منع دخالت اتحادیه‌های صنفی در تاسیسات گردشگری، رانش کاخ صاحبقرانیه، تشکیل کمیته ملی ژئوپارک‌ها و شکایت میراث فرهنگی از شهرداری از جمله خبرهای مهم این هفته بود.

به گزارش خبرنگار مهر، در این هفته مرتضی رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی نامه‌ای را به مدیران کل میراث فرهنگی استان‌ها نوشته و اعلام کرده است با استناد به نظر مشورتی مجلس شورای اسلامی، فعالیت و دخالت اتحادیه‌های صنفی در امور مربوط به تاسیسات گردشگری، ممنوع و غیرقانونی است.

در این نامه خطاب به مدیران کل میراث فرهنگی استان‌ها آمده است؛ «ضمن مطالعه دقیق مستندات و مکاتبات این نامه، دستور فرمایید مراتب در مرحله اول به استانداران، فرمانده نیروی انتظامی استان و سایر دستگاه‌های اجرایی و نظارتی مرتبط در سطح استان و نیز به مدیران و بهره‌برداران تاسیسات گردشگری اعلام و با جدیت و قاطعیت از دخالت غیرقانونی اتحادیه‌های صنفی در امور تاسیسات و گردشگری جلوگیری و رونوشتی از مکاتبات و اقدامات نیز برای اداره کل نظارت و ارزیابی خدمات گردشگری ارسال شود.»

در این باره جمشید حمزه‌زاده رئیس جامعه هتل‌داران کشور در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ما معتقدیم تا زمانی که یک تشکل قانونی تاسیس نشده، اینکه دخالت اتحادیه‌های صنفی را غیرقانونی بدانیم، منطقی به نظر نمی‌رسد و به روند توسعه گردشگری لطمه می‌زند.  باید تشکل‌های موجود بتوانند کارشان را انجام دهند و اگر به دنبال تشکل قانونی هستند، آن را تشکیل بدهند. وقتی یک تشکل قانونی در تهران نیست و اتحادیه‌ها نیز دخالتی نکنند، تاسیسات گردشگری بر زمین می‌ماند.

۵۰ طرح صنایع دستی با بودجه ۲۰ میلیارد تومانی به تصویب رسید

خبر خوب این هفته خبری بود کهسمیع الله حسینی مکارم معاون توسعه و مدیریت سازمان میراث فرهنگی داد و گفت: به بحث صنایع دستی در بودجه توجه زیادی شه است به نحوی که ۵ طرح صنایع دستی در آن دیده شد. سه طرح نیز برای میراث فرهنگی داریم.  اگر طرح یا برنامه جدیدی طبق برنامه پنجم توسعه داشته باشیم این طرح ها به کمیسیون ۲۱۵ می رود تا مطرح و تصویب شود. برای سال ۹۵ حدود ۵۰ طرح در حوزه صنایع دستی پیشنهاد شده که مورد تایید قرار گرفت و در بودجه امسال به تصویب رسید و ۲۰ میلیارد تومان هم به این بخش و برنامه های آن اختصاص پیدا کرده است که نسبت به سالهای گذشته افزایش داشت.

 کمیته فنی در کاخ نیاوران تشکیل می‌شود

مدیر کاخ نیاوران از تشکیل کمیته فنی برای نظارت بر فعالیت‌های کاخ خبر داد و گفت: کاخ صاحبقرانیه در سال‌های اخیر دچار رانش شده که باید برای جلوگیری از گسترش آن اقدامات حفاظتی انجام دهیم.

رحمت‌الله رئوف که به تازگی مدیریت کاخ نیاوران را بر عهده گرفته، درباره برنامه‌ریزی‌هایش برای فعالیت در این کاخگفت: در حال مطالعه هستیم تا ببینیم مجموعه کاخ نیاوران چه نیازهایی دارد به همین منظور در نظر داریم تا برای کاخ نیاوران، کمیته فنی ناظر بر فعالیت‌ها از سوی معاونت میراث فرهنگی تشکیل دهیم.  در آن کمیته، اقدامات مرمت و حفاظت اثر بررسی می شود. یکی از این اقدامات و مهمترین آنها زه کشی مجموعه نیاوران است که به شدت تحت تاثیر آبهای سطحی و زیرزمینی قرار گرفته و تخریب زیادی را متوجه کاخ کرده است.

