سيد محمد حسيني - معاون حقوقي و پارلماني وزارت علوم
دكتر سيد محمد حسيني در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي مهر با بيان اين مطلب افزود: معاونت حقوقي وزارت علوم بحث وثيقه هاي فراواني كه در گذشته در وزارت علوم باقي مانده و افراد نيز به تعهدات خود در اين رابطه عمل نكرده اند را به طور سيستماتيك مورد بررسي قرار داده و در اين زمينه اقدامات لازم را انجام مي دهد.
وي با تاكيد بر عدم توجه جدي به مسائل حقوقي وزارت علوم در دوره هاي گذشته، گفت: هشدارهاي لازم در اين زمينه به افراد بورسيه داده مي شود و در صورت عمل نكردن به تعهد، وثقيه اجرايي و پول به بيت المال بازمي گردد.
صدور احكام غيابي براي اجراي وثيقه هاي دانشجويان بورسيه غيرمتعهد
معاون حقوقي و پارلماني وزارت علوم اضافه كرد: در صدور احكام غيابي نيز برخي دادگاه ها مي گويند چون خود فرد حضور ندارد بايد اموال بلوكه شود و كار انجام نمي شود. معاونت حقوقي وزارت علوم اين موضوع را با آيت الله شاهرودي رئيس قوه قضائيه مطرح كرده كه در اين زمينه وزارت علوم را به عنوان يك ضامن حقوقي معتبر بپذيرند تا وثيقه ها در عدم حضور اين افراد اجرايي شود.
دكتر حسيني يادآور شد: فشارهايي وجود دارد كه بر اساس آن عده اي مي خواهند هزينه اي كه توسط دولت براي آنها پرداخت شده است را به بيت المال بازنگردانند. بسياري از افرادي كه توسط وزارت علوم بورسيه شده اند و وثيقه به جاي گذاشته اند در دسترس وزارت علوم قرار ندارند و بالاجبار با ضامن هاي اين افراد مواجه مي شويم. برخي ضامن ها تعهد را قبول مي كنند ولي برخي ديگر متوسل به افرادي مي شوند و سعي مي كنند با توصيه نامه و سفارش از سوي برخي مسئولان يا نمايندگان مجلس با آنها مدارا شود و فرصت طولاني تري به آنها داده شود كه اين امر غير ممكن است.
دانشجويان بورسيه بايد به كشور بازگردند يا هزينه هاي پرداختي دولت را به بيت المال عودت دهد
معاون وزير علوم افزود: برخي از افراد بورسيه مقيم خارج از كشور وزارت علوم در 7- 5 سال گذشته به وزارت علوم مراجعه نكرده اند و بايد هزينه هاي پرداختي براي آنها به بيت المال بازگردانده شود. وزارت علوم دلار پرداختي براي تحصيل اين افراد را مي خواهد و تقاضاي مبلغ بيشتر از آن را ندارد حتي خسارت ديركرد نيز نمي خواهيم. دولت جمهوري اسلامي ايران از اين دانشجويان بورسيه حمايت كرده تا اين افراد به تحصيل بپردازند و حال كه زمان تحصيل آنها به پايان رسيده است بايد به كشور بازگردند يا هزينه هاي پرداختي دولت را به بيت المال عودت دهد.
وجود تعداد قابل توجهي پرونده دانشجويان غيرمتعهد بورسيه
دكتر محمد حسيني در مورد تعداد وثيقه هايي كه اجراي آنها محتمل به نظر مي رسد گفت: وزارت علوم در دوران جديد مديريت پرونده هاي افرادي كه بورسيه دولت جمهوري اسلامي ايران هستند و هنوز به كشور مراجعه نكرده اند را مورد بررسي قرار داده است. پرونده هاي قابل توجهي بررسي شده اند كه به اين وضعيت دچار هستند.
