اراک- مناسب سازی محیط شهری یعنی فراهم کردن محیط هایی بدون مانع تردد برای همه افراد جامعه از جمله معلولین، سالمندان و جانبازان که متاسفانه در کلانشهر اراک توجه چندانی به آن نشده است.

نماینده جامعه معلولین استان در کمیته مناسب سازی محیط شهری در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: هدف از مناسب کردن محیط شهری، استقلال رفت و آمد معلولین و دسترسی آسان و برابر آنها به فرصت های تحصیلی، شغلی و اجتماعی می باشد.

ملیحه دریابیگی ادامه داد: بر اساس ماده دو قانون جامع حمایت از معلولان کلیه وزارتخانه ها، سازمان ها و موسسات و شرکت های دولتی و نهادهای عمومی و انقلابی موظفند در طراحی، تولید و احداث ساختمان ها و اماکن عمومی و معابر و وسایل خدماتی به نحوی عمل کنند که امکان دسترسی و بهره مندی از آنها برای معلولان همچون افراد عادی فراهم نماید.

وی بیان کرد: سازمان ها موظف هستند به منظور دسترسی و بهره مندی معلولان، ساختمان ها و اماکن عمومی، ورزشی و تفریحی، معابر و وسایل خدماتی موجود را در چهارچوب بودجه های مصوب سالانه خود مناسب سازی کنند و بهزیستی می تواند بر کارهای عمرانی انجام شده در راستای مناسب سازی نظارت کرده و گزارش اقدام های صورت گرفته را درخواست کند.

شهرداری از صدور پروانه ساخت یا پایان کار به واحدهای غیراستاندارد خودداری کند

دریابیگی ضمن بیان وظایف شهرداری در این زمینه، افزود: یکی از اقدامات مهمی که می تواند از طرف شهرداری انجام شود، خودداری از صدور پروانه ساخت و یا پایان کار برای آن تعداد از ساختمان ها و اماکن عمومی و معابری که استاندارهای تخصصی مربوط به معلولین را رعایت نکرده اند، می باشد.

وی با تقسیم بندی موضوع مناسب سازی محیط در دو دسته کلی، عنوان کرد: مناسب سازی محیط شهری به دوبخش مناسب سازی اماکن عمومی و ساختمان ها و مناسب سازی معابر شهری تقسیم می شود.

دریابیگی اظهار کرد: تابستان امسال مکاتباتی را مبنی بر اقدام در جهت استاندارد سازی ساختمان ها و معابر، از طریق استانداری با اکثر ارگان ها انجام دادیم، اما هنوز پاسخی دریافت نکرده ایم.

تهیه برنامه مدون برای مناسب سازی محیط شهری در حال انجام است

وی با اشاره به برگزاری جلسات مناسب سازی در استانداری، اضافه کرد: هم اکنون جلسات مناسب سازی محیط شهری برای معلولین هر سه ماه یک بار در استانداری برگزار می شود و یکی از مهمترین اهداف برگزاری این جلسات تهیه یک برنامه جامع و مدون برای مناسب سازی است.

دریابیگی ضمن تاکید بر مناسب نبودن معابر و ساختمان های شهر اراک برای تردد معلولان، تصریح کرد: هم اکنون هیچ یک از معابر و اماکن عمومی اراک برای آمد و شد معلولین مناسب نیست و این موضوع می تواند آنها را از دستیابی به فرصت های برابر با سایر افراد جامعه و برخورداری از حقوق شهروندی محروم کند.

وی ادامه داد: نه تنها در زمینه پیاده رو ها، تقاطع ها، پل های ارتباطی ، آسانسور ساختمان ها، سطوح شیب دار و خودپردازها مشکلات بزرگی برای معلولین وجود دارد، بلکه در زمینه حمل و نقل شهری هم چالش های زیادی روبروی افراد معلول قرار دارد.

اتوبوس ها و تاکسی ها به معلولان خدمات ارائه نمی کنند

دریابیگی اظهار کرد: اکثر اتوبوس ها و تاکسی ها افراد معلول را سوار نمی کنند یا اگر قصد سوار کردن این معلولین را داشته باشند توانایی و امکانات وجود ندارد و این موضوع رفت وآمد معلولین در جامعه را به شدت محدود کرده است.

وی گفت: در سال های گذشته یک اتوبوس ویژه معلولین از طرف شهردرای به این قشر اختصاص داده شد اما به دلایل نامعلومی این طرح نیز استمرار پیدا نکرد.

نماینده جامعه معلولین استان در کمیته مناسب سازی محیط شهری بیان کرد: پس از تصویب قانون جامع حمایت از معلولان، این قشر فعال و پر از استعداد اما ساکن، امید زیادی برای حضور در سطوح جامعه پیدا کرده و امید می رود با طرح مناسب سازی تسهیل رفت و آمد معلولین به صورت جدی از طرف همه مسئولین مربوطه دنبال شده و اعتبارات کافی تخصیص پیدا کند تا در آینده ای نزدیک شاهد شکوفایی هرچه بیشتر استعداد معلولین در عرصه های مختلف باشیم.

گفتگو: لیلا حمزه خیرآبادی