خبرگزاري مهر- گروه بين الملل : اين اثر در يك مقدمه و سه بخش تدوين شده است و هركدام از بخشها نيز به چند بخش تقسيم شده است.
اثر حاضر پس از مقدمه در بخش نخست كه شامل سه فصل است به فهم وضعيت جهاني در آستانه قرن بيست و يكم پرداخته است و در آن به توضيح مكاتب واقع گرايي ، ليبراليسم و مكتب جامعه بين المللي و تحول در نظام بين الملل اشارت دارد. فصل دوم به ساختار نظام بين الملل در مقطع مورد بحث اشاره مي كند . نگرش مفهومي به ساختار نظام بين الملل، تحول در اين نظام پس از جنگ سرد ، و ويژگيهاي تازه جهان در سطح كلان سيستمي از موضوات مطرح در اين فصل به شمار مي رود. امنيت بين الملل و تحول در مفاهيم و مصاديق آن ، عنوان فصل سوم را به خود اختصاص داده است و نگاه سنتي به امنيت بين المللي و تحول در مباني آن و جنبه هاي غير نظامي امنيت نيز از جمله مباحث مورد اشاره در اين فصل به شمار مي روند.
در بخش دوم كه شامل 5 فصل است به بررسي گزارش هاي سازمان ملل درباره تهديدها، چالشها ، و تغيير؛ همچنين به اصلاحات در سازمان ملل و تاريخچه آن و تشكيل هيئت عالي رتبه دبيركل سازمان مي پردازد. در اين بخش نويسندگان به محورهاي مهم گزارش هيئت عالي رتبه دبيركل ، امنيت جمعي و پيشگيري از بروز تهديدات، و البته امنيت جمعي و استفاده از زور و همچنين ضرورت انجام اصلاحات در ساختارهاي آن براي كارآيي بخشيدن به آن در قرن حاضر اشاره مي كنند.
بخش سوم هم كه شامل 5 فصل است ديدگاهها ، مواضع و چشم اندازهاي آتي درباره تحول در ساختار سازمان ملل را مورد كنكاش و بررسي قرار مي دهد. در اين بخش از كتاب، خلع سلاح و منع تكثير سلاح هاي هسته اي ، ميكروبي و شيميايي ، بحث حقوق بشر ، تروريسم و استفاده از زور، اصلاح و بهبود ساختار سازمان ملل از جمله شوراي امنيت و مصوبه نشست سپتامبر 2005 سران ملل متحد نيز مورد ارزيابي قرار گرفته است .