به گزارش خبرگزاري مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، "ملكولم اسمارت" رئيس برنامه خاورميانه و شمال آفريقاي سازمان عفو بين الملل تاكيد كرد كه به نظر مي رسد اردن نقطه اصلي در شبكه جهاني مراكز بازداشت سري است كه آمريكا آنها را با سازمان هاي اطلاعاتي در خارج اداره مي كند.
سازمان عفو بين المللي در گزارش 51صفحه اي خود با عنوان "جز امضاي اعترافات خويش براي شما چيزي باقي نمانده است" به وضعيت هاي بازداشت شدگان شكنجه شده در اردن پرداخته و آورده است كه به نظر مي رسد برخي از آنها پيش از انتقال به پايگاه گوانتانامو در كوبا يا افغانستان و يا بازداشتگاههاي سري چند ماه شكنجه شده اند.
اين سازمان افزوده است : يكي از اين افراد پاكستان را سوار بر يك هواپيما از نوع گلف استريم وابسته به سازمان سيا به سوي اردن ترك كرده است و اين هواپيما روز بعد در فرودگاه برستويك (اسكاتلند) سوخت گيري كرده و سپس راهي فرودگاهي نزديك واشنگتن در آمريكا شده است.
سازمان عفو بين الملل اين عمليات و نقش دستگاههاي اطلاعات نظامي اردن را كه به صورت مستقيم با معروف البخيت نخست وزير اردن در تماس بوده اند، محكوم كرد كه افسران البخيت ازاختيارات وسيع و مصونيت تقريبا كامل برخوردار مي باشند.
اين سازمان در بخش ديگري از گزارش خود به شيوه هاي شكنجه اعمال شده برضد بازداشت شدگان از جمله روش شكنجه مورد استفاده دستگاههاي اطلاعاتي نظامي اردن پرداخته و از دولت اردن خواسته است كه از كمك به نقل و انتقال دست كشيده و اسامي بازداشت شدگان مربوطه و جزئيات بازداشت آنها را فاش كند.
سازمان عفو بين الملل همچنين خواستار لغو توافقنامه اصولي امضا شده بين انگليس و اردن در اوت سال 2005ميلادي و در پي انفجارهاي لندن شده است كه اجازه تحويل اتباع دو كشور را با حفظ حقوق انساني و شهروندي آنها مي دهد. اين سازمان ضمانت هاي ديپلماتيك از اين قبيل را ضمانت توهمي توصيف كرده است.
برپايه اين گزارش، ديك مارتي در ماه ژوئن، گزارشي را در شوراي منتشر كرد كه تعداد زيادي از پروازهاي هوايي سري براي نقل و انتقال بازداشت شدگان از طريق سراسر اروپا را فاش كرد و سازمان سيا را متهم كرد كه شبكه اي واقعي را براي اعمال شكنجه تشكيل داده است.
اين گزارش اسپانيا و تركيه و آلمان و قبرس را از كشورهاي خط مقدم در عمليات انتقال زندانيان دانست و افزود كه ايرلند و يونان و انگليس - به ويژه فرودگاه بريستويك- براي پروازهاي هوايي ويژه سازمان سيا استفاده شده است.
آمريكا پس از حادثه 11 سپتامبر جمع زيادي از زندانيان مظنون به تروريسم را به كشورهاي ديگر جهان منتقل كرده است. اين خبر رسوايي بزرگي براي دولت آمريكا در سال 2005 به وجود آورد و واكنش متفاوت كشورهاي جهان را برانگيخت.