به گزارش خبرنگار مهر، محسن ساسانی صبح سهشنبه در سومین کارگاه آموزشی پدافند غیرعامل و تسهیل مدیریت بحران در بخش توزیع به میزبانی اردبیل تصریح کرد: زمانی که در سال ۸۶ برف به بحران سه استان شمالی کشور تبدیل شد ما با مشکل کمبود نان مواجه شدیم.
وی افزود: دلیل بروز این مشکل این بود که تمامی نانواییها فقط یگانه سوز و گازسوز بودند و به سوخت دیگر دسترسی نداشتند.
معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور متذکر شد: یک ماه قبل بنده در استان مرکزی از شهرداران سؤال کردم که چه شهری در مقابل حادثه مشابه آماده است که متأسفانه پاسخ همگی منفی بود.
ساسانی افزود: در واقع در طول مدت سپری شده اقدامات جهت مدیریت بحران و مطلوب نبوده و امروز باید پرسید اگر اتفاق مشابه در اردبیل رخ دهد چقدر این شهر آمادگی دارد.
وی با تأکید به اینکه حادثه خبر نمیکند و ایران یک کشور حادثهخیز است، اضافه کرد: رکن سوم و اصلی در توجه به پدافند غیرعامل تهدیدات دشمن است و شب و روز دشمن به فکر ضربه زدن و تهدید است.
به گفته معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور ما در دفاع مقدس از ۳۰ کشور جهان اسیر داشتیم و با ابرقدرتها به جنگ ایستادیم اما متأسفانه تجربه دفاع مقدس برای پدافند مورداستفاده قرار نمیگیرد.
بلندمرتبهسازی خارج از اصول شهرداریها
ساسانی با بیان اینکه از ۶۸ تا ۸۲ به موضوع پدافند توجهی نشده و عوامل توسعه بیتوجه به ملاحظات دفاعی است، ادامه داد: بعد از سال ۸۲ و رسمیت پدافند و تشکیل کمیته دائمی به این مقوله توجه شده است.
وی افزود: با این وجود هنوز آمادگی لازم برای مقابله با حوادث را نداریم و علت اصلی این موضوع نیز خود یک سؤال اساسی که باید پاسخ داده شود.
وی با ذکر مثالی به شرکت توانیر اشاره و تصریح کرد: در صورتی که در این مجموعه دستورالعمل شرایط اضطراری تدوین شده باید بررسی شود تا چه حد به کار گرفته میشود و اگر نشده میبایست تدوین کرد.
معاون سازمان پدافند غیرعامل کشور متذکر شد: تمرین برای حوادث در شرایط عادی حلال مشکلات نیست و اغلب مانورها شرایط واقعی نیست و پیچیدگی شرایط واقعی را ندارند.
ساسانی به ضرورت کسب آمادگی تأکید و اضافه کرد: از سویی صرف استفاده از دستورالعمل کافی نخواهد بود و بخش مهمی از پدافند غیرعامل به سیاستگذاریها مربوط است.
وی متذکر شد: شهرداریهای ما نسبت به بلندمرتبهسازی اقدام میکنند اما نردبان بلند ندارند و یا در چابهار نیروگاه گازی احداث میشود در حالی که اصلاً گاز ندارد.
معاون سازمان پدافند غیرعامل تأکید کرد: ۱۱ اصل قانون اساسی و همچنین یک بند از سند چشمانداز به موضوع پدافند غیرعامل تأکید دارند و لازم است نه تنها پدافند غیرعامل بلکه در شهرها شهرداران و فرمانداران نیز به این مقوله توجه داشته باشند.
ساسانی کاهش آسیبپذیری، تداوم فعالیتهای ضروری و مدیریت بحران را سه رکن کلیدی دانست و افزود: در حوزه رسالت و مأموریت ما نیازمند ساختار سازی به معنی توسعه ساختارهای مناسب و ممانعت از ساختارهای بیرویه هستیم.
وی افزود: علاوه بر این نظام سازی و تعریف و تبیین فرایندها، آموزش و فرهنگسازی و ایجاد آمادگی و پایداری خدمات نیز مورد تأکید است.
وی متذکر شد: آمادگی در استانها باید به شکلی باشد که به عنوان مثال در حوزه توانیر با بروز مشکل مشابه خوزستان، گرفتاریهای مشابه به وجود نیاید.