سمنان - مددکاران اجتماعی در استان سمنان، همواره با مشکلات عدیده ای دست و پنجه نرم می کنند که عدم شناخت عمومی از مددکاری، نداشتن جایگاه اجتماعی و نادیده گرفتن زحماتشان از این قبیل مشکلات به شمارمی آید.

به گزارش خبرنگار مهر، دستان پرمهر مددکاران اجتماعی به گونه ای عشق را به ودیعه می گذارد که هیچ کسی نمی‌تواند این عشق را نه از آنان بگیرند و هیچگاه حاضر نمی‌شوند این فرصت خدمت را، نردبان ترقی خود قرار دهند لیکن آرزو دارند هیچ دلی مضطرب، هیچ دیده‌ای گریان، هیچ لبی بی‌لبخند، هیچ دستی بی‌یاور و چراغ هیچ کانون گرم خانواده‌ای خاموش نباشد.

مددکاران اجتماعی انسان هایی هستند که «قد قامت الصلاه» عشق را در محراب دفتر کار و زندگی خود، به سوی قبله چشمان پر عاطفه سرمی دهند و مددکاری را نه تنها شغل، بلکه آن را جهاد و فریضه خویش می‌دانند لذا می توان گفت مددکاران شاعران غزل های عاطفه هستند که تخلصشان «مددکاری اجتماعی» است.

اما این انسان های مهربان که همیشه در کنار دیگران بودند و تمام سعی خود را برای برطرف کردن مشکلات افراد می کنند در گیر مشکلاتی هستند و فقط عشق به دیگران و ارائه خدمات به همنوعان است که آنها را روی پای خود نگه داشته است.

مددکاران اجتماعی، مسولیت سنگینی را برعهده دارد

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار مهر مددکاری اجتماعی را یکی از با سابقه ترین حرفه های دنیا و کشور دانست و بیان داشت: مددکاری اجتماعی به صورت علمی از سال ۳۷ در ایران پایه گذاری شده اما باید توجه داشت که سابقه این رشته به پذیرش دین مبین اسلام بر می گردد که در آن بر دستگیری از نیازمندان تأکیدات زیادی شده است.

علیرضا ایزدپور افزود: کمک کردن به انسان های نیازمند سابقه ای بس طولانی در کشور دارد و مددکاران اجتماعی در حال حاضر در دستگاه های مختلف از جمله سازمان بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی (ره)، بنیاد شهید، امورایثارگران، سازمان زندان ها، هلال احمر، نیروی انتظامی، قوه قضاییه، وزارتخانه های تعاون، کار و رفاه اجتماعی، آموزش و پرورش، دادگستری و ... در حال فعالیت هستند.

وی با بیان اینکه باید جایگاه مددکاران اجتماعی ایران در جامعه مشخص شود، بیان کرد: برگزاری مراسم بزرگداشت روز ملی مددکاری، فعالیت های صنفی و آگاهی رسانی در جامعه می تواند در راستای تثبیت جایگاه مددکاران اجتماعی موثر باشد.

این مدرس دانشگاه، بیان کرد: آئین گرامیداشت مقام مددجو، ۲۰ اردیبهشت ماه در سمنان به همت انجمن مدد کاران اجتماعی، سازمان بهزیستی استان، نیروی انتظامی و دیگر نهاد ها در اداره کل سازمان بهزیستی استان سمنان برگزار می شود.

ایزد پور افزود: در این همایش استانی  قریب به ۱۰۰ مددکار حضور دارند و از برگزیدگان تجلیل خواهد شد.

مددکاری در آینده کشور نقش کلیدی دارد

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی استان سمنان درباره آینده مددکاری در این استان، گفت: مددکاران اجتماعی در تحولات اخیز فرهنگی کشور و در آینده ای نه چندان دور نقش کلیدی و محوری خواهند داشت.

