ساری - معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: میزان متوسط سزارین در کشور ۵۶ درصد است و این رقم در مازندران حتی از متوسط کشوری نیز بیشتر است.

به گزارش خبرنگار مهر دکتر علیرضا مردان شاهی بعدازظهر یکشنبه در مراسم نکوداشت روز ماما و اولین جشنواره ترویج زایمان طبیعی در سالن سلمان هراتی اداره کل ارشاد اسلامی مازندران ضمن تبریک روز ماما، اظهار داشت: یکی از مسائل بسیار مهم که در هر کشوری باید به آن توجه شود بحث سلامت مردم است.

وی افزود: در کشور ما طی چند سال گذشته به مقوله سلامت توجه ویژه‌ای شده است و بحث تحول نظام سلامت در اراده نظام و دستور کار دولت قرارگرفته است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران بابیان اینکه درگذشته بیمار ابتدایی‌ترین وسیله درمان را می‌بایست از بیرون از بیمارستان و مراکز درمانی تهیه می‌کرد، گفت: امروز دولت در نظام تحول سلامت خود را موظف می‌داند که تمامی وسایل موردنیاز درمان را تهیه کند و اگر امکانات بیمارستانی پاسخگو نباشد باید به نزدیک‌ترین مرکز مجهز درمانی ارجاع داده شود.

 مردان شاهی با اشاره به اولویت‌های دولت در حوزه سلامت، گفت: کاهش پرداختی از جیب بیمار، ارتقاء فضای کلینیک‌های ویژه، تقبل هزینه‌های هتلینگ و اصلاح تخت‌ها ازجمله اولویت‌ها است.

وی افزود: در استان مازندران نیز ۱۱۰ تخت ویژه بیمارستانی در اولویت دولت قرار دارد و اورژانس‌های بیمارستانی نیز دز حال احداث است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران، در بخش دیگری از سخنان خود، ترویج زایمان طبیعی و حفظ سلامت مادران را از دیگر بسته‌های ارزشمند حوزه سلامت عنوان کرد و بیان داشت: یکی از چالش‌های پیش رو در نظام سلامت که اهدافش در توسعه جهانی هزاره سوم دنبال می‌شود سلامت مادران است.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی مازندران، با ابراز خرسندی از اجرای اولویت‌های نظام سلامت در سطح بیمارستان‌های استان گفت: امروز بحث وجوه غیرمتعارف خیلی کمرنگ و بسیار نادر شده است.

دکتر مردان شاهی، بابیان اینکه زایمان بیماری نیست و تمامی عوارض ناشی از زایمان، خونریزی، عفونت و ... در زایمان طبیعی کمتر از سزارین است، اطهار داشت: در سال گذشته ۶۲ درصد موالید استان مازندران سزارین بوده است و این در حالی است که این میزان در کشورهای دیگر ۱۵ درصد است، همچنین میزان متوسط سزارین در کشور ۵۶ درصد است و این رقم در مازندران حتی از متوسط کشوری نیز بیشتر است.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران بابیان اینکه در سال گذشته زایمان طبیعی در مازندران رشد چهار درصدی داشته است، گفت: هنوز با استانداردهای جهانی فاصله‌داریم و متأسفانه مقوله زایمان طبیعی مغفول مانده است.

مردان شاهی، در ادامه خاطرنشان کرد: علی‌رغم همه اقداماتی که توسط همکاران ما صورت گرفت و مشارکت‌های بین بخشی و جلسات با دستگاه‌ها و اداره کل امور بانوان و خانواده استانداری و حوزه آموزش داشتیم هنوز به نقطه استاندارد و مطلوب نرسیدیم.

وی، افزود: در این بخش نیازمند طرحی نو هستیم و لازم است همه دستگاه‌ها و صداوسیما در این زمینه همکاری و مشارکت کنند.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران اظهار داشت: در استان مازندران ۱۷ زایشگاه وجود دارد که جهت فضاسازی مناسب برای زایمان طبیعی تبدیل هشت سوئیت و بلوک جدید اختصاصی برای زایمانی طبیعی و آرام در دستور کار قرار دارد.

مردان شاهی، افزود: این فضا بیش از چهار هزار متر است که برای زایمان طبیعی فضاسازی محیطی امن را فراهم کرده است.

وی، بابیان اینکه ۹ هزار زایمان طبیعی رایگان در استان داشتیم گفت: زایمان طبیعی رایگان از دیگر اقدامات دولت در ترویج این نوع زایمان است و افزایش تعرفه سزارین نیز دیگر اقدامات این حوزه است.

معاون دانشگاه علوم پزشکی مازندران، در ادامه انجام سزارین را تنها در شرایط اضطرار ضرورت دانست و بیان داشت: این مقوله جز برنامه‌های استراتژیک دانشگاه علوم پزشکی مازندران است و باید نهادینه شود.

به گفته دکتر مردان شاهی، فرزندان برخی از پزشکان ما نیز سزارینی هستند که باید این فرآیند اصلاح شود و این محقق نمی‌شود مگر اینکه همه دستگاه‌های اجرایی، نهادها، انجمن‌های مردم‌نهاد و ngo ها ورود پیدا کنند و فضای نامناسبی که ناشی از ترس و رعب از زایمان طبیعی است را بافرهنگ سازی از بین ببرند.

وی افزود: باید تلاش کنیم آسیب‌های ناشی از سزارین را با ترویج زایمان طبیعی به حداقل ممکن برسانیم.

دکتر مردان شاهی، بابیان اینکه ماماها نقش مهمی در ترویج زایمان طبیعی دارند، ابراز امیدواری کرد: با نوسازی بیمارستان‌های فرسوده و استانداردسازی تخت‌های بیمارستانی پاسخگوی نیازهای بیماران باشیم.

وی احقاق حقوق ماماها را مهم دانست و افزود: سلامت جامعه در گروه سلامت مادران است و در این راستا بایستی زایمان طبیعی در جامعه نهادینه شود.

بنابراین گزارش در این مراسم، از ماماهای نمونه زایشگاه‌های استان، ماماهای نمونه حوزه بهداشت و ماماهای نمونه دانشکده مامایی و پرستاری با اهداء لوح سپاس تجلیل به عمل آمد. به گزارش مهر، در جشنواره ترویج زایمان طبیعی، کارگاه‌های آموزشی و غرفه‌های مشاوره رایگان با حضور کارشناسان مربوطه در زمینه‌های زایمان طبیعی و بدون درد، بهداشت روان در دوران بارداری، تغذیه در دوران بارداری و شیردهی، تمرینات ورزشی در دوران بارداری، مشاوره شیردهی و کلاس‌های آمادگی برای زایمان طبیعی برگزار شد.