شهادت حضرت امير مومنان علي(ع) :
اميرالمومنين على ع ، چهارمين پسر ابوطالب، در حدود سى سال پس از واقعه فيل( عام الفيل) و بيست و سه سال پيش از هجرت در مكه معظمه، از مادرى بزرگوار ، به نام فاطمه، دختر اسد بن هشام بن عبدمناف ، روز جمعه سيزده رجب در كعبه ( خانه خدا) به دنيا آمد. ايشان تا شش سالگى در خانه پدرشان ابوطالب بودند و مدت هفت سال نيز در خانه پيامبر اكرم(صلى الله عليه وآله وسلم)، - در آن مكتب كمال و فضيلت- تربيت شدند. على(ع )نخستين مردى بود كه به پيامبر( ص) گرويد و آمادگى خود را براى يارى و همراهى پيامبراكرم ص در تمام مواضع زندگي اعلام كرد. پيامبر اكرم(ص ) پس از اين وقايع بود كه فرمودند: اين على، برادر و وصى و وارث و جانشين من در ميان شما پس از من است . بعد از سيزده سال دعوت رسول خدا(ص ) در مكه، مقدمات هجرت آن حضرت به مدينه فراهم شد. در شب هجرت پيامبر اكرم( ص ) ، على(ع )در بستر رسول خدابه جاي ايشان خوابيد و آن شب كه اول ربيع الاول سال چهاردهم بعثت بود، ليلة المبيت ناميده شد در حالي كه در كمال آگاهي مي دانست جانش درخطر است و بر اساس روايات در همين شب آيه اى درباره على(ع )نازل گشت . آن حضرت در سال دوم هجرت با فاطمه زهرا(س) ازدواج كرد. ايشان در طول عمر پر بر كتشان درتمام غزوات ( مگريك غزوه ، كه جانشين رسول خدا درمد ينه بود.) و سريات بسياري شركت كرد و در تمامي اين غزوات شمشير برنده اسلام و عطوفت بخشنده نبوي و تجسم رافت و شجاعت اسلامي بودند . در سال دهم هجرت، در پنجم ذىالقعده، پيامبر اكرم(ص )، على(ع) را به يمن فرستاد تا مردم را به اسلام دعوت كند، و بر اثر دعوت وى بسيارى از مردم به دين مبين اسلام درآمدند. در همين سال بود كه قضيه غدير خم پيش آمد . رسول خدا(ص) در آن روز ضمن معرفى اميرالمومنين به عنوان جانشين خود، فرمود: هر كه را من مولا وآقاي اويم، اين على هم مولا و آقاي اوست. اين حديث را 110 نفراز صحابه و 84 نفر از تابعين و 360 نفر از دانشمندان اهل تسنن از قرن دوم تا قرن سيزدهم هجرى روايت كرده اند.
ايشان پس از بيست و پنج سال سكوت و خانه نشيني ، در دوران حكومت پنج ساله شان دست به اصلاحات كلاني در جامعه آن روزگار زدند اما در همين زمان عواملى دست به دست هم داد و مانع اصلاحات و عدالتى كه على(عليه السلام) مي خواست شد.در اين مدّت، وقتِ اميرالمؤمنين بيشتر صرف خنثى كردن توطئه ها و مبارزه با ناكثين( پيمان شكنانى چون طلحه و زبير) و قاسطين( ستمگران و زورگويانى چون معاويه و پيروانش) و مارقين( خارج شوندگان از اطاعت على(عليه السلام) چون خوارج نهروان)، گرديد. اميرالمؤمنين(ع ) در تمام دوران عمر 63 ساله خود، در حدّ اعلاى پاكى و تقوا، درستى، ايمان و اخلاص، زندگى كرد و جز خدا هدفى نداشت .ايشان تمام عمرپر بركتشان را با طهارت و تقوا سپرى كرد و آراسته به تقوا خدا را ملاقات نمود. امام المتقين در خانه خدا به دنيا آمد ودرخانه خدا هم از دنيا رفت. شهادت آن حضرت در شب 21 رمضان سال چهلم هجرى اتفاق افتاد.