تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۸۴ - ۰۸:۲۹

خبرگزاري مهر: امروز چهارشنبه بيست و ششم بهمن سال 1384 هجري شمسي مقارن است با شانزدهم محرم الحرام سال 1427 هجري قمري و برابر است باپانزدهم فوريه سال 2006 ميلادي .

حكم مجدد به پايان اعتصاب ها :  
در چنين روزي در سال 1357 ه ش حضرت امام خميني رهبر كبير انقلاب اسلامي  در جمع بازرگانان ، اصناف و پيشه وران اعتصابي بارديگر ضمن تشكر از ملت انقلابي بر پايان اعتصابات تاكيد كردند  . ايشان در بخشي از بياناتشان  اظهار داشتند : «اعتصابات از روز شنبه بايد شكسته بشوند ...  بعضي از شلوغ كارها مي خواهند اعتصابات را حفظ كنند كه نهضت را زمين بزنند . تا الآن اعتصابات در خدمت نهضت بود از حالا به بعد شكستن اعتصابات در خدمت ملت است . اگر كسي وسوسه كرد و گفت اعتصاب فلان بايد باقي باشد خائن است ، تودهني بايد بخورد . از روز شنبه تمام اعتصابات سرتا سر كشور بايد شكسته بشود . مردم بروند مشغول   كارشان بشوند ولي مواظب باشند ، هوشيار باشند ...»

تظاهرات ضد ارتش :
در چنين روزي در سال 1357 ه ش عده اي به خيابانها ريختند و بر ضد ارتش تظاهرات كردند . با توجه به اطلاعيه ها و سفارش هاي پي در پي امام خميني ره  كه  مردم را به حمايت از ارتش و نيروهاي انتظامي دعوت مي كرد اين حركت ها مشكوك به نظر مي رسيد . ازاين جهت مردم به جمعيت تظاهر كننده نمي پيوستند و اين نوع حركت ها را خلاف راي امام مي دانستند .سرانجام اين حركت ها به شكست انجاميد. حضرت امام خميني توانست ارتش را با درايت درخدمت اهداف انقلاب اسلامي ومنافع  كشور در آورد . و نيروهاي ارتش نيز در جنگ تحميلي هشت ساله به اعتماد رهبر انفلاب و مردم مسلمان جواب شايسته دادند. 

احكام اعدام سرسپردگان رژيم مدفون پهلوي :


در چنين روزي در سال 1357 ه ش 25 نفر از سر سپردگان ارتش در يك دادگاه انقلابي در مدرسه رفاه با حضور اعضاي خانواده هاي شهدا محاكمه شدند و حاكم شرع دادگاه در همان ساعت حكم دادگاه را صادر كرد ولي بنا به مشورتي كه  اعضاي دادگاه با امام داشتند در لحظات آخر فقط دستور اعدام چهار نفر صاد ر شد . در اين ميان احكام اعدام ارتشبد نصري رييس ساواك ، سرلشكر رضا ناجي ، فرمانده توپخانه و فرماندار نظامي اصفهان ، مهدي رحيمي فرماندار نظامي تهران و عامل كشتار هشتم بهمن و منوچهر خسرو داد سرلشكر سفاك شاه و فرمانده هوانيرروز و عامل جنايت هفده شهريور اجرا شد  .  

سهيلي در دادگاه :
در چنين روزي در سال  1326 ش. علي سهيلي نخست وزيرمحمد رضا شاه  تحت تعقيب قضائي قرار گرفت . سهيلي در هجدهم اسفند 1320 خورشيدي به سمت نخست وزيري ايران رسيد اما دولت او مستعجل بود و ويري نپاييد . پس از او و بعد از يكسال احمد قوام به نخست وزيري رسيد . سهيلي پس از رسيدگي دادگاه  تبرئه شد. 

آغاز چپاول دوباره نفت :


در چنين روزي در سال 1332 ه ش و پس از كودتاي 28 مرداد ، كارشناسان خارجي  منطقه آغاجاري و اسكله ها و تأسيسات خسروآباد را بازديد نمودند. اين امر  را مي توان خط آغازي براي چپاول دوباره ملت ايران و نفت آنان دانست . زيرا با ملي شدن صنعت نفت در دوران نخست وزيري دكتر مصدق شركت هاي خارجي (انگليسي ها) از مراكز نفتي خارج شده بودند

انفجار كشتي العوده :
در چنين روزي در سال  1988 ميلادي سازمان اطلاعاتي رژيم صهيونيستي كشتي  العودة را در آبهاي قبرس منفجر كرد .

آغاز  روابط انگلستان و آرژانتين :
در چنين روزي در سال 1990 ميلادي روابط ديپلماتيك ميان بريتانيا و آرژانتين كه در سال 1982 در پي جنگ جزاير مالويناس قطع شده بود دوباره آغاز شد . جزاير مالويناس موضوع تنازع دو كشور بود كه در جنگ سال 1982 انگليس توانست آرژنتين را شكست دهد و حاكميت خود را بر جزيره تحكيم كند.