ایزدپور با تاکید بر این مطلب که بدون شک در آینده جایگاه مددکاری اجتماعی بسیار قوی تر خواهد شد، عنوان کرد: با توجه به مسائلی که کشور با آن مواجه است، نیاز به مددکاران اجتماعی و دانش این حوزه به مراتب بیشتر از امروز خواهد بود لیکن مددکاران می بایست خود را قوی سازند و با همکاری در تولید دانش بومی سهیم باشند.

وی با بیان اینکه انجمن مددکاری استان سمنان پس از سه سال فعالیت ۱۵۰عضو دارد، افزود: درکشور ما حوزه های اجتماعی مظلوم هستند و انجمن مددکاری استان نیز تحت تأثیر این مظلومیت هستند لیکن تنها با کار خوب، خلاقیت و پشتکار است که می توانیم جایگاه مددکاری اجتماعی را تقویت کنیم.

این کارشناس مددکاری همچنین در توضیح نحوه فعالیت مددکاران در اجتماع، بیان داشت: مددکاری اجتماعی قبل از اینکه علم باشد، یک هنر و حرفه است لذا کسانی که می خواهند در مقاطع تکمیلی این حرفه ادامه تحصیل بدهند حتما باید مقاطع پایه تحصیلی و تجربیات خود را به رشته مددکاری اجتماعی اختصاص دهند.

ایزدپور بیان کرد: امروز جامعه ما شدیدا به تربیت مددکاران اجتماعی نیازمند است البته مددکارانی که در حوزه اجتماع محور تخصص داشته باشند تا بتوانند معضلات اجتماعی جامعه امروز را پاسخگو باشند.

وی در توضیح گروه های هدف برای جامعه مددکاری؛ کودکان بی سرپرست، کودکان بدسرپرست، سالمندان، معلولان، بیماران عادی، بیماران خاص، بیماران مبتلا به ایدز، زوجهای متقاضی طلاق، خانواده های نیازمند، معلولان، متکدیان، کودکان خیابانی، زنان آسیب دیده اجتماعی، معتادان، بزه کاران، دانش آموزان، دانشجویان، کارگران، کارمندان و... را از گروه های هدف در مددکار اجتماعی برشمرد.

ارتباط بین مددجو و مددکار از اهمیت بالایی برخوردار است

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران شعبه سمنان همچنین با بیان اینکه انسان موجودي اجتماعي است كه براي تأمين نيازهاي گوناگون خود با محيط پيرامون خويش ارتباط برقرار مي كند، ابراز داشت: اين ارتباط كه حاصل سازگاري اجتماعي و دروني شخص است، «سازگاري رواني» ناميده مي شود.

ایزدپور توضیح داد: گاه موانع و مشكلات، سازگاري و تعادل رواني فرد را بر هم مي زند، به طوري كه مكانيزم هاي دفاعي گذشته نمي تواند انسان را ياري كند و در نتيجه فشار رواني يا استرس او زياد شده و فرد احساس عجز، ناتواني و درماندگي مي كند مددكار اجتماعي مي تواند به شخص بحران زده كمك فوري كند و باید توجه داشت که مداخله در بحران يك درمان ارزان و كوتاه مدت است.

وی افزود: مددکاری اجتماعی همچون سایر حرفه های خدماتی در ارائه خدمات خود از روش های مختلفی استفاده می کند که عبارت از مددکاری اجتماعی  فردی، مددکاری اجتماعی گروهی و مددکاری جامعه ای است.

این مدرس دانشگاه در تشریح خصوصیات مددکاران اجتماعی نیز بیان داشت: پذیرش مسئولیت، رازداری، رابطه حرفه ای، مشارکت و خودشناسی از اصول مددکاری هستند.

مدد کاران و وظیفه ذاتی و انسانی آن ها

این کارشناس با بیان اینکه بهزیستی یکی از سازمان هایی که بیشترین مددکاران اجتماعی در آن فعالیت اجتماعی دارند، به شمار می رود، گفت: مددکاران اجتماعی سازمان بهزیستی را خانه اول خود می دانند اگرچه فعالیتشان در دیگر نهادهای اجتماعی و سازمان های اجتماعی چون کمیته امدادامام خمینی (ره)، هلال احمر، سازمان زندان ها، بیمارستان ها قابل توجه و چشمگیر است.