در باره شهادت آن حضرت مورخين نوشته اند؛ زمانى كه امام علي(ع ) آماده مىشد تا جنگ جديدى را با معاويه آغاز كند، در صبحگاه روز نوزدهم ماه مبارك رمضان در سال 40 هجرى توسط شقىترين انسانها، عبد الرحمان بن ملجم مرادى مجروح شد. بنا به نقل ابن سعد، سه نفر از خوارج با نامهاى عبد الرحمان بن ملجم، برك بن عبد الله تميمى و عمرو بن بكير تميمى، در مكه با يكديگر قرار گذاشتند تا امام على (ع) ، معاويه و عمرو بن عاص را به قتل برسانند . ابن ملجم مرادي چون به كوفه رسيد به ديدار گروهى از طايفه تيم الرباب رفت. در آنجا زنى را با نام قطام بنت شجنة بن عدى ديد كه پدر و برادرش در نهروان كشته شده بود ند. ابن ملجم دلباخته روي فريبنده او گشت و از او خواستگارى كرد. قطام مهر خويش را مبلغ هنگفتي دينار و قتل امام على (ع) قرار داد. ابن ملجم هم كه به همين دليل به كوفه آمده بود از اين پيشنهاد وي استقبال كرد . وي پس از چندى ، شمشير خويش را به زهر آلوده ساخت و با همان شمشمير آخته زهر آلود ، ضربتى برفرق امام وارد كرد كه به دليل عميق بودن زخم و سمى بودن شمشير، امام را به شهادت رساند. گفته شده كه ابن ملجم آن شب را در خانه اشعثبن قيس بوده است. روايات متعددى حكايت از آن دارد كه امام در مدخل ورودى مسجد مورد حمله ابن ملجم واقع شده است. در نقلهاى ديگرى آمده است كه امام در حال بيدار كردن مردم براى نماز بود كه مورد حمله قرار گرفت. اما روايات مشهور در اين مورد بيانگر اين مطلب اند كه هنگام حمله ابن ملجم ، امام مشغول نماز و در حال سجود بوده است. بسياري از روايات نيز در باره حال روحي امام ع در شب قبل از ضربت خوردن مطالب بسياري را بازگو كرده اند .
روز جهاني برد باري :
چنين روزي ( شانزدهم نوامبر ) از سوي سازمان علمي وفرهنگي يونسكو به نام روز برد باري نامگذاري شده است .
كشته شدن ستارخان :
در چنين روزي درسال1292هجري شمسي ستارخان سردارملي ازمبارزان مشروطه طلب و آزاديخواه مشهوردر گذشت .ابن حاجي حسن قرچه داغي معروف به ستار خان اصلا از اهالي قرچه داغ و ارسباران كنوني است اما فاميل او به تبريز كوچ كردند . او نيز از جوانمردان محله امير خيز تبريز بود . وي ازجمله مرداني بود كه براي دفاع از مشروطيت و حقوق ملت دست به سلاح برد و به سبب شجاعت ها و فداكاري هايي كه در مبارزه عليه نيروهاي استبدادي محمد علي شاه قاجار از خود نشان داد از طرف آزادي خواهان به سردار ملي ملقب شد. وي پيش از مشروطيت از لوطيان تبريز بود. پس از اعلام مشروطيت نيزبه شهر آمد و به اسب فروشي اشتغال ورزيد و سپس جزو مجاهدين مسلح گرديد. پس از بمباران مجلس، دعوت انجمن ايالتي آذربايجان را قبول كرد. او در دوران مشروطه نيروهاي آزادي خواه آذربايجان را به ياري باقر خان براي گشودن تهران بسيج كرد و در اين فتح با نيروهاي جنوب و گيلان همكارشد . .پس از فتح تهران به دست مليون ، مجاهدين تهران به منزل ستارخان سردار ملي جمع شده و بناي مقاومت را گذاشتند.در سي ام رجب سال 1328 ه ق در پارك اتابك كه منزلگاه وي و مجاهدان ايشان بود جنگ سختي بين قشون دولتي كه مي خواستند او را خلع سلاح كنند در گرفت و عاقبت قشون دولتي غالب آمده سي تن را كشته و سيصد تن را اسير كردند . در نتيجه تيراندازي ها تيري به پاي او اصابت كرد . در اثر آن تير مزاج ستارخان عليل شد. مرگ سردار ملي را عصر روز سه شنبه 25 آبانماه 1293 شمسي مطابق به 28 ذيحجه 1332 قمري نوشته اند. سردار هنگام پيوستن به جاودانگي 48 سال داشت. پيكر وي را در مقبره طوطي در جوار بقعه حضرت عبدالعظيم در شهر ري به خاك سپردند.
