رئیس جمهوری آمریکا به مدت دو روز میزبان کشورهای آسیای جنوب شرقی خواهد بود که در مجموع هفتیمن اقتصاد بزرگ دنیا و چهارمین شریک تجاری آمریکا را تشکیل می دهند.

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از تایمز ژاپن، «باراک اوباما» رئیس جمهوری آمریکا و رهبران کشورهای آسیای جنوب شرقی (آ سه آن) برای نشستی دو روزه در ایالت کالیفرنیای آمریکا گرد هم آمدند تا همزمان با گسترش دامنه نفوذ چین در منطقه پاسیفیک، درباره مسائل اقتصادی و امنیتی به بحث و تبادل نظر بپردازند.

این نخستین باری است که رهبران اندونزی، مالزی، فیلیپین، سنگاپور، تایلند، برونئی، ویتنام، لائوس، میانمار و کامبوج در ایالات متحده گرد هم جمع می شوند.

نشست جاری در ادامه سیاست اوباما برای تداوم دامنه نفوذ آمریکا در منطقه آسیا – پاسیفک و تداوم همکاری با کشورهای آ سه آن که در مجموع هفتمین اقتصاد بزرگ دنیا را تشکیل می دهند، تشکیل می شود. این در حالیست که کشورهای آ سه آن با حجم تجارتی معادل ۲۲۶ میلیارد دلار چهارمین شریک تجاری آمریکا را تشکیل می دهند.

صحبت های اوباما در افتتاحیه این نشست که دیروز دوشنبه برگزار شد، بیشتر پیرامون اقتصاد به ویژه نوع آوری و کارآفرینی با هدف ارتقاء رشد منطقه بود حال آنکه امروز سه شنبه گفتگوها بیشتر حول مسائل امنیتی از جمله مناقشات دریای چین جنوبی خواهد بود.

البته اهداف اصلی اوباما از میزبانی این نشست که حتی کشورهای کوچک و بعضا فقیری چون میانمار و لائوس را شامل می شود و برخی از رهبرانی را که متهم به نادیده گرفتن حقوق بشر هستند نیز در خود گنجانده است، هنوز مشخص نیست.

اما به ادعای «سوزان رایس» مشاور امنیتی کاخ سفید، این نشست که اولین بار در آمریکا انجام می گیرد، نشانه ای از تعهد پایدار آمریکا به این منطقه است.

جالب آنکه آمریکا می کوشد تا این تصور را به کشورهای آ سه آن بقبولاند که بدون رهبری واشنگتن آنها قادر به اتفاق نظر بر روی یک دستور کار مشترک نخواهند بود حال آنکه در این میان برخی از کشورهای عضو گرایش بیشتری را نسبت به چین احساس می کنند.

در میزان اهمیتی که کشورهای آسیای جنوب شرقی در سیاست چرخش به پاسیفیک اوباما دارند همین بس که وی سفیر دائمی را در «جاکارتا» پایتخت اندونزی به نیابت از همه کشورهای حوزه آ سه آن مستقر کرده و  خود نیز تا کنون هفت بار به این منطقه سفر کرده است یعنی بیش از دو برابر تعداد سفرهایی که اسلاف وی داشته اند. از سوی دیگر، انتظار می رود که وی در بهار امسال سفری هم به ویتنام داشته باشد.

از دیگر موضوعاتی که در نشست جاری آ سه آن به آنها پرداخته خواهد شد، پیمان تجارت آزاد ترانس پاسیفیک و همچنین مسئله مبارزه با تروریسم در آسیای جنوب شرقی است چرا که کشورهایی مثل سنگاپور، مالزی و اندونزی – پرجمعیت ترین کشور مسلمان جهان – گزارش هایی را مبنی بر تلاش اتباع خود برای سفر به عراق و سوریه و پیوستن به داعش ارائه کرده اند.