فرش ترکمن میراثی کهن واز محدود کالاهایی است که هم در بین خودمردم این خطه وهم دیگر جاها از محبوبیت ومعروفیت خاصی حتی درآن سوی مرزهابرخوردار است. ترکمن ها فرش را به شکل واندازه های گوناگون می بافند تا نیازهای متنوع زندگی خود را مرتفع کنند. تصاویر بافته شده ذهنی هستند وهمه ی آنها نشان دهنده نمادهایی از زندگی این مردمان هنرمند است. بانوان ودختران ترکمن این اصلی ترین عناصری که فرش ترکمن باآنها معنا پیدا می کند، خیال را به واقعیت تبدیل می کنند وبا این معجزه استعداد – لیاقت وعلاقه خود را به نمایش می گذارند..( بسیاری از دختران فرش زیر پای خود وهمسرآینده شان را خود می بافند وبه عنوان هنر دستی به خانه بخت می برند) تارو پود قالی های ترکمن از پشم یا ابریشم است. دار این نوع قالی بصورت افقی است ومی توان گفت بانوی ترکمن خود اولین فردی است که بر فرش خود پا می گذارد. در دورانهای گذشته برای رنگ آمیزی از رنگهای گیاهی وسنتی استفاده می کردنند اما متاسفانه امروزه از رنگهای شیمیایی بهره برده وکمترمیل به استفاده از رنگهای طبیعی دیده می شود. در قالی ترکمن تنوع رنگی که درقالی دیگر نقاط کشور شاهد هستیم را نمی بینیم اما برای آنکه در بازار رقابت همچنان باقی بماند سعی شده است که تنوع رنگ آن کمی بیشتر شده واز پنج رنگ به دوازده رنگ ارتقاع یابد. زیبایی – کیفیت واصالت رنگ ونقش این آثار هنری باعث شده است که از اروپا وآمریکا مخاطبین زیادی را به خود معطوف کند واگر هوشیاری وتوجه مسئولین به این هنر وهنرمندان این رشته که بانوان هستند بیشتر شود میتواند ارز آوری بسیار مناسبی برای استان گلستان و مردم این خطه بهمراه داشته باشد ودرجهت احقاق کلام مقام معظم رهبری در زمینه ی اقتصاد مقاومتی قدم های بسیار بزرگ ومفیدی برداشته شود.
کارگاه رنگرزی آقای بهمن پایدار-شهرگنبد - 25 اردیبهشت 95
امروزه بدلیل کاربردبیشتررنگهای صنعتی شاهد تعطیلی اندک کارگاهای رنگرزی سنتی باقی مانده از گذشته هستیم وفضای کارگاهی این حرفه ی چندین هزار ساله محدودبه گوشه حیاط منازل شده است.آقای پایدارنیزبه دلیل کمی سفارش کارگاه خودرادر گوشه حیاط منزل خود حفظ نموده است.
منزل آقای رجبی – بندرترکمن – 23اردیبهشت 95
الیاف رنگ شده به شیوه ی سنتی قبل از ارائه به بافنده حتماباید مورد بررسی قرار گیرد تاازکیفیت ویکنواختی رنگ الیاف اطمینان حا صل شود.آقای قرجه کارگر شرکت همسرآقای رجبی است که تمام امکانات بافت قالی به شیوه ی سنتی را در اختیار بافندگان قرار میدهد. نخ های رنگ شده شرکت در فضای پارکینگ منزل ایشان توسط آقای قرجه حفظ ونگهداری می شود.
مغازه آقای اسماعیل کیهانی– شهرآ ق قلا – 23اردیبهشت95
حضوردر شهرهایی مانند آق قلا که قطبی برای قالی های دست بافت ترکمن بشمار می آیند بیننده را با مغازه هایی روبه رو میکند که الیاف رنگ شده را به صورت کلی یا جزئی به بافندگان میفروشند ونشانه ی آنها الیاف رنگی چشم نواز است که درجلوی درب مغازه آویزان شده است. مغازه آقای اسماعیل کیهانی یکی ازمغازه های قدیمی آق قلا بشمارمی آید.
منزل یک بافنده فرش - بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
اولین فرآیند برای شروع بافت قالی چله کشی است. چله کشی بیشتر توسط خود بافندگان درمحل بافت قالی صورت میگیرد. اما در مواردی که بافنده تازه شروع به کار کرده باشد دارقالی که چله کشی شده توسط سفارش دهنده به ایشان تحویل داده میشود.چله کشی کاری سخت وزمان بر است امابرای افراد خانواده مانند کودکان ایجاد سرگرمی وشادی میکند.