عظمت كار سردارملي هنگامي درك مي شود كه بدانيم ، وقتي وي و تفنگداران محله امير خيز تبريز به مقاومت عليه استبد اد بر خاستند تمام ايران در سكوت و ركود كامل بود و مشروطه خواهان يا از ايران رفته بودند يا كنجي گزيده بودند و البته عده اي در تبريز همراه وي بودند. مقاومت ستارخان و باقرخان و تفنگداران شجاع آنان در محله اميرخير و خيابان چنان جانانه و مخلصانه و مجاهدانه بود كه در سرما و گرما و در محاصره شديد شهر از سوي هزاران تن لشكر مستبدان از تهران و منطقه و نداشتن سلاح وآذوقه ، ماه ها مقاومت ودفاع و حمله كردند تا آرام آرام درگيلان و اصفهان و خراسان ، آن هم به نام ستارخان حركت هاي مسلحانه شكل گرفت. واستبداد محمد علي شاهي عقب نشيني كرد و سر انجام به روسيه پناهنده شد. اما ، سرگذشت وپايان كار ستارخان و مجاهدانش در پايتخت ، غم افزا و جانگداز است . از راه رسيده ها و در خلوت خزيده ها و همدستان دول خارجي و استبداد داخلي و برخي آزاديخواهان به نوا رسيده ، عر صه را بر مجاهدان تنگ كردند و بلاي جان مشروطه خواهان واقعي شدند زيرا ستارخان ها را خار راه خود براي برخي اقدامات ناموجه مي ديدند.
آغاز عمليات ظفر 3 :
در چنين روزي در سال 1366 ه ش عمليات نامنظم ظفر 3، با رمز يا رسول الله (ص) در جبهه شمالي، منطقه دربند يخان عراق، با تلاش رزمندگان نيروي زميني سپاه پاسداران انقلاب اسلامي ايران (قرارگاه رمضان) آغاز شد . اين عمليات به انهدام پايگاهها و تأسيسات مركز پشتيباني و نيروگاه سد دربند يخان و سقوط يك بالگرد و انهدام 105 دستگاه از انواع خودرو نظامي عراق انجاميد.
در گذشت آيت الله علامه استاد محمد تقي جعفري :
آيت الله علامه استاد محمد تقي جعفري در چنين روزي در سال 1377 ه ش دار فاني را وداع گفت .
استاد علامه محمد تقي جعفري در سال 1304 ه ش در شهر تبريز متولد شد و پس از طي تحصيلات عاليه علوم اسلامي در شهرهاي تبريز ، تهران ، قم نجف اشرف از محضرحضرات آيات عظام ميرزا فتاح شهيدي ، شيخ محمد رضا تنكابني ، شيخ كاظم شيرازي ، سيد عبدالهادي شيرازي ، سيد ابوالقاسم خويي و سيد محسن حكيم كسب فيض نمود . ايشان درسن23سالگي به درجه اجتهاد رسيد. تا حال حاضر بيش از هشتاد اثر از آثار آن استاد فرزانه به چاپ رسيده است و چاپ برخي از آنها همچون مثنوي معنوي در 15 جلد همچنان ادامه دارد . شرح و تفسير نهج البلاغه در 27 جلد ، مولوي و جهان بيني ها و حقوق بشر در اسلام از جمله مهمترين آثار اويند . برخي از آثار استاد تاكنون به زبانهاي مختلف نيز ترجمه و منتشر شده اند . بيش از شصت كتاب و مقاله ديگر استاد هنوز منتشر نشده اند . با چاپ آنها به نظر مي رسد شمار آثار استاد از 150 جلد تجاوز كند . وي در زمينه هاي مختلف آثار ي را نگاشته است كه مباحث او در حوزه هاي فقه ، علوم سياسي ، روان شناسي ، علوم تربيتي ، نظريه زيبايي و زيبايي شناسي و مباحث فلسفي و كلامي از آن جمله اند . در طول حيات علامه جعفري چندين نفر از استادان و محققان بر جسته جهان با ايشان مذاكرات علمي داشته اند . علامه جعفري با برتراند راسل فيلسوف مشهور انگليسي نيز مكاتبات علمي داشته است . ايشان در حوزه نقد آثار و انديشه راسل نيز مقالات و كتبي به رشته تحرير در آورد . ضمنا كتاب هايي به قلم ايشان در نقد و تحليل فلسفه پوزيتويستي و نئو پوزيتيويستي چاپ شده است . در حوزه فلسفه غرب نيز ازآن عالم رباني آثار گرانبهايي به جاي مانده است كه از ميان آنها مي توان به شرح ونقد نظريات كانت ، هگل ، دكارت و هيوم اشاره كرد.
