به گزارش خبرنگار مهر، داستان مدیریت دو بلوار بهشت محمدی و زاگرس سنندج بار دیگر و با اظهار نظر رئیس سابق پلیس راهور استان کردستان ورق خورد و طی چند روز اخیر این موضوع در راس خبرهای استان قرار گرفته است.
موضوع مدیریت و مسئولیت بلوارهای شهری با قرار گرفتن آنها در داخل و یا خارج حریم موضوعی تازه نیست و این مسئله بارها به محل اختلاف راه و شهرسازی و شهرداری ها تدیل شده است و البته در این بین نوع تفسیر از قوانین نیز خود باعث بروز مشکلاتی می شود.
بحث ایمنی و همچنین مسئله روشنایی این گونه بلوارها نیز در اکثر مواقع باعث بروز اختلاف شده است و این بار موضوع دو بلوار بهشت محمدی و زاگرس سنندج که اتفاقا دارای ترافیک بالایی نیز هستند به موضوع اختلاف راه و شهرسازی و شهرداری تبدیل شده است و هر کسی دیگری را مقصر می داند.
ماجرا از زمانی آغاز شد که سید عارف قادرزاده رئیس سابق پلیس راهور استان کردستان هفته قبل دوشنبه در نشستی خبری گفت: دو بلوار بهشت محمدی و زاگرس سنندج ایمنی لازم برای تردد را ندارند و دستگاه های مسئول در این زمینه به وظایف و رسالت قانونی خود عمل نمی کنند.
دو بلوار بهشت محمدی و زاگرس سنندج ایمنی لازم را ندارند
وی در این نشست خبری همچنین اعلام کرد: در حال حاضر تعدای از معابر و بلوارهای شهرستان سنندج بدون متولی هستند و این امر می تواند خسارات جانی و مالی سنگینی را به شهروندان وارد کند.
رئیس سابق پلیس راهنمایی و رانندگی استان کردستان افزود: تعامل شهرداری، راه و شهر سازی با پلیس راه نیازی ضروری است و از این رو در خواست می شود که دستگاه های مربوطه نسبت به وظایف خود در خصوص بلوارها و معابر و ورودی های نزدیک به شهر اقدامات مناسبی را انجام دهند.
فرمانده پلیس راهنمایی و رانندگی کردستان بیان کرد: در سنندج بلوار بهشت محمدی و بلوار جدیدی که پارک کودک را به شهرک زاگرس متصل می کند دو مسیری است که بدون متولی مانده و عدم رسیدگی به امور ایمن سازی و ترمیم این معابر باعث شده است که شاهد تصادفات متعدد منجر به فوت و جرح باشیم و این اصلا زیبنده دستگاه های که تعهد خدمات رسانی را دارند نیست.
قادرزاده یادآور شد: در حال حاضر علت بدون متولی بودن این معابر برداشت متفاوت شهرداری ها و اداره راه و شهرسازی از تعریف محدوده شهر است و انتظار می رود این دو دستگاه اجرایی در کمترین زمان ممکن به توافق برسند چرا که هر روز جان شهروندان در خطر است.
با گذشت دو روز از انتشار این خبر رئیس سابق پلیس راهور کردستان، معاون حمل و نقل و ترافیمک شهرداری سنندج نیز به موضوع واکنش نشان داد و با اعلام اینکه شهرداری وظایف خود را انجام داده است، توپ را به میدان اداره کل راه و شهرسازی انداخت.
شهرداری به تعهدات خود برای ایمن سازی بلوارهای سنندج عمل کرد
سهیل فضل وزیری در گفتگو با خبرنگار مهر و با اشاره به وضعیت این دو بلوار در شهر سنندج گفت: براساس صراحت قانون در خصوص تعریف محدوده قانونی شهرها و حریم آن و همچنین نحوه ارائه خدمات دستگاه های ذیربط در حریم و محدوده ها وظایف تامین ایمنی و مسائل ترافیکی کمربندی هابرعهده راه و شهرسازی است.
