تاریخ انتشار: ۱۶ فروردین ۱۳۸۵ - ۰۸:۰۸

خبرگزاري مهر : امروز چهارشنبه شانزدهم فروردين سال 1385 هجري شمسي مقارن است با ششم ربيع الاول سال 1427 هجري قمري و برابر است با پنجم آوريل سال 2006 ميلادي.

آغاز قيام شيخ محمد خياباني :
درچنين روزي در  سال 1299 هجري شمسي ،  قيام  محمد رضا خياباني بر ضد دولت وثوق الدوله آغاز شد  .شيخ محمد فرزند حاجي عبدالحميد در سال  1257 شمسي در  خامنه از توابع شبستر ديده به جهان گشود .  وي پس از طي علوم ابتدايي براي نخستين بار به روسيه سفر كرد و مدتي هم در تجارتخانه پدرش مشغول به كار شد . او پس از آن به تبريز بازگشت 
و در حوزه علميه اين شهر تا در يافت درجه  اجتهاد در علوم نقلي پيش رفت . مردم به دليل علاقه بسيار به وي  ، خواستار امام جماعت شدن وي در  مسجد كريم خان محله خيابان تبريز شدند . مبارزات  شيخ محمد خياباني  همزمان با  انقلاب مشروطيت آغاز شد و او در اين مسير خود عملا با دست گرفتن تفنگ وارد مبارزه با استبداد  شد .  وي در همين دوران در فقه ، هيات ، نجوم ، حكمت ، كلام ، رياضيات ، طبيعيات ، تاريخ و ادبيات مهارت خاصي يافت . از سال 1324 ه ق ، به جهت تغيير اوضاع سياسي ، وي فعاليت سياسي خود را شدت بخشيد  و در زمان محمد علي شاه و استبداد صغير به صف مدافعين مشروطه پيوست . شيخ محمد خياباني  در دوره دوم مجلس شوراي ملي به نمايندگي از اهالي تبريز به مجلس شوراي ملي راه يافت  و عضو تشكيلات فرقه دموكرات  ايران شد . شيخ محمد خياباني   در زمان وثوق الدواله در زمان امضا قرار داد ننگين 1919 بين ايران و انگليس كه ايران را رسما تحت الحمايه انگليس قرار مي داد ،به عنوان نماينده  مردم تبريز در مجلس شوراي ملي به شدت با تصويب اين لايحه مخالفت كرد . وي   اعلام كرد مادامي كه اين قرار داد از تصويب مجلس شوراي ملي نگذشته باشد همانند ورق پاره اي بي ارزش است .پس از آنكه مجلس دوم بسته شد  ،   خياباني  به مشهد رفت و از آنجا به تبريز بازگشت و مجددا به فعال سازي فرقه دموكرات پرداخت . وي همچنين به سال 1289 ه  شمسي در مقابل اولتيماتوم  روسيه براي خروج مورگان شوستر امريكايي به حزب دموكرات پيوست و در ميدانهاي تهران برعليه اولتيماتوم  و استبداد با مردم به افشا گري پرداخت . اما با ورود قشون عثماني به ايران در تبريز دستگير و به دو ماه زندان محكوم شد . 
در همين دوره  وثوق الدواله تصميم به حذف وي گرفت، لذا نيروي عظيمي را  به  تبريز اعزام كرد . در همين زمان خياباني نيز عليه استبداد قيام كرد و تمام شهر را به تصرف خود در آورد ه بود .


 نهضت آزادي بخش خياباني تقريبا يكسال  دوام يافت تا در زمان  حكومت مشيرالدوله شخص مخبرالسلطنه  براي سركوبي قيام خياباني به تبريز وارد شد  و به دليل اينكه نيروهاي حزب دموكرات و تجدد براي آرام كردن اوضاع قره باغ به آن منطقه گسيل شده بودند ،  نيروهاي دولتي  به محل اقامت خياباني حمله كردند   و اين روحاني جليل القدر را  سرانجام  در بيست و دوم شهريور  سال 1299 ه ش خياباني را به شهادت رساندند. پيكر پاك او را به عمارت عالي قاپو برده آنگاه در مقبره سيده حمزه محله سرخاب به خاك سپردند .

 

درگذشت سيف الدوله حمداني :
در چنين روزي در سال 356 ه ق سيف الدوله حمداني يكي از بر جسته ترين اميران دولت حمداني درگذشت . وي يكي از بر پا دارندگان نهضت تمدني و فرهنگي عرب در عصر حمدانيان بودند .