ترور حسين علا :
در چنين روزي در سال 1334 حسين علاء نخست وزير وقت در مجلس ختم مصطفي كاشاني پسر آيت الله كاشاني و نماينده مجلس ، هدف گلوله مظفر ذوالقدر از جمله اعضاي گروه فدائيان اسلام قرارگرفت ولي به علت نقص فني سلاح از مرگ جان سالم به در برد . اما ذوالقدر به اين امر راضي نشد و سلاح را بر سر علاء زد و اورا مضروب ساخت . پس از اين واقعه و دستگيري ذوالقدر ، بسياري ازاعضاي جمعيت فدائيان اسلام دستگير و وبعدا اعدام شدند.
در گذشت رهي معيري :
در چنين روزي در سال 1347 ه ش رهي معيري غزلسراي معروف ايران در57 سالگي درگذشت. محمد حسن رهي معيري متخلص به رهي در دهم ارديبهشت 1288 ه ش ديده به جهان گشود. رهي در دوران كودكي ضمن تحصيل، موسيقي و نقاشي را فرا گرفت. او از همان دوران نوجواني دل به شعر و سرود سپرد و وي پس از پايان تحصيلات دبيرستاني به استخدام دولت درآمد و در مشاغل مختلف انجام وظيفه كرد. وي در جواني شروع به چاپ آثارش در مجلات ادبي آن دوران كرد . به همين دليل اشعار او مورد توجه آهنگسازان و نوازندگان و خوانندگان دهه بيست قرار گرفت كه البته از آثار او آهنگهايي نيز اجرا شد . رهي در سالهاي دهه سي اشعار طنزآلود و پر نيش و نوش انتقادي سياسي و اجتماعي خود را با نامها و امضاهاي زاغچه و شاه پريون و چند اسم مستعار ديگر در روزنامه هاي توفيق و بابا شمل و ساير جرايد به مناسبت ها و ضرورتهاي مختلف چاپ و منتشر مي كرد كه مورد توجه و استقبال روزنامه ها و طنز پردازان معاصر و مردم قرار گرفت. وي در طول عمر خود به چندين كشور خارجي چون تركيه ، اتحاد جماهير شوروي ، ايتاليا ، فرانسه و افغانستان سفر كرد . معيري در سال 1346 به سرطان مبتلا شد و براي مداوا به لندن رفت، اما مداوا مؤثر واقع نشد و در 24 آبان ماه 1347 ه ش از دنيا رفت. مردم پيكرش را كه در مسجد سپهسالار به امانت نهاده شده بود، طي مراسم باشكوهي به گورستان ظهير الدوله تجريش مشايعت كردند و در آنجا به خاك سپرده شد.
تشكيل گردهمايي اقتصادي آنكتاد :
در چنين روزي در سال 1370 ه ش بزرگترين گردهمايي اقتصادي انكتاد در تهران تشكيل شد .
محاصره كامل فورت واشنگتن :
در چنين روزي در سال 1776 ميلادي و در طول جنگ هاي استقلال طلبانه آمريكا ، گروههاي انگليسي فورت واشنگنتن را به محاصره كامل خويش در آوردند .
ورود رييس جمهور آمريكا به ويتنام :
در چنين روزي در سال 2000 ميلادي براي نخستين بار در طول تاريخ دو كشور آمريكا و ويتنام پس از جنگ خونبار ميان آنان ، رييس جمهور سابق آمريكا بيل كلينتون وارد كشور ويتنام شد .
اعلام خود مختاري جمهوري بالتيك :
در چنين روزي در سال 1988 ميلادي پارلمان استوني اعلام كرد كه جمهوري بالتيك خود مختار است اما همچنان در برابر استقلال كامل آن ايستادگي كرد .
عرضه واكسن هپاتيت ب :
در چنين روزي در سال 1981 ميلادي واكسن هپاتيت ب به بازار عرضه شد . اين واكسن در موسسه مردك به منظور تحقيقات
درماني ساخته شده بود .
نبرد ويتنام :
در چنين روزي در سال 1945ميلادي مبارزان ويتنامي نبرد سنگين و نه ساله خود را عليه فرانسويان متجاوز آغاز كردند .
اين جنگ با پيروزي ويتنام به انجام رسيد اما پس ازپايان جنگ در موافقت نامه اي كه در ژنو به امضا رسيد ويتنام به دو بخش جنوبي و شمالي تقسيم شد وجاي فرانسه استعمارگر را ، آمريكاي جهانخوار گرفت.
كشتار ارمنيان :
در چنين روزي در سال 1894 دولت عثماني ارمنيان ساكن در منطقه كردستان را قتل عام كرد . دراين روز شش هزار ارمني
به دست نيروهاي عثماني كشته شدند .