خرم آباد- مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت از افزایش نرخ باروری در لرستان خبر داد و گفت: برنامه های اجرا شده برای تحقق این امر در استان قابل تقدیر است.

به گزارش خبرنگار مهر، محمداسماعیل مطلق ظهر چهارشنبه در نشست فنی روسای شبکه های بهداشت و درمان سراسر لرستان در ابتدا به بیان بخشی از سیاست های کلی جمعیت ابلاغی از سوی رهبر معظم در اردیبهشت ماه سال ۹۳ پرداخت و اظهار داشت: ارتقای پویایی، بالندگی و جوانی جمعیت با افزایش نرخ باروری به بیش از سطح جانشینی محقق می شود و در صورتی کشوری پویا است که میزان باروری از سطح جانشینی دارای رشد ۲.۱ یا بالاتر باشد.

رشد ۲ درصدی میزان باروری در لرستان

وی ادامه داد: طبق سرشماری سال ۹۰ میزان باروری ۱.۸ اعلام شده و در سرشماری ۹۵ این عدد هنوز اعلام نشده است و این باعث خوشحالی است که استان لرستان دارای رشد دو درصدی در این زمینه بوده است.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با بیان اینکه نخبگان و تحصیل کردندگان هدف اصلی سخنان رهبر هستند که باید فرهنگ سازی شود و میزان باروری باید افزایش یابد اضافه کرد: کشورهایی مانند آمریکا و انگلیس برای افزایش نرخ باروری از پذیرش مهاجر استفاده کردند، در حالی که در کشور ما نخبگان در حال مهاجرت از کشور هستند.

مطلق با بیان اینکه رفع موانع ازدواج، تسهیل و ترویج تشکیل خانواده، افزایش تعداد فرزندان، کاهش سن ازدواج، حمایت از زوج های جوان و توانمندسازی آنها در تامین هزینه های زندگی و تربیت نسل صالح و کارآمد وظیفه نخبگان اهل علم و روحانیون است بیان داشت: اختصاص تسهیلات مناسب برای مادران به ویژه در دوره شیردهی، پوشش بیمه ای هزینه های زایمان، درمان ناباروری و تقویت نهادها و موسسات حمایتی ذی ربط  عواملی موثر در افزایش نرخ باروری هستند.

سقط ۲۲۰ هزار نوزاد طی سال گذشته

وی با تاکید کرد: تحکیم بنیان و پایداری خانواده ها با اصلاح و تکمیل آموزش مهارت های فرزند پروری، تاکید بر آموزش مهارت های زندگی و ارتباطی، ارائه خدمات مشاوره ای بر مبنای فرهنگ و ارزش های اسلامی- ایرانی، توسعه و تقویت نظام اجتماعی و خدمات بهداشتی، درمانی و مراقبت های پزشکی در راستای سلامت باروری و فرزندآوری از دیگر علل افزایش نرخ باروری است.

وی بیان داشت: ارتقای امید به زندگی که امروز در حال افزایش بوده و در آقایان ۷۲ و در خانم ها ۷۴ است، تامین سلامت و تغذیه سالم برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی و سوانح آلودگی های زیست محیطی و بیماری ها نیز از دیگر عوامل افزایش رشد باروری در جامعه است.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت همچنین با اشاره به عوامل کاهش نرخ باروری در کشور اظهار داشت: افزایش میانگین سن ازدواج و کاهش تداوم ازدواج و همچنین افزایش فاصله بین ازدواج و تولد فرزند اول و فرزندان بعدی از جمله عوامل کاهش نرخ باروری در ایران است.

مطلق همچنین روند رو به افزایش طلاق، تزلزل بنیان و پایداری خانواده ها، طلاق عاطفی، تمایل به تک فرزندی، آسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد، طلاق، سقط، مرگ زودرس هم از دیگر عوامل موثر بر کاهش نرخ ناباروری عنوان کرد و گفت: در سال گذشته از یک میلیون و ۷۳۰ هزار بارداری، یک میلیون و ۵۵۰ هزار مورد منجر به فرزندآوری و ۲۲۰ هزار مورد منجر به سقط شد که این رقم بالایی است.

ابراز نگرانی از پایین آمدن سن استعمال دخانیات

وی با بیان اینکه سقط باعث چسبندگی، افسردگی و ناباروری می شود، بنابراین باید پیشگیری از سقط و بارداری بدون برنامه ریزی در دستور کار قرار گیرد گفت: پیوستگی خدمات سلامت در همه گروه های سنی یک ضرورت اجتناب ناپذیر است.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت با اشاره به اینکه نرخ مرگ و میر کودکان در لرستان نسبت به نرخ کشوری بهتر است بیان داشت: تا ۱۳ سال آینده دیگر هیچ مرگ قابل اجتناب نوزادی نداشته باشیم که البته این کار سختی است.

مدیرکل دفتر جمعیت، خانواده و مدارس وزارت بهداشت گفت: در بحث تغذیه و پیشگیری از بیماری های واگیردار سال گذشته چهار میلیون و ۱۰۰ هزار دانش آموز مقطع ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان را معاینه کردیم.

مطلق با ابراز نگرانی از پایین آمدن سن استعمال دخانیات به خصوص در بین دانش آموزان گفت: باید چاره ای جدی در این زمینه اندیشیده شود.

وی بیان داشت: برگزاری کلاس های آمادگی برای زایمان، اجرای نظام کشوری مراقبت از مادر باردار می تواند عاملی موثر در کاهش مرگ ومیر مادران باردار باشد.