منزل یک بافنده فرش – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
دارقالی درمنازل ترکمن اغلب در بخشی از خانه دایر میشود که بانوان ترکمن با سهولت بیشتر به امور منزل وفرزندان خود رسیدگی کنند.در برخی موارد متاسفانه مشاهده میشود که محل بافت قالی از نور وتهویه مناسب برخوردار نیست واین مساله در دراز مدت میتواند سلامت بافنده (مادر) ودیگر اعضای خانواده را به خطر بیاندازد.
منزل بی بی شریفه عاصمی یک بافنده قالی – شهر گمیش تپه – 21اردیبهشت 95
بانوان ترکمن مانند بی بی شریفه بسیار پرتلاش وسخت کوش هستند.ایشان با بافت قالی کمک به اقتصاد خانواده خود میکنند.تعهد به یکدیگر درسی است که کودکان او هر روز درکنار بازیهای کودکانه خود مشق میکنند.
منزل بی بی شریفه عاصمی یک بافنده قالی – شهر گمیش تپه – 21اردیبهشت 95
دارقالی درمنازل ترکمن اغلب در بخشی از خانه دایر میشود که بانوان ترکمن با سهولت بیشتر به امور منزل وفرزندان خود رسیدگی کنند.
منزل خدیجه پقه – روستای کرد از توابع شهرآق قلا – 23اردیبهشت 95
تجربه در زمینه صنایعی مانند قالی بافی ازمادر به فرزندان دختر انتقال پیدا میکند.خانم پقه بهمراه دو دختر خود کارگاه کوچکی در قسمتی از منزل خود دایر کرده اندواز درآمد حاصل از آن به اقتصاد خانواده کمک میکنند.
کارگاه قالی بافی – گنبد – 25اردیبهشت 95
ابعاد قالی که بزرگ باشد نیاز میشود که دویا سه بافنده بروی دارقالی کارکنند.نگهداری از فرزندان اولویت زندگی بانوان ترکمن است بخاطر همین درهنگام کارر در کارگاه کودکان خود را بهمراه می اورند.
منزل خدیجه پقه – روستای کرد از توابع شهرآق قلا – 23اردیبهشت 95
دختران ترکمن اغلب پیش از ازدواج فرش زیر پای خود وهمسرآینده شان را می بافند وبه عنوان هنر دستی به خانه بخت می برند.جمیله دختر بزرگ خانم پقه در حال بافت قالی برای خودش می باشد.
مغازه پرداخت قالی نور محمد حنفی – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
پرداخت قالی یکی از مراحل پایانی و مهم تهیه قالی میباشد.قالی بعداز بافت در اختیار پرداخت کننده گذاشته میشود تا با کوتاه شدن پرزهای قالی نمای اصلی قالی خودنمایی کند.آقای حنفی بیش از ده سال است که به این کار می پردازد.
مغازه پرداخت قالی نور محمد حنفی – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
پرداخت قالی کاری است که زمان نسبتا زیادی میبرد.برخی از بافندگان بدلیل دوری مسافت منتظر میمانند تا پرداخت انجام وقالی را باخود می برند.
کارگاه ساخت پشتی محمد شیخ – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
پشتی وسیله ای است که جهت تزئین منازل وهمچنین استفاده کاربردی از آن جهت تکیه دادن افراد ساخته میشود. قالی هایی که برای ساخت پشتی استفاده میشوند اغلب بصورت زوج بافته شده وطی فرایندی در کاگاه پشتی دوزی به پشتی تبدیل وبه بازار عرضه می شود.
مغازه فرش فروشی علی حنفی – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
انواع قالی دست بافت –فرش ماشینی و پشتی با طرح های متنوع را میتوان در مغازه های فرش فروشی خیابان جمهوری شهر بندر ترکمن می توان یافت . آقای حنفی بیش از چهل سال است که دراین حرفه فعالیت میکندودر این خیابان مغازه دارد.
فروشگاه بزرگ فرش وقالی دست بافت واقع در خیابان جمهوری – بندرترکمن – 22اردیبهشت 95
تنوع طرح ونقش قالی های ترکمن شاید زیاد نباشد اما بسیار چشم نوازاست ومشتری خاص خود را داراست.کیفیت نیز حرف اول را میزند.
مغازه فرش فروشی ستار امیری – بندر ترکمن – 22اردیبهشت 95
در تقابل وهم صحبتی پیشکسوت ها با جوانان بازار فرش فروشی تجربیات ایشان انتقال پیدا میکند واین اتفاقی دلنشین است وآینده ای روشن برای این حرفه را نوید میدهد.
مغازه فرش فروشی ستار امیری – بندر ترکمن – 22اردیبهشت 95
ظرافت برخورد افراد باتجربه با قالی وفرش های متفاوت دربازار نمونه بارز این ضرب المثل است که آقای حسین سمع الله با 4دهه تجربه با خود زمزمه میکرد..( تو مو می ببینی و من پیچش مو، ...)
