به گزارش خبرنگار مهر، رضا ملک زاده ظهر پنجشنبه در نشست تخصصی با اعضای هیات علمی و مسئولین دانشگاه علوم پزشکی اراک گفت: پارسال و در استان مرکزی نیز ۳۲۵ آی اس آی منتشر شده که تعداد کل مقالات علمی حوزه سلامت را به ۴۵۴ مقاله رساند.
وی بیان کرد: سال ۹۱ تعداد مقالات ISI، ۱۹۴ مورد بوده و این در حالیست که سرانه انتتشار مقالات هر عضو هیات علمی دانشگاه این استان در سال ۹۲، یک و ۶۵ صدم درصد بوده است.
ملک زاده اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران در سال ۱۹۹۳ از جایگاه ۳۱ جهان در تولید مقالات ISI هم اکنون به ۲۴ رسیده است که البته این رشد کمی باید در کنار رشد کیفی صورت بگیرد.
رفع آلودگی اراک، نیازمند آگاهی است
معاون تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اظهار کرد: آلودگی در شهرهای بزرگ جهان یک موضوع طبیعی و قابل رفع است و باید با انجام کارهای کارشناسی، آگاهی دادن به مردم و کارخانجات و اجرای موارد زیست محیطی، بستر کاهش آلودگی را فراهم کنیم.
وی با بیان اینکه ۵۷ درصد آلودگی کشور توسط صنعت و ۲۷ درصد توسط خودروها و بنزین ایجاد می شود، افزود: می توان با فیلتراسیون صنایع و پیشرفته کرده خطوط تولید خودروها از میزان آلودگی ساخت که این مهم نیازمند عزم ملی است.
ملک زاده با بیان اینکه تاکنون هیچ مقاله و تحقیق مبسوطی در خصوص آلودگی هوای اراک، ذرات آلاینده و تاثیرات آن انجام نشده اضافه کرد: گرچه همه بر اثرات زیانبار آلودگی واقفیم؛ ولی باید مقدار و نوع دقیق آلایندگی و تاثیرات با یک کار پژوهشی انجام شود تا بتوان راه چاره ای برای حل این معضل اندیشید.
وی اعلام کرد: دانشمندان ایرانی خوبی در جهان وجود دارند که تحقیقات گسترده ای روی آلودگی هوای شهرهای بزرگ جهان انجام داده اند و می توان از آنان به منظور تحقیق و پژوهش در اراک نیز استفاده کرد.
حمایت وزارت بهداشت از پژوهش در خصوص آلایندگی اراک
معاون تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اعلام حمایت وزارت بهداشت از تخصیص بودجه به منظور پژوهش در خصوص آلایندگی شهر اراک، افزود: باید با استفاده از استادان دانشگاه، ابتدا مطالعات اولیه در خصوص آلودگی اراک انجام شود و سپس نسبت به دعوت از دانشمندان متخصص در این زمینه قدم برداشت.
وی با اشاره به افزایش بیماری های قلبی و ریوی در اراک، گفت: باید در استان مرکزی نظام ثبت بیماری ها و مرگ و میر فعال شود تا با دانش از دلایل مرگ و میر و نوع بیماری ها، نسبت به پیشگیری از زمینه های پیدایش آن گام برداشت.
بودجه تحقیقات پزشکی در کشور، کفاف هزینه تحقیق تنها ۲۰ محقق است
ملک زاده با بیان اینکه هم اکنون بودجه تحقیقات در کشور ۳۰۰ میلیارد تومان است، افزود: این رقم بسیاز محدود است و تنها پاسخگوی نیاز ۲۰ محقق مجرب است.
وی بیان کرد: بودجه پزشکی مورد نیاز کشور ۱۳ هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان است که هم اکنون با بودجه ۳۰۰ میلیارد تومانی تنها کمی بیش از دو درصد از بودجه مورد نیاز این بخش تامین می شود.
معاون تحقیقات و فن آوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: چهار صدم درصد از بودجه کشور برای بخش پژوهش در نظر گرفته شده و این در حالیست که این میزان در مقایسه در کشورهای در حال توسعه ای چون کره جنوبی سه و نیم درصد است.
از صنعت کمک گرفته شود
وی با بیان کمبود اعتبارات برای پژوهش در حوزه سلامت و آلودگی هوا، گفت: باید بدین منظور از صنایع کمک گرفت تا علاوه بر تعیین دقیق سهم آلاینده ها، نسبت به رفع آن اقدامک اساسی شود.
ملک زاده همچنین با بیان اینکه ۱۵ مرکز تحقیقاتی از ۵۵ مرکز فعلی بلا استفاده اند، اضافه کرد: در استان مرکزی سه مرکز تحقیقاتی وجود دارد که نیازی به افزایش ندارند ولی یک مرکز پژوهشکده علوم بالینی باید در استان مرکزی راه اندازی شود.