وی افزود: جلسات متعددی از جمله شورای ترافیک استان و جلساتی در حضور دادستان در خصوص تعیین تکلیف این مهم برگزار شد که در این جلسات اقداماتی نظیر ایمن سازی سواره رو شامل خط کشی ترافیکی وطولی، ترمیم آسفالت و نصب سرعت گیر در محل های مورد نیاز بر عهده اداره راه و شهرسازی و همچنین نصب تابلوهای ترافیکی وشانه سازی این کمربندی ها برعهده شهرداری قرار گرفت.
معاون حمل و نقل و ترافیک شهردار سنندج ادامه داد: بر اساس توافق صورت گرفته با اداره کل راه وشهرسازی استان و به تبع آن نقش موثری که تجهیزات ترافيکی در کاهش تصادفات دارند اقدامات مختلفی از جمله نصب تابلوهای ترافیکی اخباری وهشداری به تعداد ۴۰ عدد و شانه سازی راه به صورت کامل توسط شهرداری در کمربندی بهشت محمدی انجام شد و بر اساس صورتجلسه های موجود مابقی اقدامات در جهت تامین ایمنی این بلوار بر عهده اداره راه و شهرسازی است.
وی همچنین به تامین روشنایی کمربندی آبیدر در سال گذشته اشاره کرد و اظهار داشت: به دلیل بروز حوادث برای شهروندان و همچنین عدم وجود روشنایی در این مسیر و با توجه به اینکه احداث روشنایی در این محدوده جزو وظایف قانونی شهرداری هم نبود ولی در راستای ایجاد مسیر امن و مناسب برای عابران پیاده و سواره در شب و جلب رضایتمندی شهروندان عملیات آماده سازی روشنایی کمربندی آبیدر با هزینه ای بالغ بر ۳۵۰ میلیون تومان انجام شد.
فضل وزیری گفت: علاوه بر احداث روشنایی در کمربندی زاگرس برای تامین ایمنی عابران پل عابر پیاده هم با هزینه ای بالغ بر۳۰۰میلیون تومان در سال گذشته در این بلواراحداث و مورد بهره برداری قرار گرفت.
وی در پایان سخنان خود در این خصوص بیان کرد: ایمنی معابر سطح شهر جزو الویت های اصلی این شهرداری است واین معاونت در جهت تامین ایمنی معابر وخیابانها در جهت فراهم نمودن رضایتمندی شهروندان اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
مدیریت بلوارهای حاشیه شهرها با شهرداری و وزارت کشور است
هر چند که شهرداری سنندج از عملکرد خود در این خصوص دفاع کرده و اداره کل راه و شهرسازی را مقصر جلوه می دهد ولی در کنار این موضوع مدیر امور راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان نیز ضمن دفاع از عملکرد حوزه کاری خود به نوعی شهرداری را در این موضوع مقصر می داند.
محمد راشد مدرس گرجی به دنبال اظهارات معاون شهردار سنندج با بیان جزئیاتی از توافق صورت گرفته برای مدیریت و ساماندهی دو بلوار بهشت محمد و زاگرس سنندج عنوان کرد: برخلاف اظهار نظر معاون ترافیک شهرداری سنندج، بند ٦ ماده یک فصل اول آیین نامه مدیریت ایمنی حمل و نقل و سوانح رانندگی مصوب شهریور ماه سال ۸۸ صراحتا در تعریف حومه شهر می گوید حریم شهر عبارت است از قسمتی از اراضی بدون فاصله پیرامون محدوده شهر که نظارت و کنترل شهرداری در آن ضرورت دارد و از مرز تقسیمات کشوری شهرستان و بخش مربوط تجاوز نکند و همچنین منظور از کلمه حومه شهر همان حریم شهرها و مبادی ورودی آن است.
وی ادامه داد: همچنین در ماده دوم فصل دوم این آیین نامه نیز آمده است که وزارت راه و ترابری موظف است برای افزایش ایمنی راه های برون شهری اقدامات مربوط به ایمن سازی و شناسایی نقاط پرحادثه را انجام دهد.
به گفته وی صراحتا برابر ماده سوم همین فصل، وزارت کشور موظف است برای افزایش ایمنی شبکه معابر شهرها و حومه از طریق شهرداری ها اقدامات مشخص شده را انجام دهد.
مدرس گرجی شناسایی موقعیت وقوع تصادفات کاربران آسیب پذیر مانند موتورسواران و عابران پیاده و نقاط حادثه خیز شهرها و حومه آنها و ایمن سازی این نقاط با اولویت اقدامات کم هزینه مهندسی را یکی از این اقدامات می داند.