فضاسازي برخي بورسيه هاي وزارت علوم براي عدم پرداخت هزينه ها
معاون حقوقي وزير علوم تصريح كرد: برخي شخصيت ها توسط عوامل مختلف موضوع وثيقه هاي دانشجويان بورسيه خارج از كشور را به صفحات رسانه هاي كشور كشانده اند يا از طريق نوشته هاي برخي حقوقدانان سعي در تقابل با اجراي وثيقه ها بدون حضور ضامن دارند. اين افراد سعي كرده اند با استدلال حقوقي عنوان كنند بدون حضور دانشجو يا ضامن وي اجراي وثيقه ها غيرقانوني است در حالي كه بديهي است اگر فرد يا ضامن فرد مراجعه نكنند وثيقه هاي آنها به اجرا گذاشته خواهد شد و دقيقا همان مبلغي كه دولت براي تحصيل آنها خرج كرده است از مبلغ وثيقه كسر مي شود.
حسيني يادآور شد: متاسفانه برخي افراد مي خواهد با بيانات و يا دست نوشته هاي خود فشارهايي وارد كنند و با فضاسازي از پرداخت مبالغي كه دولت براي دانشجويان بورسيه هزينه كرده است شانه خالي كنند و دولت را مجبور به صرف نظر كردن از اين مبالغ كنند.
مظلوم نمايي افراد درگير در پرونده دانشجويان بورسيه غيرمتعهد و سفارش بي مورد برخي مسئولان
معاون وزير علوم تصريح كرد: در اين راه برخي مسئولان، شخصيت ها و افراد موجه كه در جريان موضوع نيستند، توصيه نامه هايي براي اين دسته افراد صادر مي كنند. البته خانواده هاي اين گونه دانشجويان، با بكارگيري روش هاي عاطفي سعي در مظلوم نمايي دارند و مي خواهند با توسل به اين روش ها از باري كه بردوش آنها است شانه خالي كنند. به عنوان مثال مادر پيري را مي فرستند و عنوان مي كنند اگر وثيقه اجرا شود اين پيرزن آواره مي شود. برخي مسئولين و شخصيت هاي كشور نيز با ديدن چنين صحنه هايي به امضاي توصيه نامه مي پردازند كه اين توصيه نامه ها براي وزارت علوم بي اعتبار است.
دكتر سيد محمد حسيني - معاون حقوقي و پارلماني وزير علوم
عدم مراجعه برخي دانشجويان بورسيه 5 تا 12 سال پس از تحصيل
دكتر سيد محمد حسيني در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار دانشگاهي مهر با بيان اين مطلب افزود: برخي دانشجوياني كه با وثيقه هاي وزارت علوم در خارج از كشور تحصيل مي كنند به دلايل موجه ممكن است مدتي از زمان دوره درنظر گرفته شده براي آنها بگذرد. وزارت علوم در مورد اين افراد با مهرورزي برخورد خواهد كرد اما روي صحبت با آن دسته از دانشجوياني است كه نزديك به 5 تا 12 سال از تحصيلشان مي گذرد اما به تعهد خود عمل نكرده اند و مبالغ دريافتي از سوي دولت را به بيت المال عودت نداده اند.
تخفيف غير ممكن است
وي اضافه كرد: برخي درخواست تخفيف دارند كه وزارت علوم بيشتر از يكسال نمي تواند به اين افراد تخيف بدهد و اين خواسته نيز قابل پذيرش نيست.
عدم مراجعه دانشجويان بورسيه برابر است با اجراي وثيقه
حسيني با اشاره به دوره جديد مديريت وزارت علوم گفت: در دوره جديد وزارت علوم پرونده تمامي افرادي كه با هزينه دولت به عنوان بورسيه به خارج اعزام شده اند مورد بررسي قرار گرفته است و به تمامي كساني كه پرونده آنها با مشكل عدم مراجعه مواجه شده است اخطار داده و اعلام كرده ايم فرد دانشجو يا ضامن بايد به وزارت علوم مراجعه كند. به اين افراد متذكر شده ايم در صورت عدم مراجعه، وثيقه هاي آنها اجرايي و فروخته مي شود و تنها مبلغي كه صرف تحصيل آنها شده از كل مبلغ وثيقه كسر مي شود.
