به گزارش خبرنگار مهر، سد معبردر منظر عمومی علاوه بر اینکه موجب آلودگی بصری و مخدوش شدن مبلمان شهری میشود، نوعی بی احترامی و تعرض به حقوق شهروندی است.
نارضایتی مردم از تجاوز به حریم پیاده روها
اشغال و مسدود کردن معابر در شهر بجنورد مرکز استان خراسان شمالی هر روز در برخی از خیابان های پر رفت و آمد این شهر رو به افزایش است و علاوه بر آن برخی از مغازه داران، دست فروشان و بساطی ها نیز با پهن کردن اجناس و کالاهای خود در پیاده روها، زمینه نارضایتی و گله مندی شهروندان را فراهم می کنند.
آنان گویا تجاوز به حریم پیاده روها را حق خود می دانند، حال اینکه معابر عمومی متعلق به عموم شهروندان است و کسی حق ندارد با مسدو کردن آن به صورت موقت و یا دائم، عبور و مرور مردم را دچار مشکل کند.
گرچه این اقدام ناخوشایند به لحاظ قانونی نیز عملی مجرمانه است، اما متولیان امر و مسئولین زیربط گاها با عبور و چشم پوشی از این تخلف آشکار، با مسدود کنندگان معابر و پیاده روها برخورد قاطعی نمی کنند.
آشكارترین نقض حقوق شهروندان را همه روزه می توان در پیاده روهای میدان كارگر و میدان شهید و خیابانهای منتهی به آنها، مشاهده کرد.
مخدوش شدن مبلمان شهری و حقوق شهروندی در شهری که یکی از مراکز استانهای کشور محسوب شده و باید الگویی برای سایر شهرهای زیر مجموعه خود باشد، ریشه در اعمال نشدن درست قانون و عدم آشنایی مردم با فرهنگ شهری و حقوق شهروندی دارد.
سد معبر بلای روح و روان شهروندان
جواد یزدانی یکی از شهروندان بجنوردی در این رابطه به خبرنگار مهر می گوید: برای عبور از برخی پیاده روهای شهر، به دلیل موانعی که بساط فروشان و یا مغازه داران ایجاد کرده اند، گاها دچار مشکلات زیادی می شویم که این امر روح و روانمان را به شدت آزرده می کند.
وی نبود فضای مناسب برای عرضه کنندگان کالاهایی که فاقد پروانه کسب هستند و با بساط کردن اجناس و کالاهای خود در پیاده روهای پر تردد شهر، راه مردم را سد می کنند، را یکی از مشکلات این پدیده ناخوشایند در شهر مرکز استان ذکر کرد و گفت: این وضعیت نشان می دهد که موضوع سد معبر از سوی مسئولین زیربط به درستی مدیریت نمی شود.
این شهروند بجنوردی تصریح کرد: ایجاد فضای کسب و کار برای این افراد در خیابانهای خلوت شهر نیز دردی دوا نمی کند، چرا که حضور آنان در خیابانهای پرتردد بیشتر به خاطر وجود بی شمار عابرین پیاده و بالا رفتن فروش کالاهای آنها صورت می گیرد.
شهرداری چاره اندیشی کند
خانم قربانی ۲۲ ساله، یکی دیگر از شهروندان بجنوردی است که در گفتگو با خبرنگار مهر، خود را خانه دار معرفی و از وضعیت پیاده روهای باریک این شهر که قسمتی از آنها نیز از سوی بساطی ها و یا مغازه داران تصرف و اشغال شده به شدت گلایه می کند و می گوید: به رغم شلوغی و تردد زیاد مردم در پیاده روهای منتهی به مرکز شهر، اشغال کردن بخشی از پیاده روها آرامش مردم را به هم می زند.
وی می گوید: باید با فرهنگ سازی، راههای استفاده درست از معابر را به بازاریان، اصناف و بساطی ها آموزش و آنها را در رعایت کردن حقوق شهروندی و احترام به قانون توجیه کرد.
قربانی می افزاید: البته بساطی ها به خاطر مشکل بیکاری و نداشتن مکان لازم برای ارائه کالاها و خدمات خود، دچار مشکل هستند و به همین دلیل شهرداری باید برای رفع مشکل این دسته از مردم چاره اندیشی کند.
