خبرگزاری مهر، گروه بین الملل-وحید پورتجریشی: قانون عدالت در برابر حامیان تروریسم معروف به «جاستا» چندی پیش توسط اکثریت مجلس نمایندگان و سنا به تصویب رسید و وتوی «باراک اوباما» توسط کنگره باطل شد.
اما این لایحه با رد وتوی اوباما توسط سنا به قانون تبدیل شد.
بر اساس این قانون که هدف اصلی اش عربستان است خانواده قربانیان حادثه تروریستی ۱۱ سپتامبر اجازه شکایت علیه عربستان و دیگر کشورهایی را که در حملات تروریستی به خاک آمریکا مشارکت داشته اند را می توانند در دادگاه های آمریکا تحت تعقیب قرار دهند. بلافاصله بعد از تصویب این قانون خانواده یکی از قربانیان این حادثه از دولت عربستان شکایت کرد و اولین دادخواست از ریاض در آمریکا بابت نقش آفرینی در حادثه ۱۱ سپتامبر به ثبت رسید.
تصویب این قانون نگرانی هایی را برای حاکمان عربستان سعودی به وجود آورده است. در خصوص اهمیت این موضوع گفتگویی داشته ایم با «جیمز چارلز اسلتری» نماینده سابق کنگره و عضو شورای روابط خارجی آمریکا داشته ایم که مشروح آن در زیر آمده است.
*باراک اوباما قانون «جاستا» را که به تصویب کنگره آمریکا رسیده بود را وتو کرد و متعاقب آن کنگره وتوی اوباما را باطل کرد. چرا کنگره آمریکا مخالف عربستان سعودی شده است؟
من فکر نمی کنم که این قانون نیاز به مطالعه چندانی داشته باشد. برای اعضای کنگره بسیار سخت است علیه قانونی رای دهند که به خانواده های قربانیان حادثه ۱۱ سپتامبر اجازه تعقیب قانونی سعودی هایی را می دهد که احتمالا تامین هزینه های تروریست های دخیل در این حادثه را بر عهده داشته اند.
به همین دلیل است که رای کنگره (به این قانون) تا این حد بزرگ و مهم به حساب می آید.
*دلایل وتوی «جاستا» از سوی اوباما چه بود و آیا کنگره علیرغم رد وتوی اوباما آنرا تعدیل خواهد کرد؟
دلیل وتوی این قانون از سوی رئیس جمهور این است که تصویب چنین قانونی عواقب خطرناکی را متوجه آمریکا می کند. من معتقدم در نهایت اصلاحیه ای بر قانون جاستا به تصویب خواهد رسید که اجرای آن را محدود خواهد کرد. اما اصل حق پیگیری قانونی سعودی ها که در شکل گیری حادثه ۱۱ سپتامبر نقش داشتند محفوظ خواهد بود.
*کدام گروه ها و احزاب بر تصویب این لایحه اصرار داشته اند؟ چرا؟
آگاهی فزاینده ای در این خصوص ایجاد شده که پول های عربستان سعودی از طریق افرادی مشخص، پشتوانه انجام عملیات ۱۱ سپتامبر بوده است. سعودی ها طبیعتا نمی خواهند کنگره آمریکا بیش از این بر روی مساله دست داشتن عربستان در ماجرای ۱۱ سپتامبر تمرکز کند.
منافع رو به رشدی در بخش محرمانه گزارش کمیسیون تحقیق ۱۱ سپتامبر وجود دارد.
*مجلس مشورتی عربستان سعودی درباره این مصوبه هشدار داده و اعلام داشته است این قانون جامعه بین المللی را نگران کرده و تبعات زیادی نیز برای عربستان خواهد داشت؟
برخی از سعودی ها از طریق هزینه های مستقیم و یا غیر مستقیم اقدام به تاسیس مدارسی در سطح جهان اسلام می کنند که از این طریق به ترویج تروریسم می پردازند. ترس من از این است که میلیون ها جوان سنی مسلمان در این مدارسی که از طریق بودجه کلان سعودی تامین می شوند، گمراه گردند.