دبیر ستاد توسعه فناوری‌های مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی از ضرورت تدوين نقشه راه این حوزه در کشور خبر داد.

به گزارش خبرگزاری مهر، محمود مهرداد شکریه درباره مواد پیشرفته و فعالیت‌های این ستاد بیان کرد: منظور از مواد پیشرفته، مواد مهندسی شده بوده که کیفیت مکانیکی، فیزیکی و شیمیایی این مواد به مرور زمان با افزایش تجربه و دانش بشر بهبود پیدا میکند؛ در این صورت مسلم است که کارایی این مواد نیز ارتقا می‌یابد. امروزه این مواد را در شاخه‌های مختلف همچون فلزات، سرامیک‌ها، کامپوزیت‌ها و پلیمرهای پیشرفته دسته‌بندی می‌کنند.

شکریه با اشاره به اینکه سال‌هاست فعالان اين حوزه در تلاش برای تشکیل این ستاد بوده‌اند، گفت: تمام ستادهای توسعه فناوری معاونت علمی در برنامه‌های توسعه فناوری خود به نوعی نیازمند مواد پیشرفته بوده و تمام صنایع نیز وابسته به این مواد هستند.

وی با بیان اینکه با توجه به پیشرفت‌های دنیا در این حوزه، به روز کردن آن و تکامل نوآوری این عرصه یک الزام جدی است، گفت: اگر کشور ما از این فعالیت‌ها عقب بماند دیگر قادر به رقابت خصوصاً در بحث صادرات در شاخه‌های مختلف صنعتی نخواهد بود.

عضو هیات علمی دانشگاه علم و صنعت ایران عنوان کرد: در حال حاضر فعالیت‌ها در ستاد توسعه فناوری‌های مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی در حال پیگیری است. البته تکنولوژی مواد پیشرفته در کشور حوزه جدیدی نیست و در کشور ما مراکز بسیاری پتانسیل ورود به این عرصه را دارا هستند و نیازی به فرهنگ‌سازی در این حوزه نیست. در واقع، در کشور ما زیرساخت و صنعت این حوزه وجود دارد و باید با برنامه‌ريزي دقيق مورد حمایت قرار گیرد.

تعیین فاصله ایران با کشورهای پیشرو

وی با بیان اینکه ساماندهی حمایت از توسعه مواد و ساخت پیشرفته در عرصه‌های دانشگاهی، صنعت، شرکت‌های دانش‌بنیان و در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی مد نظر ستاد است، اظهار کرد: بررسی وضعیت تکنولوژی‌های موجود در مواد پیشرفته و روش‌های ساخت آن‌ها در جهان، تعیین فاصله کشور با کشورهای پیشرفته و كم كردن این فاصله یکی از اهداف این ستاد است.

به گفته وی، توجه به مقوله مواد پيشرفته در واقع فاصله گرفتن از خام فروشی منابع اعم از معدنی و آلی است که با تبدیل مواد خام به مواد و محصولات پیشرفته، ارزش افزوده بالاتری عايد كشور خواهد شد.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های مواد و ساخت پیشرفته معاونت علمی درباره برنامه‌های این ستاد گفت: در برنامه‌های دراز مدت تهیه نقشه راه این حوزه برای کشور را مد نظر داریم. شناخت مشکلات موجود در صنایع و نیازمندی آنها به مواد نو، به روز کردن تکنولوژی‌های قدیمی، همچنین تربیت نیروی انسانی در دانشگاه‌ها متناسب با نيازهای اين بخش، هدايت انجام تحقیقات در مراكز علمی و پژوهشی معطوف به نيازهای حال و آتی كشور و تهیه درخت فناوری‌هاي مواد و ساخت پیشرفته نیز از دیگر برنامه‌های میان مدت و دراز مدت این ستاد است.

تعریف طرح‌های حمایتی در قالب پروژه‌های اولويت‌دار برای شرکت‌های دانش بنیان چابک

وی تصریح کرد: تعریف طرح‌های حمایتی سریع برای شرکت‌های دانش بنیان چابک و توانمندی که نیاز به پشتیبانی برای پاسخگويی به نيازهای داخلی و نيزرشد در صادرات محصولات خود دارند را در حال حاضر در دست داریم، تا از این طریق قدرت رقابت شرکت‌ها را همراه با به روز شدن دانش آنها شاهد باشیم.

به گفته شکریه، کشور ما در حوزه مواد پیشرفته در برخی بخش‌ها دارای نقاط قوت است و در حوزه‌هایی نیز نیاز به سرمایه‌گذاری جدی است. بنابراین در نظر داریم با تعیین اولویت‌ها فاصله خودمان را با سایر کشورهای پیشرو در این حوزه کاهش دهیم.