همدان- صنایع دستی استان همدان از بی نظیر ترین صنایع دستی در کشور و دنیا محسوب می شوند و جایگاه بالایی را در داخل و خارج از کشور دارند اما هنر مندان صنایع دستی با مشکل بازار فروش مواجه هستند.

به گزارش خبرنگار مهر، استان همدان از دیر باز جایگاه هنرمندان و صنعتگرانی بوده که آثار بی نظیر و منحصر به فردی را از خود به جای گذاشته اند، صنایع دستی استان همدان در نوع خود از بی نظیر ترین صنایع دستی در کشور و در دنیا محسوب می شود.

چرم و انواع مصنوعات چرمی، مروار بافی، سفالگری، مینا کاری روی سفال، ترمه دوزی، قاب سازی، مبل و منبت، طلا کوبی رو شیشه، گلیم بافی، فرش بافی، سبد بافی، منبت کاری، حلبی سازی و غیره از چندین صنایع دستی استان همدان است که هنرمندان این استان به آن مشغول هستند.

چرم همدان از گذشته های دور کیفیت بی نظیری را داشته که در حال حاضر نیز یکی از بهترین چرم های کشور در این استان تولید می شود و هنرمندان استان همدان انواع محصولات چرمی مانند کیف، کمربند و کفش و غیره را از آن تهیه می کنند.

استادان چیره دست سفالگری آثار منحصر به فردی از خود خلق می کنند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند

شهر سفال دنیا «لالجین» نیز در استان همدان قرار گرفته و کارگاه های سفال بسیاری در شهر لالجین وجود دارد که استادان چیره دست سفالگری آثار منحصر به فردی از خود خلق می کنند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کند.

مبل و منبت شهرستان تویسرکان و ملایر نیز زبان زد خاص و عام بوده و طرفداران زیادی دارد، قالی ازندریان هم قدمتی به بلندای تاریخ دارد و شهرستان ملایر نیز خواستگاه مروار بافی است.

صنایع دستی استان همدان جدا از ویژگی های هنری از آنجایی که گویای فرهنگ و تمدن ایرانی همدانی هستند می تواند عامل بسیار مهمی در جذب گردشگر و توریسم به استان همدان باشد و از سوی دیگر منبع درآمد و اشتغالزایی برای صنعتگران هنرمند همدانی باشد.

در حال حاضر بیش از ۳۰ هزار صنعتگر در رشته های مختلف صنایع دستی مانند سفال، چرم مبل و منبت، قاب سازی، مروار بافی، گلیم بافی و غیره در استان همدان فعالیت می کنند.

اما با همه این تفاسیر هنرمندان صنایع دستی همواره با مشکلات مختلفی مانند بیمه، نبود بازار فروش برای عرضه محصولات، گرانی مواد اولیه، عدم پرداخت تسهیلات لازم و غیره روبرو بوده و هستند، از این رو بر آن شدیم تا در آستانه هفته صنایع دستی با چند هنرمند همدانی به گفتگو بپردازیم.

مینا کاری روی سفال نوعی نقاشی رو سفال خام است که از هنرهای منحصر به استان همدان است یکی از صنعتگران مینا کار روی سفال در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: مینا کاری روی سفال نوعی نقاشی رو سفال خام است که از هنرهای منحصر به استان همدان است.

سمیه حوطی با اشاره به اینکه به مدت ۱۰ سال بوده که به این هنر مشغول است، افزود: روی سفال با مداد طراحی می شود و با قلم سیا روی آن طرح زده می شود و از ترکیب رنگی استفاده می شود.

وی با بیان اینکه بعد از طراحی ظرف داخل کوره گزاشته می شود، بیان داشت: صنعتگران همواره با تامین سرمایه در گردش روبرو هستند البته تسهیلاتی با سود چهار درصد به صنعتگران سال گذشته اعطا شد.

حوطی در ادامه گفت: با توجه به اینکه تعداد صنعتگران در استان همدان زیاد شده است نمایشگاهی که برای فروش محصولات صنایع دستی برگزار می شود پاسخگوی همه صنعتگران نیست.

وی با اشاره به اینکه از نظر تولید کالا مشکلی نداریم، عنوان کرد: یکی از مشکلات هنرمندان صنایع دستی نبود بازار مستقل فروش برای صنایع دستی است.

کارشناس صنایع دستی و صنعتگر چرم نیز به خبرنگار مهر گفت: بنده به مدت ۱۰ سال است که در صنایع دستی چرم فعالیت می کنم.

مهمترین مشکل صنعتگران استان همدان نبود بازار فروش و بسته بندی است

یلدا زندی با بیان اینکه خوشبختانه مشکل بیمه صنعتگران حل شده است، افزود: مهمترین مشکل صنعتگران استان همدان نبود بازار فروش و بسته بندی است.

وی با اشاره به اینکه همه مشکلات صنعتگران استان به بحث مالی بر می گردد، اظهار داشت: متاسفانه تامین سرمایه در گردش برای هنرمندان صنایع دستی بسیار مشکل است چون درآمد فروش محصولات برای خرید مواد اولیه و تولید محصولات دیگر هزینه می شود.