اداره کل راه و شهرسازی بعد از انجام تعهدات برون شهری آماده کمک برای ایمنی بلوارهای درون شهری است
وی گفت: همانگونه که به صراحت ذکر شد، ایمن سازی بلوارهایی مانند کمربندی بهشت محمدی و آبیدر و موارد مشابه که در حومه قرار دارد به عهده وزارت کشور و شهرداری ها است.
مدیر راهداری اداره کل راه و شهرسازی استان کردستان گفت: در جلسات شورای ترافیک استان هر چند آیین نامه مذکور قرائت و در مورد آن جای بحث نبود، اما از اداره کل راه و شهرسازی درخواست شد به منظور ایمن سازی محیط برای مسافران نوروز ١٣٩٤ اقداماتی مانند خط کشی، نصب سرعت گیر و لکه گیری آسفالت انجام شود.
مدرس گرجی افزود: در آن مقطع زمانی این همکاری توسط اداره کل راه و شهرسازی صورت گرفت اما روشن است همکاری در موارد مشابه که در دیگر شهرهای استان مانند سروآباد، مریوان و قروه نیز توسط اداره کل راه و شهرسازی استان صورت گرفته، دلیل بر مسئولیت این اداره کل در قبال این راه ها نبوده و فقط در باب همکاری بوده است.
وی تاکید کرد: مسولیت اداره کل راه و شهرسازی فقط در قبال راه های برون شهری است و در زمینه راه های داخل حومه یا حریم شهر، اداره راه هیچگونه مسوولیتی برابر قانون ندارد اما مانند سنوات گذشته در صورت نیاز، البته بعد از انجام تعهدات قانونی خود در راه های برون شهری با توجه به مشکلات اعتباری که با آن مواجه هستیم، آماده هر گونه همکاری هستیم.
سازمان های متولی به جای رفع مسئولیت به فکر خدمت به مردم باشند
عضو شورای اسلامی شهر سنندج نیز در گفتگو با خبرنگار مهر عنوان کرد: دعوا بر سر متولی دو بلوار سنندج مهم نیست و مهم امنیت و آرامش مردم است که باید در دستور کار مسئولان قرار گیرد.
سید غریب سجادی گفت: قانون در این زمینه به صورت شفاف و روشن وظیفه و رسالت هر سازمان و نهادی را مشخص کرده است و انتظار می رود که به جای این مباحث حاشیه ای سازمان های مسئول رسالت خود را به نحو مناسب اجرایی کنند.
وی این دعوای رسانه ای را رفع مسئولیت سازمان های متولی عنوان کرد و گفت: هر سازمانی باید برای حفظ امنیت و آرامش مردم تلاش کرده و از تمامی ظرفیت های در اختیار خود استفاده کند.
وی با بیان اینکه بلوار ارتباطی سنندج به سمت روستای حسن آباد و شهرک زاگرس جزو مناطق شهری است، عنوان کرد: در این زمینه نیز قانون به صراحت مسئولیت ها را مشخص کرده و سازمان های مسئول باید در این حوزه ورود پیدا کرده و برای ایمنی آن برنامه ریزی کنند.
در حالی که قوانین به صورت شفاف و روشن مسئولیت ها را در خصوص بلوارهای حاشیه شهرها مشخص کرده است ولی متولیان امر در سنندج از این مسئولیت شانه خالی می کنند و در این بین دود این اختلافات به چشم مردم می رود.
در حالی که رئیس سابق پلیس راهنمایی و رانندگی استان کردستان از بروز حوادث در این دو بلوار خبر داده بود که خبرنگار مهر روز شنبه هفته جاری در بلوار زاگرس شاهد بروز یک تصادف رانندگی بود که در آن یک دستگاه تاکسی واژگون شدن و دو مسافر آن زخمی شده بودند.
حفظ ایمنی و آرامش مردم رسالت اصلی تمامی ادارات و سازمان های مسئول و متولی است و البته در این بین شهرداری که بر اساس صراحت قانونی نیز در این زمینه مسئولیت دارد باید در کوتاهترین زمان ممکن نسبت به انجام این وظیفه خود اقدام کند.