تاریخ انتشار: ۶ تیر ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۸

در این روزها می توانید کشکولی از خواندنی ها و دانستنی های ماه مبارک رمضان را در مجله مهر بخوانید.

مجله مهر: امام صادق علیه السلام فرمود: «هر کس که در روز بسیار گرم برای خدا روزه بگیرد و تشنه شود خداوند هزار فرشته را می گمارد تا دست به چهره او بکشند و او را بشارت دهند تا هنگامی که افطار کند.»

گوش کنید و بخوانید

رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود: «این قرآن میهمانی ویژه خداوند است؛ پس تا آنجا که توان دارید از این ضیافت بهره ببرید.» در ماه میهمانی خداوند، از این ضیافت الهی با صدای کریم منصوری بهره ببرید.  

ترتیل جز دهم قرآن

نکات خواندنی درباره سوره توبه

توبه به معنى بازگشتن از گناه و كار بد، و نام نهمين سوره قرآن مجيد است. نام اين سوره از آيه ۱۰۵ آن گرفته شده است. در اين سوره داستان متخلّفين از جنگ تبوک آمده است. سوره توبه تنها سوره اى از قرآن است كه بدون «بسم اللّه الرّحمن الرّحيم» آغاز مى شود. زيرا اعلان جنگ به مشركان و برائت از آنان است. پاره اى از موضوعات اين سوره عبارتند از: قطع رابطه با مشركان، جهاد در راه خدا، ستايش مجاهدان راه خدا، لزوم تحصيل علم، و پرهيز از تراكم ثروت، داستان هجرت پيامبر(ص)، موضوع ماه هاى حرام، گرفتن جزيه از اقلّيت هاى مذهبى، سرنوشت منافقان و موضوع زكات. اين سوره در مدينه نازل شده و ۱۲۹ آيه دارد.  

اصلی‌ترین دعای ما باید دعای فرج باشد

آیت‌الله قائم‌مقامی در شب دهم ماه مبارک رمضان در حسینیه حضرت قاسم (ع) به ایراد سخنرانی درباره اصول دعا کردن پرداختند:

«یکی از ویژگی های ماه مبارک مسئله دعاست که بسیار مهم است که ما در این ماه چه چیزی از خدا بخواهیم و چه دعایی کنیم. در ابتدای دعاهایمان فرج را باید بخواهیم. فرج در تمامی زمینه ها اعم از زمینه شخصی و زمینه سیاسی و اجتماعی را بخواهیم. یکی از حکمت های انقلاب اسلامی این بود که ماجرای امیرالمومنین علیه السلام را به صورت رسمی در دنیا بیان کرده است.

اسلام به شدت با کفر جهانی درگیر است. شیاطین هم آخرین نیروی شیطانی خود را که جریان شبه مومنین گروه های تکفیری است در صحنه آورده است و صحنه را برای ما تنگ کرده است.

در این مقطع ما تکالیفی داریم.  در ماه مبارک که فرصت عالی است برای مومنین باید دعا کنیم. اصلی ترین دعا باید فرج باشد. این فرج در سطوح مختلف مطرح می شود. در سطح فردی فرجی که از خدا می خواهیم این است که: امکان حاکمیت خداوند در وجود ما داده شود.

ما وقتی وارد ایمان می شویم مراحلی را طی می کنیم که اولین مرحله، مرحله اعتقادات حقه است که د این مرحله نباید درباره عقایدمان دچار شک و تردید شویم و باید یقین داشته باشیم.

در مرحله بعد ما شروع به سیر و سلوک و حرکت می کنیم. اعمال نماز و روزه و همچنین سایر اعمال، مواردی است که بعد از مرحله اول اجرا می کنیم.

تا زمانی که به تمامی مراحل و مقصد نرسیدیم سالک حساب می شویم. مقصد ما زمانی است که ما به کمال و ولایت برسیم. اگر کسی به این مقام برسد فرج فردی برای او اتفاق می افتد.

وقتی شخصی به فرج فردی رسید باید در فکر فرج اجتماعی باشد مانند همان کاری که اولیاء خدا انجام دادند.  خداوند در برابر جاذبه های شیطانی جاذبه دیگری را قرار داده که جاذبه اهل بیت است.

