"آرش عابدي" در گفتگو با خبرنگار دانشگاهي "مهر" افزود: سال 78 با كسب رتبه بالا در كنكور سراسري به رشته پزشكي دانشگاه تهران وارد شدم و پس از مدتي از پزشكي به دوره بيوتكنولوژي همان دانشگاه تغيير رشته دادم.
وي ادامه داد: دكتري پيوسته بيوتكنولوژي براي اولين بار در دانشگاه تهران راه اندازي شده بود و من به عنوان اولين دانشجويان اين دوره پذيرش شدم.
دانشجوي دكتري مهندسي شيمي دانشگاه واشنگتن آمريكا اظهار داشت: پس از 6 سال تحصيل در اين رشته، در مقطع فوق ليسانس بيوتكنولوژي از دانشگاه تهران انصراف دادم و با پذيرش از دانشگاه واشنگتن آمريكا به اين كشور مهاجرت كرده و در رشته مهندسي شيمي اين دانشگاه با بورسيه دانشگاه واشنگتن مشغول به تحصيل شدم.
بيشترين فعاليت تحقيقاتي كشور امريكا در دست محققان مهاجر است
وي با تصريح اين كه در ايران از دانشجوي تحصيلات تكميلي استفاده اي نمي شود، افزود: دانشجويان اين دوره نمي توانند سودي براي كشور داشته باشند. اما در آمريكا پس از بورسيه يك دانشجوي دكتري، در ازاي هزينه تحصيل، از دانشجو كار تحقيقاتي انتظار دارند و ما 6 روز هفته را مرتب به كار تحقيقاتي در دانشگاه مي پردازيم به طوريكه بيشترين كارهاي تحقيقاتي دانشگاهي در اينجا به عهده مهاجرين است.
"عابدي" گفت: 80 درصد توليد علم كشور آمريكا در دانشگاه ها و به دست دانشجويان تحصيلات تكميلي صورت مي گيرد. آمريكايي ها آدم هاي باهوشي نيستند و خارجيان مهاجرت كرده نقش مهمي را در توليد علم اين كشور ايفا مي كنند.
وي يادآور شد: بايد پذيرفت كه ايران از نظر علمي در سطح كشورهاي پيشرفته نيست. با درنظر گرفتن اين موضوع بسياري از دانشجويان تحصيلات تكميلي ترجيح مي دهند مدت زمان تحصيل خود را در كشوري كه از نظر سطح علمي پيشرفته باشد، صرف كنند.
دانشجو براي اساتيد ايراني در حكم تفريحي است كه به ازاي آن حقوق دريافت مي كنند
دانشجوي دكتري مهندسي شيمي در خصوص وضعيت اساتيد دانشگاه هاي كشور افزود: اگر چه بسياري از اساتيد دانشگاه هاي ايران فارغ التحصيل دانشگاه هاي خارج هستند، اما زماني كه در دانشگاه مشغول به تدريس مي شوند، از علم روز فاصله مي گيرند و دانشجو تنها برايشان به عنوان تفريحي است كه به ازاي آموزش به آن حقوقي دريافت مي كنند. اين در حالي است كه در اينجا اساتيد براي گرفتن يك دانشجو بايد در بالاترين سطح علمي قرار گيرند.
سيستم طراحي علمي دانشگاه هاي ايران كارا نيست
وي با بيان اين كه سيستم طراحي علمي دانشگاه هاي ايران كارا نيست، خاطر نشان كرد: در ايران دانشجوي تحصيلات تكميلي در زمان تحصيل نمي تواند استقلال مالي و تمركز كافي بر روي درس داشته باشد.
"عابدي" ادامه داد: همين مشغله ذهني معيشتي باعث مي شود دانشجوي دوره دكتري اين دوره را ديرتر به اتمام برساند. در زماني كه در ايران بودم بسياري از دانشجويان دكتري در ايران عنوان مي كردند كه اگر مي تواني براي دوره دكتري از دانشگاه هاي خارج از كشور پذيرش دريافت كن.
وي وضعيت شغلي رشته هاي علوم پايه مانند بيوتكنولوژي را در ايران مبهم دانست و گفت: دانشجويان اين رشته هاي نهايتا پس از اتمام دوره دكتري مي توانند در همان رشته در دانشگاه ها تدريس كنند. اما در دانشگاه هاي خارج از كشور به دليل ارتباط مستحكم دانشگاه با صنعت تمامي شركت هاي بزرگ داراي R&D هستند و از فارغ التحصيلان علوم پايه براي انجام تحقيقات دعوت به همكاري مي شود.
دردسرهاي تحقيقاتي در ايران زياد است
وي اظهار داشت: ايران به دليل اين كه كشور سرمايه داري نيست نمي تواند سرمايه گذاري هاي بلندمدتي در امر تحقيقات علوم پايه انجام دهد. با در نظر گرفتن اين كه تحقيق و تهيه وسائل آزمايشگاهي براي انجام تحقيق در ايران با مشكل مواجه است، بعيد است افرادي كه در رشته هاي علوم پايه در دانشگاه هاي خارج تحصيل مي كنند به ايران بازگردند. دردسرهاي تحقيقاتي در ايران زياد است.
دانشجوي دانشگاه واشنگتن با اشاره به كتابخانه هاي دانشگاهي ايران افزود: بحث كتابخانه هاي دانشگاهي و منابع اطلاع رساني نيز در ايران با مشكلاتي روبه رو است. به عنوان دانشجوي دكتري تنها 4 كتاب مي توان از كتابخانه دانشگاه هاي داخل دريافت كرد و در اين زمينه محدوديت هاي زيادي وجود دارد. اما به عنوان دانشجو دكتري در دانشگاه واشنگتن مي توان تمامي كتاب هاي مورد نياز را دريافت كرد و محدويتي وجود ندارد.
بزرگترين مشكل ايران مديريت اشتباه در زمينه منابع موجود است
وي اظهار داشت: علي رغم تمام اين كمبودها و مشكلات احساس مي كنم بزرگترين مشكل ايران مديريت اشتباه در زمينه منابع موجود است. غير قابل دسترس بودن و گران بودن برخي منابع و مواد پژوهشي و علمي براي ايران قابل قبول است اما مديريت نادرست در زمينه استفاده از همان منابعي كه در كشور وجود دارد، ضعف بزرگ به شمار مي آيد.