خبرگزاری مهر- گروه استانها: تالابهای استان لرستان ازجمله تالابهای یازدهگانه معروف پلدختر بر روی آهکهای خردشده لند اسلاید سیمره قرار دارند که حدود ۱۰ تا ۱۱ هزار سال پیش ایجادشدهاند، تالابهای ۱۱ هزارسالهای که این روزها در معرض انقراض قرارگرفتهاند.
مرگ تدریجی تالاب «گری بلمک»
تالاب «گری بلمک» بهعنوان بزرگترین تالاب لرستان پیش از تغییر کاربری به اراضی کشاورزی بیش از ۶۰۰ هکتار مساحت داشته است و در حال حاضر با مرگ تدریجی این تالاب به گفته کارشناسان کمتر از یکپنجم وسعت آن قابلیت احیا شدن دارد.
داستان ناخوشاحوالی این روزهای تالاب «گری بلمک» را از هر طرف که نگاه کنی، به یکجا میرسی، «فعالیتهای تخریبی انسان»...
حیات ۱۱ هزارسالهای که طبیعت با دست سخاوت خود ارزانی انسانها کرده، امروز به دست خودمان مرگ تدریجی را تجربه میکند، یک روز با آتشسوزی و روز دیگر با زراعت...
تالاب «گری بلمک» که هزاران سال پناهگاه گونههای مختلفی از پرندگان، آبزیان و ... بوده، امروز خود نیازمند به پناه است، آتشسوزیهایی که به گفته مسئولان منشأ انسانی دارد؛ نیزارها و مراتع اطراف تالاب «گری بلمک» را میسوزاند تا حیات این تالاب بیشازپیش در معرض نابودی قرار گیرد.
از سوی دیگر تغییر کاربری این تالاب به اراضی کشاورزی به شیوه دیگری جان «گری بلمک» را میگیرد تا سودجویی انسانها محیطزیست بسیاری از گونههای باارزشی که در تالابها زندگی میکنند را با خطر مواجه کند.
۱۰ هکتار از تالاب در آتش سوخت
مهرداد فتحی بیرانوند مدیرکل محیطزیست لرستان در این رابطه با اشاره به آتشسوزیهای صورت گرفته در اطراف تالاب «گری بلمک» پلدختر اظهار داشت: متأسفانه طی سال جاری چندین بار شاهد آتشسوزی تالاب «گری بلمک» بهعنوان بزرگترین تالاب استان لرستان بودهایم.
وی بابیان اینکه متأسفانه در این آتشسوزیها بالغبر ۱۰ هکتار از تالاب و درختچهها و نیزارهای آن دچار طعمه حریق شد گفت: متأسفانه علت و عامل این آتشسوزیها عمدی و انسانی بوده است.
مدیرکل محیطزیست لرستان در ادامه سخنان خود بابیان اینکه در این راستا با هوشیاری بهموقع همکاران ما در محیطزیست، جوامع محلی و تشکلهای زیستمحیطی این آتشسوزیها مهار شد گفت: علت این آتشسوزیها در دست بررسی بوده و امیدواریم بااطلاع رسانی بهموقع و همچنین آموزشهای لازم جلوی آتشسوزیهای بعدی را بگیریم.
تالابی که به اراضی کشاورزی تبدیل شد
فتحی بیرانوند بابیان اینکه تالاب «گری بلمک» در مسیر کریدور شمال به جنوب بوده و یکی از زیباترین مناظر طبیعی در داخل کشور بوده است گفت: متأسفانه در دهه ۷۰ بهواسطه زهکشی اراضی بخشی از این تالاب به اراضی کشاورزی تغییر کاربری پیدا کرد.
وی با اشاره به اینکه بااطلاع رسانی و جلسات برگزارشده با نماینده مردم پلدختر در مجلس شورای اسلامی در این رابطه گفت: امیدواریم با همکاری جوامع محلی بتوانیم بخشی از این اراضی را از کشاورزی به تالابی تبدیل کنیم و بتوانیم منافع مردم و هم بخشی از تالاب را احیا کنیم.
مدیرکل محیطزیست لرستان تأکید کرد: اگر جوامع محلی با ما همکاری کنند ما هم میتوانیم منافع مردم را تأمین کنیم و هم بخشی از تالاب را به حالت اولیه خود برگردانیم.
فتحی بیرانوند بابیان اینکه این تالاب در حال حاضر به اراضی کشاورزی تبدیلشده و برای مردم نیز یک مالکیت ایجادشده است گفت: در این راستا ابتدا باید منافع مردم را تأمین کنیم و سپس کار احیای تالاب کار سادهای بوده و پیچیده نیست و امیدواریم طی روزهای آینده خبرهای خوشی را در این رابطه برای مردم و دوستداران محیطزیست داشته باشیم.