اعلام همكاري عراق  :
در چنين روزي در سال 1991 ميلادي عراق براي خروج مشروط از كويت اعلام آمادگي كرد  ، اما واشنگتن آن را رد نمود .
اولين جنگ نفت كه معروف به جنگ خليج فارس هم است با اشغال كويت توسط رژيم بعث عراق  صورت گرفت كه منجر به خروج عراق شد. 
تولد نرون :
در چنين روزي در سال 37 ميلادي نرون به دنيا آمد . كلاديوس دروزوس جرمانيكوس سزار نرونريال امپراطور قصي القلب روم باستان بين سالهاي 54 تا 68 ميلادي براين كشور حكومت كرد .

تولد جرمي بنتام :
در چنين روزي در سال 1748 ميلادي بنتام فيلسوف و جرم شناس برجسته انگليسي به دنيا آمد . جرمى بنتام يكي از فيلسوفان بنام انگليسي است كه در حوزه هاي مختلف از جمله حوزه حقوق و به ويژه جرم شناسي و حقوق جزا دست به مطالعات گسترده زده است . در فلسفه او حق  فرزند قانون‏ شمرده مي شود . وي  معتقد است   از قوانين واقعى، حقوق واقعى ناشى مى‏شود ولى از قانون تخيلى، از قوانين طبيعت، حقوق تخيلى زاده مى‏شود. « بنتام‏»بر خلاف برخي علماي هم عصر خود ، حقوق طبيعى  را « مهمل و بى معنا» و شعارى بيش نمى‏دانست.

تولد كريستوفر شولز :
 در چنين روزي درسال 1819 ميلادي شولز مخترع و دانشمند آمريكايي به دنيا آمد . او ماشين تحرير را اختراع كرده است . 

سقراط به مرگ محكوم شد :


درچنين روزي در سال 399 قبل از ميلاد سقراط فيلسوف برجسته جهان غرب به مرگ محكوم شد . سقراط اولين معلم سياست و فيلسوف بر جسته در عصر يونان باستان  به شمار مى رود. اساس نظرات او را مي توان در چند مورد ويژه برشمرد كه  به كار گيري اصول تساوى ،  تقوى و عدالت  ،  نيكو كارى و درست كردارى بر مبناى اصول علمى و عقلى از جمله نكات مورد توجه اوست   . به نظر سقراط   شر معلول جهل و ناداني است و دليل اين كه مردم به سوي اين امر مي روند تنها جهل آنها ست و در اين باره تعمدي در كار نيست . وي اما نيكوكاري را معلول عقل و خرد انساني مي داند و بر همين اساس معتقد است
زماني كه مردم عقل و خرد خود را تشحيذ نمايند خود به خود طريق نيكي را پي مي گيرند . سقراط براي   قانون نيز احترام زيادي قايل بود و آن را  ضرورى مى دانست و خود در راه استقرار حاكميت اصول ياد شده كشته شد و جام شوكران را نوشيد . در بررسى زندگى سقراط ، نكاتي چون   ديالكتيك يا مناظره و مباحثه جدلى و منطق  ، انسانيت وارزش حيات انسان  ، اخلاقيات ، وحدت تقوى و علم  ،  تبعيت از شناخت صحيح ، رابطه فرد و جامعه و پذيرش قرارداداجتماعى ، اطاعت سياسى از دولت مورد توافق عامه  و  برقرارى تعادل بين فرد و جامعه مورد توجه و. بررسي است .

تولد بابر :
در چنين روزي در سال 1483 ميلادي،  ظهير الدين محمد بابر  موسس سلسله گوركانيان هند  به دنيا آمد.

تولد گاليله :