پنجشنبه بازار - بخش بازار فرش آق قلا - 23اردیبهشت 95
بازار فرش آق قلا که بهمراه پنجشنبه بازار این شهر اما در مکانی مجزا دایر میشود از قدمت زمانی بسیاری برخوردار است.به دلیل شهرت این بازار از دیگر نقاط استان برای خرید قالی دست بافت به این مرکز مراجعه میکنند.
پنجشنبه بازار – بازار فرش آق قلا - 23اردیبهشت 95
به دلیل شهرت بازار فرش این شهر از دیگر نقاط استان برای خرید قالی دست بافت به این مرکز مراجعه بسیاری می شود.
پنجشنبه بازار – بازار فرش آق قلا - 23اردیبهشت 95
صحبت وچانه زنی بانوان بافنده با دلالان فرش اتفاقی است که در این بازاربسیار شاهد آن هستیم.در صحبتهایشان عدم رضایت قلبی از فروش دسترنج خود باقیمت پایین را میتوان درک کرد اما گاهی بنا به نیاز مالی مجبورمیشوند وقالی خودراباقیمت پایین می فروشند.
مغازه فرش فروشی حاج غفور کاظمی – آق قلا – 23اردیبهشت 95
فضایی چشم نواز از رنگهای گرم وبوی الیاف پشمی اولین چیزی است که مخاطب را درمغازه نگاه داشته ومشتاق به دیدن نقوش وتولیدات دست بافت میکند.آقای کاظمی چهار دهه از عمر فعالیتشان در زمینه فرش وقالی میگذردودربازار به خوشنامی وخونگرمی شهرت دارند.
مغازه فرش فروشی حاج احمد یلمه – آق قلا – 23اردیبهشت 95
خرید وفروش قالی حتی در مغازه ها هم با دقت بسیار دوطرف هم خریدار وهم فروشنده انجام میشود.بطوری که شاید زمان نسبتا زیادی به بحث وگفتگو بگذرد تا یکی از طرفین رضایتش جلب شود.
روستای گامیش لی از توابع آق قلا – 24اردیبهشت 95
مردمان ترکمن پیش از اعیاد و مناسبت های متفاوت مبادرت به زدودن گردوخاک از منزل خود میکنند میکنند واین اتفاق توسط بانوان منزل صورت می پذیرد .در این زمان میتوان شاهد دست بافته های متنوع این مردمان بود که با چه دقتی گرد وخاک از تاروپودآن بدر می کنند.
روستای گامیش لی از توابع آق قلا – 24اردیبهشت 95
مردمان ترکمن صحرا آداب ورسوم بسیارزیبایی دارندو زیباترین آن مراسم عروسی است.در شیوه ی سنتی مراسم ازدواج از کجاوه ای که بر شتر سوار میشود برای بردن عروس استفاده میکنند.از مهمترین تزئینات کجاوه استقاده از قالی های دست بافت است.
روستای گیجی سوبالا از توابع کلاله – 28اردیبهشت 95
یک ترکمن از همان آغاز زندگی با اسب انس فراوان می گیرد وحقیقتا به اسب خویش عشق می ورزد و با دقت فراوان از ان نگهداری وتزئینات زیبا برایش درنظر میگیرد. "جول" یکی از اصلی ترین بافته های چشم نواز بانوان برای مضاعف کردن زیبایی های اسب است.
موزه فرش – گنبد – 25اردیبهشت 95
موزه هابرای نشان دادن آثارتاریخی ویابرخی تولیدات منحصربه فرد هنرمندان معاصر همیشه مخاطبان خودرا به بازدید میطلبد.موزه فرش شهرگنبد یکی از مکانهایی است که میتوان نمونه آثار خلق شده توسط هنرمندان خطه ترکمن صحرا را درزمینه فرش وقالی به نظاره نشست.
موزه فرش – گنبد – 25اردیبهشت 95
نام گذرای برای قالی ترکمن براساس طرح ومنطقه ای که بافته میشود صورت میگیرد.از اقوامی که فرش آنها زبانزد است می توان از قوم تکه نام برد.
( دروازه گل - بافت قوم تکه از ترکمنهای خراسان شمالی)
موزه فرش – گنبد – 25اردیبهشت 95
نام گذرای برای قالی ترکمن براساس طرح ومنطقه ای که بافته میشود صورت میگیرد.از اقوامی که فرش آنها زبانزد است می توان از قوم یموت نام برد.
( ماری گل - بافت قوم یموت شامل آتابای و جعفرآبادی هست)