دكتر غلامعلي افروز در گفتگو با خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر ، افزود: به طور كلي در اغلب موارد 12 سال از گستره عمر پوياي كودكان و نوجوانان كشور در كلاس ها و مدارس تحت هدايت و نظارت وزارت آموزش و پرورش سپري مي شود.
وي ادامه داد: در مجموع ، در سايه 12 سال تلاش ، برخي به آموزش عالي راه مي يابند ، بسياري ديپلم مي مانند و بعضي نيز ديپلم ناقص و يا ديپلم ردي ناميده مي شوند.
افروز تصريح كرد: پديده ديپلم ردي در سال هاي اخير رشد فزاينده اي داشته اما آنچه كه همه آنان عمدتا در زندگي اجتماعي و حرفه اي خود بهره مي برند ، يادگيري هاي كاربردي (خواندن، نوشتن، رياضيات، دانش عمومي و مهارت هاي اجتماعي) است.
به اعتقاد وي ، 12 سال دوران مدرسه ، مهم ترين بستر در تكوين بازخوردها ، باورها و نگرش هاي نوجوانان و جوانان نسبت به ارزش هاي اخلاقي ، هنجارهاي فرهنگي ، هويت ملي و احساس خود ارزشمندي است.
اين متخصص روان شناسي ، از شخصيت معلمان در مقاطع مختلف تحصيلي به ويژه دوره ابتدايي به عنوان الگوهاي مطلوب و محبوب اجتماعي ياد كرد و گفت: اين الگوها اصلي ترين منبع يادگيري هاي مستقيم و غير مستقيم براي دانش آموزان در مقطع ابتدايي به شمار مي رود.
وي اضافه كرد: زماني كه محتواي اغلب دروس آموزشگاهي بالاخص در مقاطع راهنمايي و دبيرستان كاملا نظري و غير كاربردي تدوين شده و ضرايب دشواري دروس بيشتر مي شود ، رقابت هاي ناسالم پيش فردي شايع شده ، انگيزه هاي تحصيلي فراگيران كاهش پيدا مي كند. ضمن اينكه بهداشت رواني و سلامت عاطفي آنان در معرض اختلال و آسيب پذيري هاي مختلف قرار مي گيرد.
افروز بر لزوم بازنگري كلي به دروس مقاطع تحصيلي اشاره كرد و گفت: بازنگري به تمامي دروس مقاطع تحصيلي به ويژه در دبيرستان ، بايد به گونه اي صورت گيرد تا قالب هاي ذهني در گرايشي و رشته اي كردن برنامه متوسطه ( رياضي- فيزيك- تجربي و علوم انساني و ...) ، شكسته شود.
رئيس سازمان نظام روان شناسي و مشاوره كشور با بيان اينكه تدوين برنامه جامع و كاربردي تحصيلي براي دوره 12 ساله حضور كودكان و نوجوانان سنين مدرسه در كلاس ها و مدارس ضروري است ، اظهار داشت: اين برنامه بايد در بستري از تقوي و ارزش هاي اخلاقي به پرورش مطلوب احساسات و باورهاي مذهبي ، اعتلاي تعهدات فرهنگي و هويت ملي و افزايش مهارت هاي اجتماعي كمك كند.
وي عنوان كرد: با توجه به اينكه قريب به نيم قرن است كه داشتن تحصيلات ديپلم در ضرورت پايه و عمومي محسوب مي شود ، لذا داشتن يك ديپلم عمومي كاربردي براي همه فارغ التحصيلان دوره متوسطه ، بسيار مطلوب و قرين به مصلحت خانواده ها و جامعه اسلامي خواهد بود.