خبرگزاري مهر - گروه اجتماعي : اصلاحات هندسي معابر و نصب سرعت گير در خيابان هاي شهرهاي بزرگ بر اساس نظرات كارشناسان ، سالانه ميلياردها ريال از بودجه هاي شهرداري ها را به طور نامحسوس هدر مي دهد.

به گزارش خبرنگار اجتماعي خبرگزاري مهر در كرج ، بسيار ديده شده كه چهارراهي تبديل به سه راه و ميداني تبديل به چهار راه شده است يا تقاطعي كه امروز محل گذر بوده ، فردا با بلوك هاي بلند بتوني بسته و مسدود شده است يا در جايي كه جاده هموار بوده ، سرعت گير نصب شده است و البته تمام اين كارها با هدف كاناليزه نمودن ترافيك شهري صورت مي گيرد اما خسارات ناشي از اين تغييرات مداوم بي شك رقمي سرسام آور خواهد شد كه در اصل از جيب شهروندان هزينه مي شود.

برخي كارشناسان اين قبيل امور را در شهرهايي كه خيابان هاي آنها عرض كافي ندارد يا به اندازه كافي توسعه نيافته و تنظيم عرضه و تقاضاي خودرو در آنها متناسب با امكانات شهري نيست ، راهكارهايي براي بهبود و روان سازي ترافيك به خصوص در كلانشهرهاي كشور مي دانند اما گروهي ديگر خسارت هاي مادي و روحي ناشي از اين اقدامات را بسيار سنگين و در برخي مواقع جبران ناپذير عنوان مي كنند.

رشد جمعيت و به تبع آن رشد سرانه مالكيت خودرو كه از سياست هاي دولت نيز تلقي مي شود باعث شده سطح شبكه معابر در بسياري از نقاط كشور از رسيدن به استاندارد مورد نياز تعداد خودروهاي كشور بازبماند. از سوي ديگر نقص سيستم ناوگان حمل و نقل همگاني در خدمات رساني و سرويس دهي بهينه سبب شده شهروندان ترجيح دهند از خودروهاي شخصي استفاده نمايند. بنابراين ايجاد ترافيك پيچيده و افزوده شدن مداوم بر ابعاد آن، كارشناسان را به فكر اجراي راهكارهاي موقت مي اندازد.

به گزارش مهر ، شهرستان كرج به عنوان دومين كلانشهر كشور به دلايلي كه اشاره شد براي هر خودرو فضايي معادل 49 متر در اختيار دارد. بر اساس آمارهاي موجود مساحت اين شهرستان 2 هزار و 457 كيلومتر مربع است كه 03/7 درصد آن به سطح خيابان ، كوچه ، جاده و... اختصاص دارد.

سهم اين كلانشهر از مصرف روزانه سوخت كشور 2 ميليون و 400 هزار ليتر است كه با فرض مصرف 10 ليتر بنزين در 24 ساعت براي هر خودرو به اين نتيجه مي رسيم كه روزانه بيش از 240 هزار خودرو اعم از تاكسي ، خودرو شخصي ، اتوبوس و... در شهرستان كرج تردد مي كند.

حال آنكه فضاي هر دستگاه خودرو تنها 49 متر مربع است. با اين شرايط بروز ترافيك هاي بسيار سنگين به خصوص در مبادي ورودي شهر مسئله اي دور از انتظار نيست اما بايد ديد راههاي كه كارشناسان ترافيكي براي كاهش ترافيك و حوادث منظور مي كنند تا چه اندازه سازنده و اصولي است. 

يكي از راهكارهايي كه به منظور كاهش سرعت حركت خودروها و جلوگيري از تصادف انجام مي گيرد ، نصب سرعت گير در نزديكي تقاطع هاي پر آمد و شد است كه برخي آن را براي خودرو و شهروندان زيانبار و نادرست مي دانند و برخي ديگر آن را باعث كاهش تصادفات و مهار ترافيك معرفي مي كنند.

رئيس اداره راهنمايي و رانندگي كرج در اين خصوص معتقد است: سرعت گيرها ابزارهايي كارآمدتر از جريمه هستند ، زيرا بر اساس آمار ميزان تصادفات شهري با نصب سرعت گيرها كاهش يافته است.

سرهنگ عليدوستي اظهار داشت: تاكنون 500 سرعت گير در سطح شهرستان كرج نصب شده كه با توسعه شهر به طور طبيعي تعداد آنها نيز افزايش خواهد يافت.

وي اعتقاد دارد: نهادينه نشدن فرهنگ ترافيك عمده ترين علت اقدام تمهيدات ويژه و غير ويژه توسط كارشناسان ترافيكي است و هر چند نسل جديد جامعه توسط رسانه ها دائم در معرض آموزش هاي ترافيكي و اجتماعي قرار دارد اما نسل قديمي تر چيز زيادي از اين مسائل نمي داند.

