یک شاعر و نویسنده مهاجر افغان در ایران با انتقاد از نبود شناختی ژرف از مساله افغانستان در ایران گفت: ما دو ملت ریشه‌های قدرتمند و مغفول مشترکی داریم که باید مورد توجه قرار گیرد.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم رونمایی از کتاب «سفیر روشنگری» شامل رهنمودهای رهبر انقلاب برای ملت افغانستان که به تازگی از سوی نشر عرفان منتشر شده است، عصر روز گذشته در خبرگزاری تسنیم و با حضور جمعی از فعالان فرهنگی افغانستانی برگزار شد.

در این مراسم شوکت علی محمدی شاعر و نویسنده مهاجر افغان در سخنانی اظهار داشت: در سیاست‌گذاری‌هایی که تا به حال انجام شده است، شناخت ژرفی نسبت به مسئله افغانستان وجود ندارد. البته رویکرد رسانه‌ها به افغانستان در پند سال اخیر نسبت به گذشته تغییرات مثبت بسیاری داشته است و دیگر می‌توانیم بفهمیم که ما یک حوزه فرهنگی مشترک داریم، با یک زبان حرف می‌زنیم  و حتی در جهاد افغانستان و جنگ تحمیلی نیز در کنار هم بوده ایم. مهاجرین همراه با رزمندگان ایرانی جبهه‌ها را در مقابل عراق تقویت می‌کردند و همینطور در جبهه‌های علیه کمونیست در غرب ایران جنگیدند.

محمدی افزود: ما دو ملت ریشه‌های قدرتمند و مغفول مشترکی داریم که باید مورد توجه قرار گیرد. نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی همواره به این مساله نگاهی ژرف بوده که نشان‌دهنده جزئی‌نگری ایشان است. مطالب این کتاب نیز حاکی از شناخت عمیق رهبری نسبت به قضایای افغانستان است.

این شاعر مهاجر افغانستان در بخش پایانی سخنان خود نیز گفت: نابرابری سطح توقعات و شعارهایی که در ایران برای افغانستان داده می‌شود، برای مهاجرین وضعیت آزار دهنده و متناقضی را ایجاد کرده است. افغانستان با بحرانی مواجه است که به خاطر آن مردمانش ناچار به مهاجرت ناچار می‌شوند. ما می‌دانیم هیچکس حاضر نیست کشور خود را رها کرده و آوارگی را تحمل کند و به مناطق دیگری برود اما شرایط به ملت ما اینگونه تحمیل شده است.

وی افزود: به همین خاطر معتقدم اگر عمق روابط و اشتراکات این دو کشور به درستی درک نشود مهاجرین در جمهوری اسلامی ایران دچار سوء تفاهمات بسیاری می‌شوند. در حال حاضر جایگاه فرهنگی مناسبی برای مهاجرین افغانستانی در جامعه ایران پیش بینی نشده است برای مثال من با دو فوق لیسانس بیکار هستم. وقتی به خاطر شرایطی که از آن یاد کردم، یک جوان نخبه ناچار به مهاجرت می‌شود، در ایران با وضعیت مثبتی رو به رو   نمی شود که علتش نیز  نبود جایگاه فرهنگی مناسب برای اوست و همین موضوع مهاجرت به پای اندیشه اسلامی می نویسند و به باور من به اینگونه آینده خیلی نمی‌شود امیدوار بود.

ویژگی های کلام رهبری درباره افغانستان

سیدابوطالب مظفری شاعر و نویسنده مهاجر افغانستان نیز در این مراسم در سخنانی کتاب «سفیر روشنگری» را  کتابی مرجع معرفی کرد و گفت: به نظر من سخنان مقام معظم رهبری این چهار ویژگی را دارند. ویژگی اول این است که ما درباره هر موضوعی که مورد توجه‌مان قذرار بگیرد، زیاد سخن می‌گوییم. رهبر انقلاب اسلامی نیز درباره افغانستان به بهانه‌های مختلف بسیار سخن گفته اند. همین که یک شخصیت در موقعیت ایشان درباره کشور دیگری حرف می‌زند نشانه بسیار خوبی است. ویژگی دوم ایشان ارائه سخن از سر آگاهی و شناخت است. هر سخنی اگر با اطلاعات و شناخت همراه باشد سخن خوبی است سخنان رهبر انقلاب درباره افغانستان از آگاهی و شناخت ایشان نشات می‌گیرد.

مظفری  افزود: ویژگی سوم ایشان نگاه توام با همدلی و از سر حسن نیت با مردم افغانستان است و ویژگی دیگر نیز ارائه سخنانی است که برای آنها هزینه داشته است.  

سال‌هاست به دنبال سخنان رهبر انقلاب بوده‌ایم

سیده زهرا حسین‌زاده، شاعر مهاجر افغانستان نیز در ادامه این نشست گفت: چاپ این کتاب یک نیاز ضروری برای ملت افغانستان بود و درمورد روابط ایران و افغانستان کمک شایانی خواهد کرد. به باور من کتاب سفیر روشنگری رهنمود و چراغی برای راه افغانستان محسوب می‌شود.

این شاعر و مهاجر افغان افزود: مقام معظم رهبری در سخنوری بسیار توانمند هستند من همیشه مجذوب گفتارهای ایشان بوده و هستم. در نوجوانی وقتی می‌خواستیم کار فرهنگی کوچکی مانند روزنامه دیواری انجام بدهیم به دنبال سخن‌های ایشان درمورد افغانستان بودم که هم‌اکنون این کتاب مجموعه عظیمی از آن سخنان است که من از آن سال‌ها به دنبال قطعات کوچکش بودم.

بریانه یعقوبی نویسنده و شاعر افغانستانی نیز در این مراسم گفت: معمولا وقتی کلام‌های شخصی در یک جا جمع می‌شود یا تحلیلی را بیان می‌کند یا تعهدی را برای مخطابش به ارمغان می آورد. ما رد میان این جملات می‌توانیم تحلیل مقام معظم رهبری را نسبت به افغانستان و نقش نظام جمهوری اسلامی در عرصه بزرگی مانند افغانستان ببینیم. از تحلیل‌های ایشان می‌توانیم به یک مرجع دسته اول درباره افغانستان برسیم. کلام ایشان حاوی تعهداتی به عنوان نماینده یک نظام است کو برای ما موج عظیمی از انرژی را به وجود آورد.