به گزارش خبرنگار مهر، حسین جابری انصاری، معاون عربی، آفریقایی وزارت امور خارجه در دومین تریبون آزادی که در موسسه امام موسی صدر در حال برگزاری است، گفت: امام موسی صدر یک شخصیت دینی برآمده از حوزه سنتی دینی علمیه قم است. در دورهای که ایشان در قم تحصیل میکردند، با دوستان و همراهانش یک نسل طلایی را تشکیل دادند به قسمی که تعدادی از آنها از جمله آیتالله سیدموسی شبیری زنجانی، مکارم شیرازی، شهید دکتر بهشتی، مرحوم عبدالکریم موسوی اردبیلی و... امروزه به عنوان بزرگان دینی و سیاسی ما مطرح هستند.
وی افزود: در میان این طیف اما زندگی امام موسی صدر رنگ و بوی دیگری دارد. امام صدر از بستر سنتی حوزه علمیه قم خارج شده و وارد بستر و فضای اجتماعی خاصی میشوند که تنوع مختلفی از فرهنگها و بینشها و عقاید را دارد. لبنانی که امام صدر وارد آن میشوند، آزمایشگاه عملیات سیاسی و فرهنگی جریانهای مختلف در منطقه و جهان بود. شرایط لبنان از امام صدر مردی مردستان ساخت که بدل به نیاز امروز و فردای همه ما شد.
وی در ادامه گفت: با توجه به وضعیت امروز ما، به سه بُعد از زندگی و عمل اجتماعی امام موسی صدر نیاز مبرم داریم: نخستین بعد بحث همزیستی مسالمتآمیز میان اجزای طبیعی جامعه است. منطقه خاورمیانه غرق در درگیریهاست. این همزیستی که یکی از مهمترین ابعاد اندیشه امام صدر بود، نیاز امروز و فردای ماست. ما در منطقه هم با تروریسم تکفیری افراطی مواجه هستیم و هم با حکومتهای کمتحملی که نماینده اصلی جامعه خود نیستند. این دو جریان باعث به وجود آمدن فضای درگیری، عدم تحمل، جنگ، خونریزی و... در منطقه شده است. بنابراین تا اطلاع ثانوی منطقه ما به امام موسی صدر و تفکرش نیاز مبرم دارد.
جابری انصاری تصریح کرد: یکی دیگر از ابعاد مهم اندیشه و عمل امام موسی صدر، مسئله مقاومت در مقابل رژیم صهیونیستی است. بذر مقاومت در منطقه را امام موسی صدر پاشید. رژیم اسرائیل با اشغال فلسطین درصدد امنیتی کردن منطقه است تا بتواند فضا را برای رشد جریانهای تروریستی آماده نگه دارد.
وی بیان کرد: بعد سوم مهم اندیشه امام موسی صدر در تحولات جدید منطقه و قدرتمند شدن شیعه در آن است که پس از سقوط صدام و قدرت گرفتن شیعیان در عراق آغاز شد. فراموش نکنیم که این اضلاع سه گانه در اندیشه امام موسی صدر به هم پیوسته است و هیچکدام دیگری را نفی نمیکند. یعنی اگر از قدرت گرفتن شیعه صحبت میکنیم، این مقوله اصل همزیستی مسالمتآمیز را نفی نمیکند. بلکه قدرت گرفتن شیعه به همراه قدرت گرفتن اهل سنت است.
معاون عربی، آفریقایی وزارت امور خارجه یادآور شد: در مسئولیت ما در برابر امام موسی صدر دو بعد دارد: مسئولیت برای آزادی امام موسی صدر، که در این زمینه همه ما تقصیر کردیم و مسئولیت بزرگتر ما این است که در فضایی آزاد به انتشار، توزیع و بازتوزیع اندیشه امام صدر بپردازیم. امروزه باید مبنای حرکت ما هم اندیشه و عمل امام موسی صدر باشد.
انصاری در ادامه بیان کرد: برای آزادی امام صدر راهحل سحرآمیزی که سریعا به نتیجه برسد، نمیتوان ارائه داد. نقشه راه آزادی امام صدر باید با همکاری همه ما شکل بگیرد. نقشه از پیش تعیین شده وجود ندارد. به نظر میرسد که جنبشها بیشتر از دولتها میتوانند اثرگذار باشند. من در آخرین سفر به لبنان در دیداری که با خانواده داشتم، قرار شد دیداری بین ما و موسسات مختلف برای آزادی امام موسی صدر شکل بگیرد تا در آن به یک راه حل جدید با همفکری همه برسیم.
وی در پایان یادآور شد: برای پیگیری پرونده در زمان حضور قذافی با یک مشکل مواجه بودیم و زمانی که حکومت او ساقط شد با هزاران مشکل مواجه شدیم. پس از سقوط او دیگر دولت به معنای واقعی کلمه در لیبی وجود ندارد که بتوان با آن مذاکره کرد. اکنون با چندین و چند دولت در لیبی مواجه هستیم و در واقع هر قبیلهای بر نقطهای حکومت میکند و این کار پیگیری را بسیار سخت میکند.