ایزدپور گفت: مددکاران اجتماعی در سازمان بهزیستی به گروه های معلولان، زنان بی سرپرست، بدسرپرست، زنان آسیب دیده اجتماعی، کودکان خیابانی و فرزندان مراکز شبانه روزی خدمات ارائه می دهند لیکن در همین راستا بیش از ۱۲۰ مددکار اجتماعی در حوزه توانبخشی و حوزه اجتماعی در سازمان بهزیستی استان سمنان مشغول به فعالیت هستند و خدمات تخصصی را به مددجویان ارائه می دهند.

وی ادامه داد: در راستای توانمندسازی مددکاران اجتماعی در طی سال دوره های آموزشی و کارگاه های آموزشی از طرف سازمان بهزیستی کشور و بهزیستی استان برگزار می شود.

ایزد پور ضمن بیان اینکه وظیفه مددکاران بر اساس مراجعه مددجویان مشخص می شود، گفت: اگر فرد مراجعه کننده معلول باشد ویژگی های خود را دارد و اگر دچار اعتیاد باشد، در این صورت هم مددکار اجتماعی باید از عوامل مؤثر بر اعتیاد، مسائل و مشکلاتی که گریبان گیر فرد معتاد و خانواده اوست را بشناسد و در خصوص آن مشکلات آگاهی داشته باشد تا بتواند خدمات تخصصی و خدمات لازم را ارائه دهد.

رازداری از مهمترین وظیفه یک مددکار اجتماعی است.

برخی ارگان ها با مددکاران همکاری نمی کنند

یک کارشناس مددکاری اجتماعی نیز در گفتگو با خبرنگار مهر و با اشاره به این مطلب که رازداری از مهمترین وظیفه یک مددکار اجتماعی است، گفت: رسیدگی به مشکلات مددجویان و مهارت کافی از دیگر مواردی است که یک مددکار باید از آن برخوردار باشد.

جمیله بهادر با تاکید بر اینکه کار مددکاری یک نوع ارائه مشاوره به مددجو است، بیان کرد: باید یک مددکار در کارش آنقدر تسلط و مهارت داشته باشدکه بتواند بهترین راهکار را برای رفع مشکل مددجو ارائه دهد.

وی افزود: باید مددکاران به این نکته توجه داشته باشند با توجه به امکانات و شرایط یک مددجو برای رفع مشکلات راهکار ارائه دهند تا آن مددجو با مشکلات خود کنار بیاید یا آن را با کمک مددکار رفع و یا کمتر از گذشته کند.

بهادر با تاکید بر اینکه مددکاران یک کار تحقیقاتی هم در خصوص مددجوهای خود انجام می دهند، گفت: متاسفانه برخی از ارگان ها به مددکاران دراین زمینه همکاری نمی کنند.

مددکاری جایگاه مناسبی در جامعه ما ندارد

این کارشناس مددکاری با بیان اینکه این رشته در کشور ما شناخته شده نیست بیان کرد: در کشورهای دیگر به این رشته توجه ویژه ای شده و این رشته از جایگاه ویژه و بالایی برخوردار است اما متاسفانه در شرایط امروزی مددکاری در کشور ما از جایگاهی برخوردار نیست.

بهادر با اشاره به این مطلب که کار مددکاران اجتماعی کمتر از کار پرستاران نیست افزود: مددکاری جز مشاغلی محسوب می شود که با آسیب های اجتماعی سر و کار دارد لذا وقتی مددکار اجتماعی پرونده یک مددجو را بررسی و پیگیری می کند فکرش تا مدتها درگیر آن مساله است.