او می گوید: متاسفانه سد معبر در شهر بجنورد، تنها به پیاده روهای شهر ختم نمی شود بلکه در خیابانهای فرعی و کوچه های این شهر نیز همه روزه شاهد سد معبراز طریق پارک خودرو و کامیون، تخلیه نخالههای ساختمانی و ریختن مصالح اعم از آجر، سیمان، شن، ماسه و … در معابرعمومی هستیم که متاسفانه هیچ اقدامی از سوی مسئولان زیربط انجام نمی شود.
وی با تاکید براینکه که خسارات ناشی از ایجاد مزاحمت، وقت گیری، برهم خوردن آرامش و پیامدهای روحی و روانی که از ناحیه اینگونه رفتارها متوجه شهروندان می شود را چه کسی پرداخت خواهد کرد؟ می گوید: آیا زیان زدن به مردم فقط شکستن شیشه پنجره خانه آنهاست؛ آیا ایجاد این همه مشکلات روحی و روانی، خسارت محسوب نمی شود؟! به نظر می رسد ضروری است تا مسئولان شهری بازخورد این گونه زیان های روحی و روانی را در جامعه ارزیابی و برای رفع آن چاره اندیشی کنند.
رفع سد معبر نیازمند همکاری است
معاون خدمات شهراری بجنورد نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، در این باره می گوید: تذكر و جمع آوری صنوف و گروه ها و افرادی كه در پیاده روها، سد معبر می كنند تنها از سوی اجرائیات شهرداری صورت می گیرد.
محمد مهدی خاكشور با بیان اینکه انبار شهرداری پر از كالاهای توقیف شده متعرضین به پیاده روهاست می گوید: متاسفانه بسیاری از دست فروشان و مغازه دارانی كه موجب سد معبرپیاده روها می شوند، پس از توقیف و یا تذكر کارکنان اجرائیات، تنها چند روز و یا در برخی موارد چند ساعتی از گذاشتن اجناس و كالا در معابر خودداری می كنند.
وی در ادامه می گوید: به محض اینکه چند روز و یا چند ساعتی از برخورد اجرائیات شهرداری می گذرد و ماموران اجرائیات از محل دور می شوند، مغازه داران و دست فروشان دوباره اقدام به گذاشتن اجناس خود در پیاده روها می كنند.
خاکشور با بیان اینكه ماموران اجرائیات شهرداری قادر نیستند كه به صورت ۲۴ ساعته مراقب تخلفاتی همچون سد معبر در پیاده روها باشند، افزود: برای ساماندهی دست فروشان، محلی در خیابان ناصر حصاری در نظر گرفته شده است كه این افراد می توانند در آنجا بساط خود را در معرض دید مشتریان خود قرار دهند.
خاكشور گفت: به میوه فروشی ها و سبزی فروشی ها نیز اجازه داده شده تا حداکثر به مقدار یك سبد كالا، پیاده رو را در اختیار بگیرند.
وی تصریح کرد: گرچه ماموران اجرائیات شهرداری با تمام توان خود برای رفع این مشکل تلاش می کنند، اما حل این مشکل تنها با همکاری اصناف، بازاریان و توجه ویژه بساطی ها محقق می شود.
به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس قانون، شهرداری ها مکلفند از معابر عمومی به عنوان ملک عمومی محافظت و آن را برای استفاده عموم شهروندان آماده نگه داشته و از تجاوز به میدان ها، پارک ها و باغ های عمومی که حق طبیعی هر شهروندی است جلوگیری نمایند.
بدون شک، فرهنگ سازی و آموزش های لازم و برخورد و تذکر قانونی به خاطیان آشکار سد معبر و مراقبت از تکرار این عمل ناپسند، میتواند تضمین کننده رضایت و آرامش مردم و حفظ و حراست از حقوق شهروندی باشد.
هم اکنون شهر ۲۱۰ هزار نفری بجنورد از سوی سه شهرداری منطقه یک، دو و شهرداری مهر اداره می شود.