اصلاح مفاسد امت اسلامی دانسته و در راه آن از جان خود و یارانش می گذرد.
وی می گوید: با این وجود باید پذیرفت که متأسفانه امر به معروف و نهی از منکر تا حد زیادی در جامعه به واجب فراموش شده ای بدل شده و اقدامات مقطعی و جزیره ای در این زمینه نیز نتوانسته اثرگذاری لازم و مناسب را داشته باشد.
این کارشناس مذهبی و اجتماعی معتقد است: کمبود آگاهی عموم مردم و حتی متدینان در مورد اهمیت و جایگاه فریضه امر به معروف، نگاه سطحی به این فریضه و خلاصه کردن آن در چند مورد محدود از جمله حجاب و عفاف، توجه ناکافی به ویژگی ها و شرایط امر به معروف و نهی از منکر، عدم احساس مسئولیت همگانی و قرار دادن این وظیفه بر دوش افرادی خاص و نیز عدم حمایت قانونی کافی از آمران به معروف و ناهیان از منکر از جمله دلایل حاشیه نشین شدن این فریضه مهم دینی در جامعه محسوب می شوند.
وی می گوید: هر چند در هفته های اخیر مجلس شورای اسلامی بررسی و تصویب مواد طرحی در زمینه حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر را آغاز کرده و امید می رود با تصویب این قوانین، ضمانت اجرایی لازم برای آنها نیز اندیشیده شود اما نمی توان منکر این موضوع شد که باز هم کاستی های مترتب بر اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر همچنان باقی خواهد ماند مگر آن که اقدامی جامع در این حوزه صورت گیرد، اقدامی که در قالب آن ضمن بازبینی و آسیب شناسی این واجب دینی، همه جوانب و شرایط امر به معروف و نهی از منکر در جامعه لحاظ شود در آن صورت می توان گفت که کسر قابل توجهی از جامعه اسلامی ما در راستای اهداف قیام عاشورا و ایثار رزمندگان اسلام حرکت می کنند.
سخن آخر
امروز روزی است که باید با عمل صادقانه و درست و با کار بیشتر و بهتر در کنار اجرای درست فریضه امر به معروف و نهی از منکر ثابت کنیم که رهرو راه شهیدان هستیم. باور کنیم اگر در سر ما هوای نفاق، کینه، دروغ، تهمت و غیبت باشد و در راه خدمت به این ملت صبور صادق نباشیم ناراستان بزرگ این سرزمین هستیم.
اگر ما امروز آگاهانه چشم بر منکرها و تاراج بیت المال ببندیم و شکوه امر به معروف و نهی از منکر را از یاد ببریم و چشمان مان فقط برخی ظواهر را، آن هم در برخی زمان ها منکر ببیند باعث بیگانگی بیشتر فرزندان فردایمان با فرهنگ عظیم جهاد و شهادت می شویم و این غربت ایثار رزمندگان دفاع مقدس و مظلومیت شهدای کربلا نابخشودنی است.