حضرت محمد صل الله علیه و آله و سلم درباره حضرت خدیجه می فرموند: «هرگز همسر دیگری مانند او نداشتم و خداوند کسی مانند او به من نداده است.» »

چگونه کودکان را تشویق به روزه گرفتن کنیم؟

امام صادق (ع) می ­فرماید: «برای روزه ­دار دو نوع شادی و فرح هست. یکی شادی هنگام افطار و دیگری شادی در هنگام لقای پروردگار.»

شادی و نشاطی که در هنگام افطار به روزه­ دار وعده داده شده برای او محسوس است. توجه داشته باشیم که می­ توانیم برنامه روزه­ فرزندمان را طوری تنظیم کنیم که پایان آن در هنگام افطار باشد. فایده­  ویژه­ این کار آن است که فرزندمان با اشتیاق در آراستن سفره­ افطار همکاری کرده و هنگام اذان مغرب، همانند ما پای سفره­ افطار می ­نشیند و افطار خود را در آن لحظات ملکوتی و آسمانی باز می­‌کند.

۱. آماده کردن کودک برای گرفتن روزه
یکی دیگر از مهم ­ترین فوائد این روزه آن است که کودکان ما به تدریج آماد­گی روزه­‌داری را پیدا می­ کنند تا وقتی به سنّ تکلیف رسیدند، با این عبادت الهی بیگانه نباشند و خود را از برکات آن محروم نکنند.

۲. در نظر گرفتن توان جسمی کودک
در مورد کمّ و کیف روزه، توان جسمی کودک خود را در نظر بگیریم تا صدمه ­ای به سلامتی او وارد نشود و با تحمل گرسنگی طاقت ­فرسا از روزه گریزان نشود. بچّه­ هایی که سنّ کمی دارند می ­توانند دو یا سه ساعت به افطار مانده روزه­ خود را شروع کنند. بچّه ­هایی که توان بیشتری دارند می ­توانند بعد از صرف ناهار روزه­ بگیرند، و کودکانی هم که توان بالاتری دارند، بعد از میل صبحانه یا احیانا سحری، تا ظهر روزه می­ گیرند و بعد از صرف ناهار دوباره تا افطار روزه خود را ادامه می ­دهند.  

۳. همراهی با کودکان هنگام صرف غذا
هنگام صرف صبحانه و ناهار، سعی کنیم کنار فرزندانمان بنشینیم تا غذای خود را با میل و اشتهای بیشتری صرف کرده و خود را پای سفره­ غذا تنها نبینند.

۴. تشویق کودک به روزه
می‌­توانیم برای روزه گرفتن فرزندان­ مان از تشویق ­های درونی و بیرونی استفاده کنیم. مثلا می ­توانیم قبل از فرا رسیدن ماه رمضان از ارزش روزه، فوائد و ثواب آن برای کودک خود بگوییم. همچنین می­ توانیم از تشویق­ های بیرونی هم نهایت استفاده را ببریم و با دادن پول و هدیه به فرزندانمان آن ها را به گرفتن روزه تشویق نماییم.

توجه داشته باشیم که به علّت مقطعی بودن روزه­ ی ماه مبارک رمضان در یک ماه سال، برخی از اشکال­ هایی که برای تشویق­ های بیرونی بیان شده است ـ مانند شرطی شدن فرزند ـ در کودکان کم سنّ و سال ما ایجاد نگردد.

۵. آموختن فلسفه ­روزه به کودک
هر چه سنّ کودک ما بیشتر شد و از نظر عقلی در مرتبه بالاتری قرار گرفت، به تدریج تشویق ­های بیرونی را کم­ رنگ‌­تر کرده و کم ­کم کودک خود را متوجه فلسفه ­اصلی روزه که همان رسیدن به تقوا و اطاعت از دستور الهی است سوق دهیم.

۶. چشاندن شیرنی عبادت در کام کودک
توجه داشته باشیم زمانی در تربیت دینی فرزندمان موفق هستیم که بتوانیم او را با عبادت مأنوس کنیم. به عبارت دیگر صِرف گرفتن چند روز روزه به خودی خود چندان اهمیتی ندارد؛ بلکه آنچه اهمیت دارد این است که با پرهیز از افراط و تفریط شیرینی عبادت را در کام او بگنجانیم. برای رسیدن به این هدف باید اجازه دهیم خودش تصمیم بگیرد که روزه می­ گیرد یا نه! هر چند که ما باید او را یاری کنیم تا بتواند بهترین تصمیم را بگیرد و در این راه با اقدامات تشویقی به او کمک کنیم.