اگر بازار فروش خوبی داشته باشیم از نظر مالی دیگر مشکلی نخواهیم داشت زندی با بیان اینکه صنایع دستی همدان از نظر بسته بندی ضعیف بوده و با بسته بندی خوبی وارد بازار نمی شود، بیان کرد: اگر بازار فروش خوبی داشته باشیم از نظر مالی دیگر مشکلی نخواهیم داشت.

وی در خصوص حضور در نمایشگاه های صنایع دستی نیز گفت: هر صنعتگر شاید بتواند سالی یک بار در نمایشگاه حضور پیدا کند و در آنجا هم مگر چقدر می تواند فروش داشته باشد.

رئیس هیئت مدیره تعاونی های صنایع دستی استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر، عنوان داشت: مشکلات زیادی بر سر راه صنعتگران استان همدان قرار دارد.

مصطفی ورمزیار با بیان اینکه یکی از مشکلات بسته بندی صنایع دستی بود، افزود: امسال با ابتکار توانستیم بسته بندی جدیدی برای محصولات انجام دهیم و آن را به بانک بفروشیم.

وی با اشاره به اینکه به مدت ۱۸ سال در کار چرم است، اظهار کرد: صنعتگران باید برای بسته بندی هزینه کنند تا درآمد خوبی داشته باشند.

ورمزیار با تاکید بر اینکه بسته بندی در فروش محصول بسیار تاثیر گذار است، بیان داشت: مشکل مهم صنعتگران استان همدان نبود بازار فروش برای ارائه محصولات است.

صنعتگر مراور بافی نیز بیان داشت: خاستگاه مروار بافی در شهرستان ملایر است در حال حاضر ملایر ۶۰ درصد نیاز کشور در زمینه مروار بافی را تامین می کند.

داود مجیدی با اشاره به اینکه مروار ملایر تنها صادر کننده در غرب کشور است، ابراز داشت: مروار بافی ملایر به کشور های عراق و آذر بایجان صادر می شود.

وی با بیان اینکه در حال حاضر ۱۶۰ نفر در شهرستان ملایر به ای حرفه مشغول هستند، اظهار داشت: اگر دولت از نظر تسهیلات صنعتگران را حمایت کند می توانیم مروار بافی ملایر را به عنوان برند معرفی کنیم.

در حال حاضر ۲۱ کارگاه صنایع دستی با ۳۳ هزار و ۶۰۰ نفر شاغل در بخش صنایع دستی در استان همدان فعالیت می کنند معاون صنایع دستی، میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان نیز در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: در حال حاضر ۲۱ کارگاه صنایع دستی با ۳۳ هزار و ۶۰۰ نفر شاغل در بخش صنایع دستی در استان همدان فعالیت می کنند.

علیرضا قاسمی با بیان اینکه این تعداد شاغل به طور مستقیم در بخش صنایع دستی فعالیت می کنند، بیان داشت: صنایع دستی استان همدان دارای ۳۶ نشان ملی و ۱۰ اثر نیز مهر اصالت دارند.

وی د ادامه سخنانش بیان کرد: مسابقات نشان ملی در سال جاری برگزار می شود و کلاس آموزشی برای صنعتگران همدانی در رابطه با آشنایی انها با نحوه دریافت نشان ملی برگزار شده است.

معاون صنایع دستی، میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان گفت: امیدواریم با برگزاری این کلاس ها بتوانیم با تعداد بیشتری از صنایع دستی استان همدان برای دریافت نشان ملی در مسابقه شرکت کنیم و تعاد آثار دارای نشان ملی افزایش یابد.

قاسمی در خصوص مشکلات صنعتگران در مورد بازار فروش گفت: بازار فروش ناشی از یک سری مسائل اجتماعی فرهنگی و سیاسی حاکم بر جامعه است.

وی در ادامه افزود: میراث فرهنگی همدان با شرکت در نمایشگاه های صنایع دستی در داخل و خارج از کشور و حضور صنعتگران استان همدان در این نمایشگاه ها سعی بر ایجاد بازار کار برای آنها کرده است.

معاون صنایع دستی، میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان همدان برپایی نمایشگاه صنایع دستی در استان، تبلیغات صنایع دستی استان همدان، برپایی نمایشگاه های نوروزی و تابستانی را از اقدامات برای ایجاد بازار فروش برای صنعتگران عنوان کرد و گفت: با توجه به ظرفیت بالای صنعتگران صنایع دستی در استان شاید نتوان با برگزاری این نمایشگاه ها پاسخگوی همه بود اما به دنبال افزایش ظرفیت هستیم.

قاسمی در خصوص بیمه صنعتگران استان همدان نیز گفت: بیمه تا سال گذشته برقرار بوده و نزدیک به پنج هزار و ۴۰۰ نفر از هنرمندان صنایع دستی در استان همدان بیمه هستند.

وی بیان کرد: رایزنی هایی برای تامین اعتبار انجام شده که امیدواریم با پیگیری های انجام شده از طریق معاونت صنایع دستی مشکل حل شود و بیمه صنعتگران ادامه پیدا کند.

با این تفاسیر می توان بیان داشت که ایجاد بازار کار و فروش برای هنرمندان صنایع دستی به همت مسئولین استانی در اعطای تسهیلات به آنها و تامین سرمایه در گردش و حمایت از انها در بسته بندی محصولات دارد.

 

زهرا ذوالفقاری

برچسب‌ها