گروه استانها - خبرگزاری مهر، اسما محمودی: استان پهناور کرمان که ۱۱ درصد از مساحت کشور را به خود اختصاص داده است مجموعه از حوادث طبیعی را نیز شامل میشود که از این میان خشکسالی و زلزله بیشترین خسارات و مشکلات را برای استان رقمزده است و از این دو بهعنوان دو بحران اصلی و اولویتدار کرمان یاد میشود که یکی در درازمدت و دیگر در طول چند ثانیه خساراتی بهجای میگذارند که بهآسانی از حافظه تاریخ پاک نمیشود.
بهتازگی نیز پدیده ریز گردها رخ نموده و بهوضوح تعداد روزهای گردوغباری استان افزایشیافته است و حتی بروز طوفانهای شن و پدیده ریز گردها شهرستانهای شرقی استان کرمان را با مشکلات متعددی روبرو ساخته است.
برای بررسی بلایای طبیعی و میزان آمادگی استان برای رویارویی با این حوادث طبیعی با مدیرکل دفتر مدیریت بحران استان کرمان به گفتگو پرداختیم که در ادامه میخوانید.
محسن صالحی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه مدیرت بحران واژه گستردهای بوده و موارد فراوانی را شامل میشود، اظهار میکند: استان کرمان در جنوب شرق ایران قرار داشته و حوادث متعددی در آن رخ میدهد.
وی با رد این ادعا که زلزله بیشترین خسارات را به استان کرمان وارد میکند، میافزاید: عامه مردم به اشتباه تصور میکنند در بین بلاهای طبیعی زلزله بیشترین خسارت را به استان کرمان وارد کرده است.
صالحی بروز خسارات بالای زمینلرزه در مدتزمان بسیار اندک را علت این تصور عنوان میکند و میگوید: زلزله بم سال ۸۲ در ۱۲.۵ ثانیه دهها میلیارد تومان خسارت به پیکره استان وارد کرد.
کمآبی اولین بحران استان کرمان
وی با اشاره به اینکه زلزله میتواند باعث رعب و وحشت بین مردم شود، میافزاید: تمامی این عوامل دستبهدست هم داده که اینگونه تصور شود زلزله بحران اول استان کرمان است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استان کرمان ادامه میدهد: واقعیت استان کرمان چیز دیگری است درواقع حادثه اولی که استان کرمان را تهدید میکند خشکسالی و بحران آب بوده و در رده بعدی زلزله قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه قسمت عمدهای از بحران آب متوجه خودمان است، میافزاید: در استان کرمان مدیریت منابع آب بهدرستی توسط کشاورزان انجام نمیشود.
صالحی محصولات کشاورزی استان کرمان را بدون توجیه آبی میداند و عنوان میکند: در شرایطی که با کمبود آب مواجه هستیم محصولاتی در مزارع و باغات کشت شود که آب زیادی نیاز دارد.
وی شیوههای آبیاری مورداستفاده در استان کرمان را بسیار قدیمی میداند و میافزاید: زمانی که کشاورزان کمکها و تسهیلات بلاعوض و کمکهای فنی و اعتباری دریافت میکنند کشاورزی را به سمت مدرن پیش میبرند و این باعث ذخیره شدن آب میشود.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استان کرمان عنوان میکند: متأسفانه مشاهده میشود در مکانهایی که آب را در منابع زیرزمین ذخیره نگهداشتهایم توسعه کشت صورت میگیرد و همین امر سبب استفاده بیشتر آب میشود؛ این قبیل مسائل است که باید اصلاح شود.
اقداماتی که کمتر شنیدهشده است
وقتی از او در خصوص کمرنگ شدن حساسیت نسبت به زلزله به مردم و مسئولین سؤال میکنم اینگونه پاسخ میدهد: استاندار کرمان در سالهای اخیر با شناسایی و احصا اصلیترین مشکلات استان از جمله اشتغال، کارآفرینی، کمآبی و سرمایهگذاری تمرکز کرده است.
صالحی عنوان میکند: بحران زلزله و اقدامات در این خصوص از دیدگاه خبرنگاران در الویت بعدی قرارگرفته چراکه انعکاس اقدامات کمتر صورت گرفته است؛ کارهای زیادی درزمینهٔ زلزله در حال انجام است اما کمتر شنیده میشود.
وی با اشاره به اینکه حساسیت درزمینهٔ زلزله در استان وجود دارد، میافزاید: اینکه حساسیت درزمینهٔ زلزله در جامعه کمتر شود بسیار طبیعی است؛ این روند همیشگی بوده که زمان وقوع زلزله بزرگ همه افراد حساس میشوند و هر چه از آن زلزله به لحاظ زمانی فاصله بگیریم حساسیت کمتر میشود و این مسئله ربطی به مسائل دیگری ندارد.
صالحی عنوان میکند: اگر همین امروز زلزله بزرگ در استان رخ دهد تا دو سه سال آینده حساسیت در این خصوص بسیار بالاست حتی اگر فشار استان روی مسائل دیگری باشد این مربوط به چیز دیگری است.
مدیرکل دفتر مدیریت بحران استان کرمان سیلاب حادثه بعدی در استان کرمان که منجر به خسارات میشود، میداند و میافزاید: اخیراً هم با پدیدهای جدید به نام ریز گردها مواجه هستیم که میتواند منشأ داخلی یا خارجی داشته باشد.
وی ادامه میدهد: حوادث کوچکی مانند صاعقه، طوفانهای کوچک نیز در استان کرمان رخ میدهد که عمده نیستند.
مقاومسازی محصولات باغی در برابر سرمازدگی مستلزم گذر زمان
صالحی میگوید: در برخی سنوات نیز سرمازدگی محصولات کشاورزی پدیده غالب در استان میشود اما در برخی سنوات نیز اینگونه نیست، خوشبختانه امسال پدیده سرمازدگی غالب نبود.
وی ادامه میدهد: هرچند در این خصوص در کوتاهمدت نمیتوان کار آنچنانی انجام داد چراکه این پدیده با کشت ارتباط داشته و باید بهمرور کشاورزان به سمت تغییر کشت رفته و واریانت محصولات را تغییر دهند که این امر مستلزم گذر زمان است.
مدیرکل دفتر مدیرت بحران استانداری کرمان یادآور میشود: مقاومسازی در برابر سرمازدگی در خصوص محصولات باغی در کوتاهمدت امکانپذیر نیست اما این امر در خصوص محصولات زراعی میتواند در کوتاهمدت صورت پذیرد.