تنها ۴۳ درصد از خودروهای شخصی که در تهران تردد می کنند،کاتالیست دارند و۵۷ درصد آن­ها بدون کاتالیست هستند این درحالی است که ۹۲ درصد انتشار آلایندگی خودروهای سواری درتهران ناشی از تردد همین خودر و هاست.

به گزارش خبرگزاری مهر، نتایج بررسی های واحد پایش این شرکت نشان می دهد ۵۷ درصد از ناوگان خودروهای شخصی سواری در تهران فاقد کاتالیست هستند. کاتالیست فیلتر و در واقع تجهیزاتی است که روی اگزوز خودروها نصب می شود و هیدروکربن‌های نسوخته که از موتور خارج می‌شوند را به آب و دی اکسید کربن تبدیل می‌کند. طول عمر مفید کاتالیست ها بسته به انواع آنها در حدود ۸۰ هزار کیلومتر است و پس از آن باید تعویض شود. این در حالی است که در ایران دارندگان خودروهای شخصی پس از به پایان رسیدن عمر کاتالیست‌ها نسبت به تعویض آن اقدام نمی کنند.

واحد پایش شرکت کنترل کیفیت هوا، در گزارشی میزان انتشار آلاینده‌ها در خودروهای دارای کاتالیست و بدون آن را مقایسه کرده است. نتایج این بررسی تطبیقی نشان می‌دهد یک خودروی بدون کاتالیست حدود ۱۰ برابر یک خودروی مجهز به کاتالیست آلاینده مونوکسید کربن را در هوا منتشر می‌کند.

مهندس حسین شهبازی کارشناس بخش سیاهه انتشار و پیش بینی آلودگی هوا در این باره گفت: خودروهایی که کاتالیست ندارند یا کاتالیست آنها از کار افتاده است چند برابر یک خودروی مجهز به کاتالیست آلاینده تولید می‌کنند. بررسی ها نشان می دهد یک خودروی بدون کاتالیست حدود ۳ برابر بیشتر ذرات معلق وارد هوا می‌کند.

به گفته وی، در مجموع سهم خودروهای بدون کاتالیست از کل انتشار آلایندگی خودروهای شخصی ۹۲ درصد برآورد شده در حالی که تنها ۵۷ درصد از کل ناوگان خودروهای شخصی شهر تهران را تشکیل می ­دهند.

اهمیت نصب کاتالیست روی همه خودروهای سواری شهر تهران زمانی بیشتر روشن می شود که به نمودارهای زیر نگاه کنید. نمودارهایی که نشان می دهد خودروهایی که کاتالیست از روی آنها باز شده یا از کار افتاده است چه سهم تعیین کننده ای در آلودگی هوای تهران دارند.

برچسب‌ها