در چنين روزي در سال 1564 ميلادي ، گاليليو گاليله دانشمند ، رياضيدان  ، منجم و مخترع تلسكوپ در شهر پيزا  قدم به عرصه گيتي نهاد . وي تا نوزده  سالگي ادبيات خواند  ولي پس از آن به مطالعه   فيزيك و رياضي روي آورد . او پس از اين بود كه نخستين  اختراع خود را با نام ترازوي آبي به بازار عرضه كرد .  او عقيده داشت با استفاده از حركات نوساني پاندول آن مي توان ضربان قلب را اندازه گرفت . گاليله  در بيست و پنج سالگي  به استادي دانشگاه پيزا رسيد. وي بعدها موفق به كشف گرماسنج و اولين دوربين نجومي شد.  گاليله  به ستاره شناسي نيز علاقه داشت و با تلسكوپ اختراعي خود ثابت كرد سياره ها با ستارگان فرق دارند و توانست ارتفاع كوههاي ماه را تقريبا اندازه گيري كند.  او براي نخستين بار چهار قمر مشتري را كشف كرد .
 گاليله در حين كشفيات خود و در حوزه مطالعاتي نجوم در يافت كه كره زمين  به دور خورشيد سيار است و درواقع زمين داراي دو گونه حركت وضعي و تعادلي است . اما اين كشف او براي مردم آن روزگار كه از فهم چنين امري عاجز بودند و زمين را ثابت فرض مي كردند  امري بسيار مشكل مي نمود . كليسا نيز با استفاده از آموزه هاي ديني خود سعي در رد تئوري گاليله نمود و به اين ترتيب انديشه او را سركوب كرد . به همين دليل كليسا گاليله را  تكفير كرد و تنها توبه از گناه انجام يافته را شرط رهايي او دانست . پس ازاين بود كه گاليله به گناه خود اعتراف نمود اما زمين را به شهادت گرفت كه اگرچه او شهادت داده است كه زمين ثابت است اما اين كره همچنان در  حركت و سيار است .گاليله  در دادگاهي كه به همين منظور براي وي تشكيل شده بود گفت :  من گاليليو گاليله ، فرزند وين چفسو گاليله ، اهل فلورانس ، در اين دادگاه زانو مي زنم و در پيشگاه شما كاردينالهاي مقدس عظيم الشان و روساي جامعه جهاني مسيحيت ، عليه هر گونه كفر و الحاد ، در برابر اين انجيل مقدس سوگند ياد مي كنم كه همواره به كليساي كاتوليك  معتقد بوده ام و به ياري  پروردگار بزرگ اعتقاد و ايمان دارم . دادگاه محترم به من فرمان داد كه از عقايد كذب خود مبني بر اين كه خورشيد مركز جهان است و زمين و سيارات ديگر به دور آن مي چرخند دست بردارم و هيچگاه و تحت هيچ عنواني اين عقيده را بيان نكنم و در انتشارآن نكوشم. گاليله به سال 1642 ميلادي  در سن هفتاد و پنج سالگي چشم از جهان فرو بست . او حتي تا آخرين روزهاي زندگي تحت تعقيب كليسا بود .
   
تسليم سنگاپور :
در چنين روزي در سال 1942 ميلادي و در جريان جنگ جهاني دوم ،   سنگاپور ،  مستعمره انگلستان  ، به تصرف  نيروهاي ژاپني در آمد . اين كشور در نبردي سخت از هجوم نيروهاي ژاپني به اين كشور دفاع كرد ولي نهايتا نيروهاي انگليسي و هندي در برابر ژاپني ها تاب نياوردند و تسليم شدند . پس از سقوط سنگاپور شصت هزارنفر از نيروهاي انگليسي و هندي به اسارت ژاپني ها در آمدند . اين كشور  تاسال  1945  در تصرف ژاپني ها بود.  
 
بمباران برلين :
در چنين روزي در سال 1944 ميلادي  نزديك به هزار فروند بمب افكن انگليسي - آمريكايي برلين پايتخت نازي هاي آلمان را مورد حمله هوايي شديد خود قراردادند و اين شهر را با خاك يكسان كردند . پيشتر نيز چنين اتفاقاتي افتاده بود . بعد از پيوستن نيروهاي آمريكايي به  نيروهاي انگليسي جنگ حالت مغلوبه به خود گرفت و تحت آتش گسترده هوايي متحدين نهايتا آلمان مجبور به عقب نشيني گردند .  

 آغاز جنگ هفت ماهه : 
درچنين روزي در سال   1782 ميلادي دو كشور انگلستان و فرانسه با يكديگر وارد جنگ در يايي سهمگيني شدند كه بيش از هفت ماه به طول انجاميد .  اين جنگ در سواحل هندوستان با حمله" بيلي دوسوفرن "درياسالار فرانسوي كه مي خواست هندوستان را دوباره براي فرانسه فتح كند آغاز شد . در پايان اين جنگ فرانسه به پيروزي دست يافت .  

تولد پاولوف :
درچنين روزي در سال  1931 ايوان پتروويچ پاولوف  يكي از دانشمندان بر جسته  فيزيولوژي جهان ،در سن هشتاد و دو سالگي در گذشت . وي در بيست و سوم  ژوئن 1849 ميلادي به دنيا آمد . او با كشف قاعده انعكاس شرطي  در روانشناسي جايزه نوبل را در سال 1904 ميلادي از آن خود كرد .