مبالغ هزينه شده براي دانشجويان بورسيه به قيمت روز از آنها بازپس گرفته مي شود
وي اضافه كرد: اين افراد بايد بر اساس يورو يا دلار مبالغي كه دولت براي آنها پرداخت كرده است را بازگردانند. در واقع بر اساس قانون مصوب مجلس شوراي اسلامي مبالغ هزينه شده براي اين افراد (دلار هزينه شده) به قيمت روز محاسبه مي شود. اين افراد بايد مبالغي كه صرف هزينه آنها شده است را به قيمت روز به بيت المال بازگردانند.
معاون حقوقي وزير علوم در مورد وضعيت بورسيه دانشجويان در سال هاي اخير گفت: در حال حاضر نياز كشور به بورسيه دانشجويان فروكش كرده است و همانند روزهاي اول انقلاب نياز به اعزام دانشجويان به كشورهاي مختلف نداريم. در حال حاضر وزارت علوم تنها در دوره تحصيلات تكميلي و در رشته هايي كه كشور به تخصص آنها نياز دارد و شرايط لازم براي ارائه آنها در كشور ميسر نيست به بورسيه دانشجويان مبادرت مي ورزد.
تنها در 58 رشته امكان بورسيه دانشجويان وجود دارد
وي تاكيد كرد: خوشبختانه در حال حاضر در اكثر رشته ها بي نياز هستيم و نيازي به اعزام دانشجويان وجود ندارد. سال گذشته تنها در 58 رشته امكان بورسيه براي دانشجويان تحصيلات تكميلي فراهم شد كه حتي اعزام دانشجويان در برخي از اين رشته ها نيز ضرورت چنداني ندارد اما به دليل تاكيد وزارت علوم بر تبادلات علمي اين اعزام ها صورت مي گيرد.
تاكيد وزارت علوم بر اعزام كوتاه مدت دانشجويان دوره دكتري
معاون وزير علوم يادآور شد: تاكيد وزارت علوم بر اعزام دانشجويان دوره دكتري به دوره هاي كوتاه مدت است. در همين راستا بورسيه هاي كوتاه مدت وزارت علوم در سال جاري رشد چشمگيري يافته است. در واقع تعداد زيادي از دانشجويان دوره دكتري براي دوره هاي كوتاه 6 يا 9 ماهه به كشورهاي خارجي اعزام مي شوند تا با اساتيد و منابع علمي روز آشنا شده و پس از بازگشت به كشور يافته هاي علمي خود را در تحقيقات علمي به كار گيرند.
تمهيدات وزارت علوم براي اعزام منطقي دانشجويان
حسيني اضافه كرد: علاوه بر كاهش تعداد بورسيه هاي بلند مدت و افزايش بورسيه هاي بلند مدت، تمهيداتي در اعزام دانشجويان و افراد مختلف به خارج از كشور در نظر گرفته مي شود تا احتمال عدم بازگشت اين افراد به حداقل كاهش يابد. اگر در گذشته هم دقت بيشتري در اين زمينه به خرج داده مي شد در حال حاضر با تعداد كثيري از پرونده دانشجويان بورسيه به كشور بازنگشته مواجه نبوديم.
معاون وزير علوم تاكيد كرد: افرادي بايد براي تحصيل به خارج از كشور اعزام و از سوي وزارت علوم بورس شوند كه نسبت به كشور اداي دين داشته باشند. در حالي كه تعداد قابل توجهي از دانشجويان بورسيه نسبت به تعهد خود پايبند نيستند غالب افرادي كه از بودجه هاي دولتي براي تحصيل استفاده نكرده اند به كشور بازمي گردند و در خدمت نظام قرار مي گيرند. متاسفانه برخي افراد سودجو مي خواهند از بودجه هاي دولت استفاده كرده و به تحصيل بپردازند اما تعهد خود را عملي نكنند. اينگونه افراد فرصت سوزي كرده و فضاي تحصيل را براي عده اي متعهد تنگ مي كنند كه با بررسي پرونده اين گونه افراد من بعد شاهد حضور چنين مواردي نخواهيم بود.