يك كارشناس مسائل شهري ، تعداد سرعت گيرهاي كلانشهر كرج را 1400 عدد مي داند و اعتقاد دارد: هزينه اي كه هر سرعت گير به جامعه و افراد تحميل مي كند سرسام آور است.

حسين فضائلي در اين خصوص به خبرنگار مهر گفت: هزينه هاي مشهود و نامشهود سرعت گيرها اعم از استهلاك وسيله نقليه ناشي از كاهش و افزايش سرعت درمقابل سرعت گيرها ، اثرات منفي روحي و رواني براي رانندگان ، افزايش هزينه سوخت ناشي از توقف و حركت مجدد ، افزايش زمان مسافرت هاي درون شهري و اتلاف وقت مردم 87 ميليون تومان در سال است كه با يك برآورد نسبي و تقريبي از ميزان سرعت گيرها مي توان عنوان كرد كه سرعت گيرها تنها در كرج سالانه 121 ميليارد تومان بار مالي براي دولت ايجاد مي كند.

وي افزود: سرعت گير و اصلاح هندسي كوتاه ترين راه و اولين راه براي كاهش ترافيك است و راههاي حل معضل ترافيك نيازمند كارشناسي هاي اصولي است .حتي نصب سرعت گير هم قواعد و اصولي دارد و نقاط ويژه اي آن هم به صورت معدود براي اين كار در نظر گرفته مي شود.

فضائلي تصريح كرد: سرعت گيرها در مواقع بحران مانع بزرگ امداد رساني محسوب مي شود ، زيرا خودروهاي امدادي از قبيل آتش نشاني ، اورژانس و نيروهاي پليس هنگام اعزام به محل حادثه زمان را از دست مي دهند. به عنوان نمونه در كرج ميانگين اعزام نيروهاي امدادي به محل حادثه 8 دقيقه بوده است كه پس از نصب سرعت گيرها به حدود 10 دقيقه افزايش يافته است. البته اين زمان تنها از نظر حركت اين خودروها در معابر شهري محاسبه شده است كه اين امر به نوبه خود مي تواند مرگ آفرين باشد زيرا در زمان حادثه ثانيه ها حرف اول رامي زنند.

وي خاطر نشان كرد: شما خودروهاي مملو از محلول سنگين آب و كف را فرض كنيد كه ممكن است در اثر عجله براي رسيدن به محل حادثه واژگون شود و حادثه اي جديد به وقوع بپيوندد يا تانكر حامل سوختي را فرض كنيد كه سرعت گير را نديده است ، زيرا اغلب اين سرعت گيرها رنگ شب نما و مشخصه ويژه اي ندارد و از دور همرنگ جاده است.

فضائلي ، تقويت سيستم هاي شهري براي خدمات رساني بهينه ، توسعه ناوگان حمل و نقل ريلي ، مديريت سوخت و سهميه بندي بنزين ، استفاده از خودروهاي ون و گسترش فرهنگ استفاده از وسايل نقليه عمومي را بهترين راهكارهاي كاهش ترافيك دانست.

به گزارش مهر ، بودجه شهرداري كرج در سال 85 بالغ بر 169 ميليارد تومان است كه 55 درصد آن به امور عمراني اختصاص دارد. در حالي كه سالانه 121 ميليارد تومان به دليل عدم برنامه ريزي مناسب و انجام نشدن امور به صورت زيربنايي هدر مي رود.

مطالعات انجام گرفته در خصوص سرعت گيرهاي انگليس كه نتايج آن در ماهنامه تازه هاي ترافيك به چاپ رسيده ، نشان داده نصب سرعت گير در خيابان هاي فرعي و مناطق مسكوني تاثير چشمگيري در كاهش تصادفات و تخلفات رانندگي داشته اما نصب همين سرعت گيرها در معابر اصلي شهر چيزي جز خسارت و نارضايتي شهروندان برجاي نگذاشته است.

نكته قابل تامل در خصوص اصلاحات هندسي و سرعت گيرها ، آنكه اغلب اين اقدامات بدون اطلاع رساني قبلي انجام مي گيرد و موجبات ناراحتي عامه مردم مي شود و به خصوص مراجعان ناآشنا را در شهرها دچار سردرگمي و حادثه مي كند. به عنوان نمونه در كرج اصلاح هندسي ميادين امام خميني ، طالقاني ، هفتم تير و مادر ، همگي بيهوده و منجر به سرگرداني شهروندان شده است. در حالي كه ميادين ياد شده معضل ترافيكي بغرنجي نداشته اما هم اكنون هر كدام با معضلات مختلف از جمله ترافيك ، معطلي پشت سرعت گيرها و مسائلي از اين دست مواجه هستند.