خروج نيروهاي اشغالگر :

 
درچنين روزي در  سال1989ميلادي  ، ارتش سرخ شوروي سابق پس از ده سال اشغال كشور افغانستان بالاخره پس از شكست مفتضحانه خود  اين كشور را ترك كرد . در اين جنگ نيروهاي جهادي افغانستان  پس ازده سال اشغال نظامي افغانستان عاقبت نيروهاي اشغالگر را  از كشور خود به بيرون راندند . تاريخ جددي افغانستان را مي توان از سال 1978 بر شمرد . در سال 1978ميلادي  افسران وابسته به  حزب دموكراتيك خلق در ارتش ظاهر شاه  كودتا  كردند و نورمحمد تره كي  به عنوان رهبر جديد دولت كمونيستي  منصوب شد . پس از وي حفيظ الله امين در مقام نخست وزيري  قرار گرفت . در سال 1979 ارتش سرخ اتحاد جماهير شوروي سابق به افغانستان حمله برد و اين كشور را به اشغال خود در آورد اما نيروهاي جهاد ي در اين مدت دايما به مبارزه با نيروهاي اشغالگر پرداختند . در سال 1983 يك آتش بس موقت ميان نيروهاي اتحاد شوروي با احمدشاه مسعود(شير دره پنجشير) برقرار شد اما چندان ادامه نيافت. . در سال 1986 ببرك كارمل استعفاي خود را اعلام كرد  وپس از وي  دكتر نجيب الله در مقام رهبري حزب حاكم  قرار گرفت . در سال 1986 حاجي محمد سمكني شخصيت غير حزبي در مقام رئيس موقت دولت قرار گرفت.  وي  در سال 1987  مصالحه ملي اعلام كرد . در سال 1988 هم ميخاييل گورباچف دستور خروج نيروهاي شوروي را صادر كرد . پس از آن بود كه نيروهاي كشور شوروي سابق رخت از اين كشور بربستند . 
 افغانستان با بيش از 650 هزاركيلومترمربع وسعت (محصور در خشكي) در جنوب آسيا قرار دارد و جز كشورهاي خاورميانه محسوب مي گردد. 

اشغال ليتواني :
در چنين روزي در سال 1563 ميلادي گروههاي نظامي روسيه  ليتواني را به اشغال خود در آوردند .

معاهده هابرتس بورگ :
در چنين روزي در سال 1763 ميلادي كشور هاي اطريش ، پروس و ساكسوني بايكديگر معاهده صلح  هابرتوس بورگ را امضا كردند . اين  قرارداد تاريخي ميان  فردريك دوم پادشاه پروس و ماري ترز امپراتوريس اتريش  امضا شد . بر اثر اين قرارداد  پروس متعهد شد در صورتي كه اتريش از ادعاي خود نسبت به سيلزي دست بردارد ،در هيچ ميدان جنگي با سپاهيان اتريشي روبرو نشود.  
 
قرارداد عليه فرانسه :
در چنين روزي در سال 1677 ميلادي شاه چارلز دوم قرار داد ضد فرانسوي با هلند منعقد كرد . در همين روز در سال 1689 ميلادي پارلمان آلمان  عليه فرانسه اعلان جنگ كرد .

سازماندهي حزب كارگر :
در چنين روزي در سال 1906 ميلادي حزب كار گرانگلستان سازماندهي شد .

نخستين فيلم دراكولا :
در چنين روزي در سال 1931 نخستين فيلم دراكولا توزيع شد . درا كولا از سري فيلم هاي وحشت انگيز  است كه  توانست با خلق شخصيتي خون آشام ميزان تماشاگران فيلم هاي هاليوودي را به طورچشمگيري افزايش دهد .

دستور ساخت خوروي فولكس واگن :


در چنين روزي در سال 1936 ميلادي هيتلردستور ساخت خودروي فولكس واگن را صادركرد . اين خودرو به دليل ساخت ويژه اش در برابر سرما از مقاومت   ويژه اي برخوردار است .  يكي از دلايل دستور هيتلر در ساخت اين خودروي ويژه   وقوع جنگ جهاني دوم بود . نازي ها توانستند با اين خودرو به ميزان بسياري در سرماي سيبري پيش روي كنند .  

زئير و قانون اساسي :
درچنين روزي در سال 1978 ميلادي زئير داراي قانون اساسي شد . زئير كشوري نيمه كوهستاني درمركز آفريقاي استوايي

ما بين آنگولا وسودان است . مردم آن ازنژاد سياه بانتو و سفيد و دو رگه و پيرو اديان اسلام ، مسيحيت و آنميسم اند . زبان رسمي اين كشور  فرانسه و سواحلي است . حكومت زئير جمهوري دموكراتيك است كه در سال 1960 ميلادي از بلژيك مستقل شد و در بيستم سپتامبر سال 1960 به عضويت سازمان ملل متحد در آمد .

پيمان ويزگارد :
درچنين روزي در سال 1991 ميلادي رهبران كشورهاي چكسلواكي ، مجارستان و لهستان با انعقاد پيماني با نام ويزگارد درزمينه انتقال كالا و مبادلات اقتصادي آزاد بدون تعرفه با يكد يگر به توافق رسيدند .