وی خواستار توجه بیشتر مسئولان به رشته مددکاری شد و ادامه داد: از فارغ التحصیلان این رشته به علت ناشناخته بودن آن با معضل بیکاری مواجه شده اند همچنین می توان گفت مددکاری هیچ پشتوانه ای ندارد و در آمد این رشته بسیار کم است، حمایت دولت و ارگان های دولتی به ویژه دستگاه های مرتبط می تواند تا حد زیادی راهگشای مشکل باشد.

امام علی (ع) اولین مددکار بود

یکی دیگر از مددکاران اجتماعی نیز در این گفتگو با بیان اینکه حضرت علی (ع) اولین مددکار محسوب می شود، گفت: اگر توجه کنیم مددکاری را در تمام زندگی ائمه و بزرگان خواهیم دید.

رضا صباغیان با اشاره به این مطلب که می توان مددکاری را مدد رساندن، یاری رساندن و دستگیری هم نوع خود تعریف کرد، بیان کرد: مددکاران در مباحث تخصصی متعددی ورود پیدا می کنند اما باید بدانند که مشکلات هر مددجو می بایست به صورت تخصصی و فردی بررسی و پیگیری شود.

وی افزود: پای بندی به مسائل انسانی و اخلاقی، خودشناسی، رازداری و صداقت از جمله مهمترین ویژگی های یک مددکار است لیکن مددکار باید شان، منزلت و جایگاه خود را بشناسد.

این کارشناس مددکاری اجتماعی، تخصص در مددکاری را بسیار ضروری دانست و گفت: یک مددکار باید بداند چه مواردی را می تواند به کار ببند و علت و دلایل به کار بستن آن موارد در برطرف کردن کار یک مددجو چیست.

صباغیان با تاکید بر اینکه باید مددجو به مسائل اخلاقی یک مددکار ایمان پیدا کند، افزود: یک مددکار اجتماعی با اعمال و اخلاق خود می تواند این را به مددجو نشان دهد.

وی ادامه داد: یکی از مهمترین مشکلات مددکاران که این قشر با آن دست و پنجه نرم می کنند عدم شناخت این رشته و شغل در عوام و خواص است. متاسفانه مددکاری در تخفیف گرفتن هزینه بیمارستان برای یک بیمار یا  کمک در امور خیریه تعریف شده است که این نگاه اصلا در ست نیست.

مسئولان شناختی از رشته مددکاری ندارند

صباغیان با بیان اینکه متاسفانه خیلی از مسئولان و اساتید از این رشته شناختی ندارند افزود: ما از خواص انتظار داریم بیشتر به این رشته و مهارت توجه کنند.

وی افزود: با تاکید بر اینکه در کمیته امداد امام خمینی (ره) و بهزیستی چون بیشتر امور بر پایه خدمت رسانی است، شاید تا حدودی کار مددکاران شناخته شده و به آن اهمیت داده شده باشد اما متاسفانه در سایر نهادها به این رشته اهمیت داده نمی شود.

این مددکار اجتماعی در سمنان با اشاره به این مطلب که در بیشتر کشورها آنقدر به این رشته توجه شده که برای ورود به رشته مددکاری گزینش انجام می شود، گفت: متاسفانه در کشور ما به این رشته یک نگاه سطحی و عامیانه شده است.

در نهایت می توان مشکلات مددجویان استان سمنان را عدم بها دادن به این رشته تخصصی، نادیده گرفتن زحماتشان، عدم وجود امکانات مناسب برای کار، انتظارات بسیار بالا و درآمد اندک، عدم توجه مسئولان، تخفیف حق مددکاری به بیماران توسط بیمارستان ها و ... دانست.

این مشکلات با عنایت ویژه مسئولان می تواند برای جامعه مددکاری استان سمنان دلگرم کننده باشد مددکارانی که چشم امدیشان به روزهای آینده است اما می توان قاطعانه گفت که با پیشرفت جامعه در سنوات آینده اهمیت ممد کاری در کشور بیش از امروز کشف خواهد شد و آن روز است که می توان برای مددکاران اجتماعی روزهای روشن را پیش بینی کرد.

گزارش از اعظم سالار

برچسب‌ها