تولد توماس هابز :
در چنين روزي در سال 1588 ميلادي توماس هابز فيلسوف مشهور انگليسي ديده  به جهان گشود . «لوياتان » عنوان مهمترين اثر اوست .توماس هابز يكي از بر جسته ترين فيلسوفان سياسي است كه در حوزه قدرت و مفهوم ليبراليسم بحث هاي مطولي كرده است . او از همان ابتدا به مقابله با  اهل كليسا بر آمد و اصول انديويدواليسم و دموكراسى را به جاي  قدرت  مذهب در جامعه آن روز غرب پديدار ساخت  .  توماس هابز، در واقع مفهوم  و فلسفه  آزادي  را تبيين كرد و به بسط آن در حوزه انديشه سياسي پرداخت .  هابز همچنين از عدالت شرحي  قدسي  ارايه نمي دهد و بر آن نيست كه آن را در حوزه امور زميني خلاصه كند .  
 فلسفه سياسي هابز بر اين پايه استوار گشته  است كه انسانها طبيعتا  از حقوق برابر برخوردارند .  هابز در باب وضع طبيعي انسانها، در فصل سيزدهم كتاب لوياتان  خود مي نويسد : "طبيعت انسانها از نظر نيروي بدني و فكري برابر ساخته شده است، البته ممكن است كسي از نظر جسمي نيرومندتر و از حيث فكري هوشمندتر از ديگري باشد اما وقتي همه آنها را با هم در نظر ميگيريم، تفاوتي ميان آنها محسوس نميباشد تا بتوان براساس آن، كسي مدعي امتيازي نسبت به ديگري شود و ديگري به همان اندازه نتواند چنين ادعائي كند. زيرا از نظر قدرت بدني، ناتوان ترين فرد، همان اندازه نيرومند است تا تواناترين فرد را از طريق توطئه پنهاني و يا تباني با ديگران كه مانند او در معرض خطر مشابهي قرار دارند، به قتل رساند."

اعلان جنگ آمريكا به آلمان :
در چنين روزي در سال 1917 ميلادي براي نخستين بار آمريكا عليه دولت آلمان اعلان جنگ كرد .

به كار گيري كاميكازه ها :


در چنين روزي در سال 1945 ميلادي براي نخستين بار ژاپن نيروهاي ضربتي خود را با نام كاميكازه به كا رگرفت . اين خلبانان  ماهر به همراه هواپيماهاي جنگي شان  ، خود را به كشتي هاي متفقين مي كوبيدند و خسارات كلاني را از اين جهت به آنان وارد مي ساختند  . گفته مي شود اين نخستين بار بود كه نير وهاي جنگي براي اهداف سرزميني خود دست به انجام فعاليت هاي انتحاري مي زدند . 
 
تولد الكساندر موير :
در چنين روزي در سال 1830 ميلادي الكساندر موير شاعر مشهور اسكاتلندي به دنيا آمد .«بر گ افرا براي هميشه »    عنوان مهمترين اثر ادبي اوست .

تولد ارنست مندل :
در چنين روزي در سال 1923 ميلادي ارنست مندل فيلسوف و اقتصاد دان مشهور بلژيكي ديده به جهان گشود .

قتل عام هارلم :
در چنين روزي در سال  1585 ميلادي و در ميانه  جنگهاي داخلي  هلند  ، شهر تاريخي هارلم ، در دست اسپانياييها قرار گرفت . در اين ميان فيليلپ دوم دستور كشتار سكنه شهر را كه غالب آنها استقلال طلب بودند صادر كرد و در پايان اين ماجرا سربازان اسيپانيايي پس از به خاك و خون كشيدن شهر هارلم بيش از شش هزار نفر از اهالي اين شهر از دم تيغ گذراندند . 
 
 اعدام دانتون :


در چنين روزي در سال  1794 "دانتون "يكي از بزرگترين سرداران انقلاب كبير فرانسه  اعدام شد .وي را يكي از برجسته ترين رهبران  انقلاب فرانسه دانسته اند كه مدتي نيز رهبر حزب اعتداليون دراين كشور بود . دانتون  پس از سقوط نظام سلطنتي بعنوان وزير عدليه انتخاب شد.  دانتون پس از اعدامهاي دسته جمعي افراد  ضد انقلاب در ماه سپتامبر سال1792    ،  به مخالفت با افراطيون از جمله ژيرانديستها، هربرتيستها و روبسپير برخاست و در همين طريق نيز اعدام گرديد .  

روز درختكاري در كره جنوبي :
همه ساله چين روزي به عنوان روز در ختكاري در كره جنوبي گرامي داشته مي شود .