خبرگزاری مهر-گروه استانها: ایلام با داشتن کوهها و جنگلهای فراوان سرشار از نعمتهای خدادادی است، گیاهان دارویی ازجمله ظرفیتهای طبیعی استان ایلام به شمار میرود که متأسفانه طی سالهای اخیر مورد بیمهری واقع شده است.
طبق اعلام کارشناسان منابع طبیعی بیش از یک هزار گونه گیاهی در استان ایلام وجود که بیش از ۳۵۰ گونه از این تعداد خواص دارویی دارند، همین عامل باعث شده چشم افراد سودجو به این استان دوخته شود.
برخی از گیاهان دارویی ایلام مانند آویشن، هفت تخمه، په گل، گلگاوزبان، تشنه داری، خارشتر، شیرینبیان و ...هرکدام در درمان دردی مؤثرند. کوههای استان ایلام در مناطق گرمسیری و سردسیری مکان مناسبی برای رویش بسیاری از گیاهان دارویی هستند.
طی سالهای اخیر افراد سودجو با ریشهکن کردن بعضی از گیاهان دارویی استان، این گیاهان را به کشورهای حاشیه خلیجفارس و ترکیه صادر میکنند، افراد سودجو با استفاده از کارگران محلی اقدام به ریشهکنی این گیاه میکنند.
روز گذشته محموله قاچاق بوتههای گاوزبان توسط نیروهای یگان حفاظت منابع طبیعی شهرستان آبدانان کشف شد، بوتههای گلگاوزبان از گونههای دارویی در حال انقراض شهرستان هستند که متأسفانه در چند سال اخیر توسط افراد سودجو جمعآوری میشوند.
کشف محمولههای گیاهان دارویی طی سال جاری چند بار در شهرستان آبدانان و دره شهر سابقه داشته که منجر به دستگیر چند نفر نیز شده است.
برخورد جدی با افراد سودجود در زمینه گیاهان دارویی
سرهنگ غلامرضا فتحی فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: یکی از مهمترین ظرفیت های استان ایلام وجود گیاهان خوراکی و دارویی بوده که برداشت این نوع گیاهان ممنوع است.
وی گفت: گشت های منابع طبیعی در تمامی شهرستان های استان در مواقع برداشت این محصولات حضور دارند و با هرگونه برداشت و جابجایی این گیاهان به شدت برخورد می کنند.
فتحی تصریح کرد: متاسفانه افراد سودجود گیاهان دارویی و خوراکی را از ریشه بیرون می آورند و موجب منقرض شدن این نوع گیاهان در استان می شوند.
وی افزود: تاکنون چندین نفر طی سال جاری در این این رابطه دستگیر شده اند.
توسعه کشت گیاهان دارویی در ایلام
بابک افراز معاون جهاد کشاورزی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: اراضی دیم استان ایلام مستعد کشت انوع گیاهان دارویی هستند و جهاد کشاورزی از کشت این نوع گیاهان حمایت می کند.
وی تصریح کرد: کشت این گیاهان به دلیل سودآوری بالا بسیار برای مردم استان مناسب است ولی این مهم نیازمند فرهنگ سازی و کار و تلاش بیشتر توسط کشاورز است.
در مجموع بیش از ۹۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص یافته و پیش بینی می شود بیش از ۴۲ تن انوع گیاهان دارویی برداشت شودافراز با اشاره به اینکه هم اکنون گیاهان دارویی مثل آویشن و گل گاوزبان در اراضی استان کشت می شود، گفت: در مجموع بیش از ۹۰ هکتار از اراضی کشاورزی استان به کشت گیاهان دارویی اختصاص یافته و پیش بینی می شود بیش از ۴۲ تن انوع گیاهان دارویی برداشت شود.
وی تصریح کرد: یکی از مهمترین نیازهای بخش گیاهان دارویی در استان ایلام بازاریابی و راه اندازی صنایع بسته بندی است.
معاون جهاد کشاورزی ایلام افزود: توسعه کاشت گیاهان دارویی در سطح ۱۱۰هکتار از اراضی استان دستور کار این سازمان قرار گرفته و اکنون در مرحله مکان یابی اراضی است.
لزوم توجه کشاورزان روستایی به گیاهان دارویی
همایون کریمی مدیر تعاون روستایی ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: متاسفانه در حالی ایلام مستعد کشت گیاهان دارویی است اما در روستاهای استان اکثر کشاورزان به کشت محصولاتی مثل گندم، جو و...روی می آورند.
وی گفت: باید این فرهنگ کشت گیاهان دارویی در استان ایلام بیشتر شود یعنی کشاورزان وقت بیشتری را صرف این کشت محصولات کنند چراکه از لحاظ سودآوری برای روستاییان استان بسیار مناسب است.
۸۷ درصد مساحت استان را عرصههای منابع طبیعی تشکیل میدهد که این عرصه ها به دلیل قرار گرفتن در دامنه رشته کوههای زاگرس و شرایط آب و هوایی مناسب، از جنگل، مرتع و پوشش گیاهی قابل توجهی برخوردارند به همین دلیل ایلام یکیاز مهمترین رویشگاههای انواع مختلف گیاهان وحشی در کشور به شمار میرود.