وی ادامه داد: این آسیب در بخش بنای صاحبقرانیه نیز بوده است به نحوی که در سالهای گذشته بخشی از آن رانش داشته بنابراین باید جلوی پیشرفت آن گرفته شود. میزان رانش خیلی محسوس نیست اما چون ادامه آن باعث تخریب بنا می شود و اکنون در یک شرایط خوبی قرار ندارد، باید برای آن فکری کنیم.  برای نگهداری و مرمت آن، باید ردیف اعتباری با مصوبه دولت و مجلس داشته باشیم تا بتوانیم خسارت اتفاقاتی که سال‌های گذشته این مجموعه را دچار آسیب کرده است، جبران کنیم.

تشکیل کمیته ملی ژئوپارک‌ها

در این هفته،  کمیته ملی ژئوپارک‌های ایران با حضور نمایندگانی از سازمان میراث فرهنگی، جنگل‌ها، محیط زیست، کمیسیون ملی یونسکو و زمین شناسی تشکیل شده تا ژئوپارک‌های ملی را شناسایی‌ و ساماندهی کند.

علیرضا امری کاظمی رئیس گروه میراث زمین شناختی و ژئوتوریسم در سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی کشور گفت: کمیته‌ای بر اساس مصوبه هیات دولت تشکیل داده‌ایم که شامل سازمان زمین شناسی به عنوان محور و سازمان میراث فرهنگی، سازمان حفاظت از محیط زیست، جنگل‌ها و مراتع و کمیسیون ملی یونسکو است وظیفه این کمیته شناسایی، ساماندهی، معرفی و ثبت ژئوپارک‌های ملی ایران تعریف شده است.

وی گفت: ژئوپارک‌ها اول باید در این کمیته بررسی و تایید شوند و پس از آن برای پیوستن به شبکه جهانی معرفی شوند. به این ترتیب دیگر الان کسی نمی‌تواند به طور مستقیم و مستقل منطقه‌ای را به شبکه جهانی ژئوپارک‌ها معرفی کند. اول باید منطقه موردنظر در کمیته ملی بررسی و ثبت شود و پس از گذشت یکسال از عملکرد موفق، پرونده جهانی را تشکیل داده و به شبکه ژئوپارک ها فرستاده شود.

جشن نوروز هنوز جهانی نشده‌است

یک مردم‌شناس معتقد است: ایرانیان جشن نوروز را داخل خانه‌های خود برپا می‌کنند بنابراین برای گردشگران خارجی جذاب نیست در صورتی که کشورهای دیگر جشن را در خیابان‌ها و علنی برپا می‌کنند.

کیومرث جنیدی خواه، مردم شناس و پژوهشگر نوروز به خبرنگار مهر گفت: جشن نوروز که سازمان‌های دولتی در ایران برگزار می‌کنند، اگر چه قالب همایش، پنل، سخنرانی و نمایشگاه را دارد اما در کشورهای دیگر این جشن گستردگی بیشتری پیدا کرده و گردشگران با حضور در خیابان‌ها و مراکز تجمع مردم شاهد برپایی این جشن هستند. اما در ایران به خصوص در تهران، نوروز بیشتر در خانه‌ها جشن گرفته می‌شود و جلوه بیرونی ندارد چرا که اساسا جشن نوروز در ایران درون گراست.  

وی ادامه داد: امروزه نوروز یکی از جاذبه‌های گردشگری به حساب می‌آید به همین دلیل گردشگران برای دیدن جشن نوروز و آیین‌های مربوطه، به کشورهایی مانند تاجیکستان، افغانستان، ترکیه، عراق، هند و... می‌روند اما ایران را انتخاب نمی‌کنند چون جشن نوروز ایرانیان برای گردشگران خارجی و یا حتی مردم ایران هویدا نیست.

میراث فرهنگی تهران از شهرداری منطقه یک شکایت کرد

 

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران از شکایت این اداره به عنوان مدعی‌العموم نسبت به فعالیت شهرداری منطقه یک برای صدور مجوز گودبرداری در کنار خانه تاریخی رهنما خبر داد.

رجبعلی خسروآبادی مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: خانه تاریخی رهنما مربوط به دوره قاجاریه در منطقه یک تهران قرار دارد که به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت ملی رسیده اما چند ماه پیش شهرداری منطقه یک تهران بدون کسب تکلیف از اداره کل میراث فرهنگی اجازه گودبرداری در کنار این خانه تاریخی را داده است.

وی افزود: اکنون فعالیت در این زمین متوقف شده اما ما به عنوان مدعی العموم از شهرداری منطقه یک شکایت کرده‌ایم. این شکایت نیز اکنون در مرحله دادرسی قرار دارد.

مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران افزود: قرار بود کنار خانه تاریخی رهنما ساختمان بزرگی ساخته شود اما فعلاً کار متوقف است تا رای دادگاه صادر شود.