مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: به دلیل قرار گرفتن تالاب کجی در پایین ترین نقطه از سطح دریا در منطقه اصلاح آبراهه های اصلی منتهی به تالاب نقشی مهم در ثمربخشی بارندگی ها داشت.

به گزارش خبرگزاری مهر، پرویز آرامنش مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در خصوص وضعیت کنونی تالاب کجی نمکزار نهبندان، گفت: با توجه به شرایط اقلیمی منطقه و افزایش میزان نزولات جوی به ویژه در ماه های پایانی سال و فروردین سال جاری، تالاب از شرایط آبی مطلوبی برخوردار است و حتی همین امر منجر به حضور دسته های عظیمی از فلامینگو، حواصیل و آبچیلیک در تالاب شد.

آرامنش به اقداماتی همچون اصلاح آبراهه های منتهی به تالاب، ایجاد اسکله و راه دسترسی به تالاب، تثبیت بخشی از مرز پناهگاه طی سال های گذشته اشاره کرد و افزود: ضروری است جهت مقابله با گرد و غبار منطقه کجی نمکزار اقدامات تکمیلی همچون هدایت آب های سطحی به تالاب از طریق ساماندهی آبراهه های حوزه آبریز تالاب، سنجش کیفیت آب تالاب و گرد و غبار از طریق استقرار ایستگاه سنجش، احیاء پوشش گیاهی منطقه از طریق اصلاح مراتع حاشیه تالاب، رصد و پایش دائمی تالاب از طریق انجام پایش تصویری تالاب و انجام مطالعات پژوهشی برای تعیین محدوده و شعاع تاثیرگذاری گرد و غبارهای ناشی از تالاب بر سکونتگاه های منطقه انجام شود.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی منبع آبی تالاب را بارندگی های منطقه و زهاب منتهی به آن دانست و گفت: به دلیل قرار گرفتن تالاب کجی در پایین ترین نقطه از سطح دریا در منطقه، کلیه آب های سطحی به این منطقه هدایت می شوند و از همین رو اصلاح آبراهه های اصلی منتهی به تالاب منجر به ثمربخشی بارندگی ها شد.

وی تاکید کرد: با توجه به نبود منبع آبی مطمئن در اطراف محدوده پناهگاه، امکان انتقال آب به تالاب وجود ندارد. ضمن آنکه گرمای شدید هوا منجر به افزایش سرعت تبخیر و بی اثر شدن این اقدام می شود.

آرامنش اشاره ای هم به سکونتگاه های دائمی حاشیه منطقه داشت و اضافه کرد: با توجه به برنامه های آموزشی و تنویر افکار عمومی در منطقه در خصوص اهمیت حفظ منطقه و اکوسیستم طبیعی آن، شاهد افزایش مشارکت مردم بومی و محلی در این زمینه هستیم.

وی در خصوص چرای دام بیش از ظرفیت مراتع و بدون در نظر گرفتن ضوابط زیست محیطی در منطقه، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه پروانه های چرای دام افراد در سال های قبل از ارتقاء منطقه صادر شده است، حق و حقوقی برای افراد ایجاد شده و امکان ابطال این پروانه ها وجود ندارد.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی ادامه داد: از طرفی با توجه به اتکای افراد بومی منطقه به امر دامداری، تمایلی به فروش پروانه های چرای دام از سوی افراد بومی وجود ندارد ولی محیط بانان منطقه بر تطبیق ورود و خروج دام ها با پروانه چرای صادر شده دقت و نظارت بسیاری دارند.

آرامنش با تاکید بر ضرورت و اهمیت اجرای طرح جامع و تفصیلی منطقه و زون بندی آن، تصریح کرد: به رغم پیگیری برای انجام مطالعات طرح جامع و تفصیلی در پناهگاه حیات وحش کجی نمکزار این امر تا کنون میسر نشده است.

وی یادآوری کرد: طرحی تحت عنوان «تدوین برنامه مدیریت زیست بومی و توانمندسازی مردم محلی در بهره برداری خردمندانه از تالاب کجی نمکزار» توسط پژوهشکده تالاب بین المللی هامون در راستای دستیابی به اهدافی همچون شناخت محیط زیست طبیعی، شناخت محیط زیست اقتصادی_ اجتماعی و تدوین برنامه توانمندسازی مردم محلی در بهره برداری خردمندانه از تالاب و پیشنهاد مشاغل سازگار با زیست بوم تالاب صورت گرفته است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی همچنین از برگزاری چهار جشنواره منطقه ای مجسمه های نمکی در پناهگاه حیات وحش کجی نمکزار نهبندان با هدف معرفی منطقه و اهمیت حفظ آن طی سال های ۹۲ تا ۹۵ خبر داد و اظهار کرد: یکی از موثرترین اقدامات برای حفظ محیط زیست، جلب مشارکت مردم و افزایش سطح آگاهی های آن ها نسبت به موضوعات مرتبط است.

آرامنش با اشاره به اینکه تالاب کجی نمکزار نهبندان تنها پناهگاه حیات وحش استان است، گفت: به استناد بند "و" ماده شش قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست از تاریخ ۱۵ بهمن ماه ۸۶ به مدت پنج سال این تالاب به عنوان منطقه شکار ممنوع اعلام شد.

وی، عقاب طلایی، پیغوی کوچک، جغد کوچک، بلدرچین معمولی، زاغ نوک قرمزابلق، چکاوک پنجه کوتاه را از پرندگان این تالاب برشمرد و افزود: مار پلنگی، مار جعفری، لاک پشت مهمیزدار بالغ، بزمچه بیابانی خاکستری از خزندگان و گرگ، روباه، تشتی، خرگوش و خارپشت از پستانداران تالاب کجی نمکزار است.

مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی سیمای تالاب کجی را از مهم ترین جاذبه های اکوتوریستی منطقه دانست و گفت: بهترین فصل بازدید از تالاب، فصل مهاجرت پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی، یعنی پائیز و زمستان است.

برچسب‌ها