مستند «زمناکو» که در گروه «هنر و تجربه» اکران است در کنار پرداختن به موضوع اثرات جنگ، نگاهی هم به مساله نقش مادر در زندگی فرزندان دارد.

به گزارش خبرنگار مهر، امروز ۲۰ جمادی الثانی (۱۱ فروردین ماه) مصادف با میلاد مبارک حضرت فاطمه زهرا (س) و روز زن و مادر است که پیشنهاد می‌شود علاقمندان به سینما ساعت ۱۸ امروز سری به خانه هنرمندان زده و به تماشای مستند «زمناکو» بنشینند.

این مستند به کارگردانی مهدی قربانپور و تهیه‌کنندگی محمد شکیبانیا در مدت زمان ۷۰ دقیقه روایت‌گر قصه زندگی کودکی ۲۰ روزه است که در جریان جنگ تحمیلی از حلبچه واقع در عراق به ایران آورده می‌شود و امروز به دنبال یافتن هویت واقعی خود است. فیلمبرداری «زمناکو» در تهران، مشهد، حلبچه و سلیمانیه عراق انجام شده‌است.

مقامات شهری حلبچه در گورستان این شهر با رنگ سبز روی یکی از نام‌ها را رنگ می‌کنند. جایی که نوشته شده: «زمناکو محمد احمد». این‌جا گورستان شهدای حلبچه است. ۵۰۰۰ نفری که در بمباران شیمیایی اسفند سال ۶۶ در این شهر کشته شدند در این گورستان به خاک سپرده شده‌اند. اما حالا مشخص شده زمناکو محمد احمد کیلومترها دورتر از حلبچه، در شرق ایران و در شهر مشهد همراه یک خانواده جنگ‌زده خوزستانی بزرگ شده و حالا جوانی رعنا است.

روایت داستانی این مستند از مشهد شروع می‌شود. علی از گذشته خود می‌گوید و از زنی که او را بزرگ کرده و علی او را همچنان مادر خود می‌داند. فیلم از میان مصاحبه‌ با علی و اعضای نزدیک خانواده و نمایش عکس‌های قدیمی گذشته او را روایت می‌کند. خانواده ایرانی سعی می‌کند به هر شکلی شده برای علی شناسنامه ایرانی بگیرد اما موفق نمی‌شود و علی سال‌ها بدون هویت زندگی می‌کند. روایت به شکل خطی پیش می‌رود و با تنها شدن علی و سفرش به تهران برای سردرآوردن از گذشته نامشخص خودش ادامه می‌یابد و به کردستان عراق ختم می‌شود.