حجتالاسلام مجتبی ذوالنور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به بازدید دو روز قبل اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس از رآکتور آب سنگین اراک که در راستای تدوین گزارش ششماهه اجرای برجام صورت گرفت، اظهار داشت: کارخانه تولید آب سنگین اراک مانند قبل از برجام به فعالیت خود ادامه میدهد و برجام هیچ تاثیری بر روند کار آن نداشته است.
وی ادامه داد: رآکتور ۴۰ مگاواتی آب سنگین اراک نیز باید طبق برجام تغییر کاربری مییافت؛ بر اساس برنامه گذشته قرار بود این رآکتور جایگزین رآکتور ۵ مگاواتی امیرآباد شمالی در تهران شود تا برای تولید رادیوداروهای موردنیاز بیماران در بیش از ۱۵۰ مرکز درمانی استفاده شود.
رئیس کمیته هستهای مجلس گفت: با توجه به اینکه این رآکتور رقم سنگینی پلوتونیوم تولید میکرد، در برجام توافق شد که رآکتور اراک مدرنسازی و بازطراحی شود؛ البته ابتدا چین، روسیه و آمریکا برای تغییر ماهیت آب سنگین آن تاکید داشتند، اما در نهایت با تلاش جمهوری اسلامی و طبق برجام، قرار شد ماهیت آب سنگین این رآکتور حفظ شود.
ذوالنور ادامه داد: در نتیجه دیگر نمیتوان اورانیوم طبیعی در این رآکتور مصرف کرد و باید اورانیوم غنیشده ۳.۳ درصد در آن استفاده شود؛ بنابراین میزان تولید پلوتونیوم این رآکتور نیز به یک هشتم کاهش مییابد.
وی گفت: برای این عملیات باید تغییراتی در رآکتور ایجاد میشد که از جمله آنها تعویض کوره یا قلب رآکتور بوده است که این کار از سوی طرف ایرانی انجام شده و درون آن بتن تزریق شده است که به گفته آقای صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی این وضعیت الیالابد قابل بازگشت نیست.
راکتور اراک، پس از بازطراحی چندمنظوره میشود
نماینده مردم قم در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در نتیجه در حال حاضر رآکتور اراک با پایه ثابت و حفظ فیزیک اصلی آن آماده اجرای طرحهای نو است و تنها باید قلب جدیدی برای آن طراحی شود و توان آن از ۴۰ به ۲۰ مگاوات کاهش یابد و بعد از آن نیز با بازطراحی، کاربرد آن متفاوت و چندمنظوره میشود.
ذوالنور با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران تعهدات خود را درباره بازطراحی رآکتور اراک انجام داده است، تاکید کرد: حالا نوبت طرف مقابل است؛ بر اساس برجام، چین، روسیه و آمریکا به همراه برخی کشورها مسئول انجام تعهدات برای بازطراحی و مدرنسازی رآکتور اراک هستند.
وی خاطرنشان کرد: برای آنکه تجربه نیمهکاره ماندن رآکتور هزارمگاواتی بوشهر در ابتدای انقلاب و نقض عهد طرف مقابل دوباره تکرار نشود، یک شرکت کاملا ایرانی مدیریت این پروژه را به عهده گرفته و مسئولیت هماهنگی طرفهای مقابل را برای بازطراحی برعهده دارد؛ کشورهای مقابل نیز هر کدام تعهدی دارند که برای ایفای تعهدات خود یک گروه کاری تشکیل دادهاند و مسئولیت آن نیز با چین است.
رئیس کمیته هستهای مجلس با بیان اینکه به نظر میرسد این کشورها در مسیر اجرای تعهدات خود قرار دارند، گفت: جزئیات تعهدات ایفا شده از جمله میزان انجام تعهدات باید توسط مدیران سازمان انرژی اتمی اعلام شود.
بازدید از UCF اصفهان در آینده نزدیک/ ۲ عامل کندی کار مجلس در تهیه گزارش
ذوالنور با بیان اینکه بازدید از کارخانه UCF اصفهان و دریافت گزارش دستگاههای مرتبط با اجرای برجام برنامه بعدی کمیسیون برای تدوین گزارش ششماهه اجرای برجام است، اظهار داشت: زمان بازدید از تاسیسات اصفهان هفته آینده و پس از بازگشایی مجلس اعلام خواهد شد.
وی تعلل سازمانهای مربوطه در ارائه گزارش به موقع از روند اجرای برجام و تعطیلات تابستانی مجلس را دو عامل کندی روند تهیه گزارش ششماهه اجرای برجام اعلام کرد و گفت: در گامهای پایانی تهیه گزارش با دستگاهها و کارشناسان مربوطه نیز جلسه برگزار خواهد شد.