خبرگزاری مهر - گروه استان ها: پرورش طاووس بهعنوان یکی از زیباترین مخلوقات خدا، شغلی جذاب و سودآور است که میتوان آن را با سرمایهای اندک شروع کرد.
خانم معصومه بابایی یکی از فعالان اقتصادی موفق مازندران است، پس از سالها تولید و فروش موفق قرقاول، حالا پرورش طاووس را هم به سبک خودش در دستور کار دارد. بابایی فعالیت تولیدی را از ۱۳ سال قبل در قالب تعاونی شرکت تعاونی قرقاول سرای نیآزند شمال با پرورش قرقاول شروع کرده است.
شروع تولید در آستانه بازنشستگی
وی درباره ورود به عرصه تولید میگوید: «شوهرم درحالیکه ۵ سال تا بازنشستگی از شغل دولتی فاصله داشت، یک روزبه من گفت که علاقهمند به راهاندازی یک کسبوکار جدید است و پرورش قرقاول را دوست دارد، در آن مقطع تعدادی از فرزندان و اعضای خانوادهام باوجود برخورداری از تحصیلات مناسب بیکار بودند، به همین دلیل تصمیم گرفتیم کار تولید را بهصورت تعاونی دنبال کنیم تا از مزایای تعاونی نظیر معافیت مالیاتی و ... بهرهمند شویم.»
این فعال اقتصاد مقاومتی میافزاید: «پرورش قرقاول را از یک محوطه ۵۰ متری آغاز کردیم، همسرم هرروز از ساعت ۶ تا ۷ صبح در کارگاه فعالیت میکرد و سپس راهی محل کار میشد، از این ساعت به بعد اداره کارگاه بر عهده من بود، حضور بیشتر من در مزرعه موجب شد تا بهمرور بار اصلی و محوری اداره کارگاه روی دوش من قرار بگیرد. ابعاد کار با تلاش اعضای خانواده بهمرور توسعه پیدا کرد و نهتنها از استانهای مختلف کشور سفارش قرقاول گرفتیم، بلکه توانستیم به ارمنستان، تاجیکستان و عراق قرقاول صادر کنیم.»
پرورش طاووس
در کارنامه معصومه بابایی فعالیت بهعنوان فرمانده پایگاه بسیج هم دیده میشود و او با برگزاری کلاسهای گوناگون برای اعضای پایگاههای بسیج در مازندران کوشیده است تا فوتوفنهای خوداشتغالی و پرورش کبک را به همگان آموزش دهد. تعاونی قرقاول سرای نیآزند شمال در حال حاضر زمینی به وسعت ۷۰۰ مترمربع در اختیار دارد و برای ۷ نفر اشتغالزایی کرده است.
باوجود رضایت خانم بابایی از درآمد حاصل از پرورش قرقاول، فعالیت او به همین حوزه محدود نمانده است. پرورش طاووسهای زیبا وزینتی، عرصه جدیدی است که او پیش روی خود گشوده است. او میگوید: «برای تکثیر طاووس و جوجه گرفتن از تخمهای نطفهدار آنها، ناگزیر شدم از بوقلمون کمک بگیرم و همین مسئله موجب شد که پرورش بوقلمون هم یک عرصه جدید برای فعالیت من باشد. تخم نطفهدار طاووسها را زیر بوقلمونهای کرچ قرار میدهیم و آنها بهخوبی جوجههای طاووس را به دنیا میآورند. در حال حاضر هر عدد جوجه طاووس را به قیمت ۳۰۰ هزار تومان میفروشم. قیمت هر عدد کبک هم حداقل ۱۰۰ هزار تومان است.»
عرصه بکر پرورش طاووس
طاووسها، نژادها و رنگ و لعابهای مختلفی دارند، سروکار داشتن با این پرندگان زیبا، نیازمند برخورداری از اطلاعات کافی است. در قدم اول باید بدانیم که یک مزرعه با چه امکاناتی میتواند لانه طاووسها باشد. البته یک مزرعه پرورش طاووس، امکانات عجیبوغریبی نمیخواهد. اگر در زمین آب کافی و سالم برای این حیوانات فراهم باشد، لانه طاووسها را میتوان همانجا بنا کرد به شرطی که دورتادور آن را کاملاً محصور شود تا پرندگان از این محیط بیرون نروند. بعدازآن، زمین را باید به قسمتهای مختلف با اندازههای سه متر در سه متر تقسیمبندی و برای هر جفت طاووس، یک لانه سقف دار تهیه شود.
طاووسها نیاز به راه رفتن و جنبوجوش دارند و نمیشود آنها را در یک محیط کوچک زندانی کرد. بنابراین برای تعیین اندازه زمین موردنیاز باید در قدم اول تعداد پرندگان مشخص شود. متراژ زمین بیش از هر چیز به تعداد پرندگان بستگی دارد و هر چه این تعداد بیشتر باشد به همان نسبت هم زمین بیشتری موردنیاز است. برای ۳۵ جفت طاووس تقریباً ۵۰۰ مترمربع زمین موردنیاز است.
در همه جای ایران میتوان طاووس پرورش داد
برای طاووسها فرقی نمیکند که کجا زندگی کنند، در هر نقطه از کشورمان میشود این حیوانات را پرورش داد به شرطی که محیط دلباز و باب میلشان فراهم شود. بعدازآن که مزرعه پرورش پرنده با اندازه و امکانات لازم تهیه شد، نوبت به خرید پرندهها میرسد. برای خرید پرنده مولد باید در نظر داشته باشیم که طاووس، پرندهای ایرانی نیست، برای همین بهتر است یک جفت از کشورهایی که درزمینهٔ پرورش این پرنده سابقهدارند وارد شود. پسازآن پرندهها، زادوولد میکند و طاووسها زیاد میشوند. دقیقاً از همین زمان کسبوکار جان میگیرد و گسترش پیدا میکند.
البته واردکردن طاووس سختیهای خاص خودش را دارد چراکه هر نژاد را باید از یک کشور بهصورت جداگانه وارد کرد. اما همیشه در هر کاری یکراه میانبر وجود دارد. در پرورش طاووس هم راه میانبر، واردکردن از ترکیه است.
سود پرورش طاووس چقدر است؟!
مجوز پرورش طاووس بهعنوان یک پرنده زینتی باید از سازمان جهاد کشاورزی اخذ شود. این مرحله از کار چندان پیچیده نیست. اگر شرایط تعیینشده مانند مکان موردنظر، تجهیزات و نوع پرنده را برای پرورش طاووس تأمین شود در کمتر از یک ماه مجوز صادر میشود.
طبق برآوردهای اصولی، جمع هزینه نگهداری از هر جفت طاووس، بدون در نظر گرفتن هزینه اولیه برای خرید یا اجاره زمین، ۲۵۰ هزار تومان در سال است. این در حالی است که قیمت هر عدد طاووس بالغ معمولی حداقل ۱ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است. با این حساب فروش طاووس و پرهایش شغلی بسیار سودآور است.