به گزارش خبرگزاری مهر، همزمان با سیوهشتمین سالگرد انقلاب دوم مرکز اسناد انقلاب اسلامی بسته کتاب «انقلاب دوم» را معرفی کرد.
در این بسته کتابهایی با عناوین «انقلاب دوم» ، «دانشجویان و گروگانها» ، «تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان» ، «بحران» خاطرات همیلتون جردن مشاور کارتر ، «گروگانگیری ایرانی» ، «روابط ایران و امریکا» ، «تسخیر لانه جاسوسی» ، «ایران پنجاه و دو ، آمریکا صفر» ، «سیاست خارجی امریکا و بحران گروگانگیری در ایران» معرفی شده است.
۱. انقلاب دوم
کتاب « انقلاب دوم » به بررسی آثار و پیامدهای تسخیر سفارت آمریکا در سال ۵۸ میپردازد. این کتاب در چهار فصل جامع تنظیم شده است. این کتاب با توجه به فضای سیاسی اجتماعی ایران در ماههای اولیه پیروزی انقلاب به زمینهها و مواضع و واکنشها نسبت به تسخیر سفارت امریکا در تهران میپردازد.
در فصل اول به چرایی اشغال سفارت و تاریخچه آن پرداخته و از منظر حقوقی به این مسئله نگاه میکند. در فصل دوم موضعگیریهای افراد و گروهها در جریان تسخیر لانه جاسوسی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد. آثار و پیامدهای داخلی تسخیر لانه، موضوع مهم دیگری است که مسئله اصلی نویسنده در فصل سوم است. همچنین در فصل چهارم آثار و پیامدهای خارجی تسخیر سفارت آمریکا بررسی شده است.
کتاب « انقلاب دوم » در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۲۵۰۰ تومان توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.
۲. روابط ایران و امریکا ( از پیروزی انقلاب اسلامی تا تسخیر لانه جاسوسی)
این اثر در فصل اول با تببین مبانی نظری سیاست خارجی مؤلفههای اصلی در ساختارهای روابط بینالملل را تشریح میکند. نویسنده در فصلهای بعدی به روابط ایران و امریکا را در چهار برهه زمانی مورد تحقیق و بررسی قرار میدهد. فصل دوم روابط ایران و امریکا بعد از جنگ جهانی دوم، فصل سوم روابط در دوران تحولات انقلابی، فصل چهارم روابط ایران و امریکا در دوران دولت موقت و فصل پنجم بحران گروگانگیری و تأثیر آن بر روابط ایران و امریکا مورد بررسی قرار گرفته است؛ همچنین نویسنده در فصل ششم به مواضع امام خمینی درباره روابط ایران و امریکا پرداخته است.
کتاب «روابط ایران و امریکا » در ۱۵۰۰ شماره و با قیمت ۲۵۰۰ تومان توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی روانه بازار شده است.
۳. دانشجویان و گروگانها
دانشجویان به عنوان نیروهای اصلی که در جریان ۱۳ آبان ۱۳۵۸ در بطن ماجرا قرار داشتند روایتهای جالبی از روزهای تسخیر لانه جاسوسی دارند. کتاب «دانشجویان و گروگانها » تاریخ شفاهی دانشجویان پیرو خط امام از روزهای حضور در سفارت امریکا در تهران است که شامل خاطرات جالب و شنیدنی از آن دوران است. این اثر به صورت مصاحبهمحور با تعداد زیادی از دانشجویان حاضر در واقعه تسخیر سفارت آمریکا به گفتگو نشسته است و روایتهای متعددی را از آن روزها در کنار هم قرار داده است که مجموعهای ارزشمند برای مطالعه و پژوهش است.
«دانشجویان و گروگانها» در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۱۷۰۰۰ تومان توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.
۴. بحران
دولت کارتر که تا اواخر رژیم پهلوی تمامقد از آن حمایت کرده بود و حال محمدرضای مخلوع را در کشور خود پذیرفته بود، با جریانی مواجه شد که سفیر امریکا از آن به عنوان تحقیر ملی امریکا نام میبرد.
لذا پرداختن به این «بحران» بزرگ در آن دوره بسیار پیچیده و دشوار بود که این مسئله در خاطرات سیاستمداران امریکایی به وضوح نمایان است. یکی از این اثر خاطرات همیلتون جردن مشاور کارتر در آن دوران است که ۴۴۴ روز بحرانی در کاخ سفید را گزارش میکند.
کتاب «بحران» در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۹۰۰۰ تومان توسط مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.
۵. ایران پنجاه و دو ، آمریکا صفر
این اثر با کوتاهنوشتهای ادبی و داستانی مورد علاقه جوانان درباره تسخیر لانه جاسوسی نگاشته شده است. «ایران پنجاه و دو ، آمریکا صفر» آنطور که در جلد کتاب آمده روایت چهارصد و چهل و چهار روز چزاندن یک ابرقدرت است که با گوشه و کنایه طنز نیز همراه است تا بیشتر مورد اقبال خوانندگان نسل جوان قرار گیرد.
این کتاب به همه کسانی که علاقمند به تاریخ هستند و حوصله خواندن متنهای مطول را ندارند توصیه میشود. این اثر در هشت فصل و با داستانهای کوتاه به روایت زمینهها، حوادث و پیامدهای تسخیر لانه جاسوسی میپردازد و در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۱۳۰۰ تومان توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی منتشر شده است.
۶. گروگانگیری ایرانی
روایت روزهای پر التهاب ۱۳ آبان ۱۳۵۸ از زبان امریکاییها نه تنها خالی از لطف نیست، بلکه نکات جالب توجهی را در بر دارد. راکی سیکمن یکی از گروگانهای امریکایی که توط دانشجویان پیرو خط امام در داخل سفارت اسیر شده بود، خاطرات ۴۴۴ روزه خود را از روزهای اسارت به نگارش در آورده است. نکته جالب توجه این اثر روایت یک امریکایی از تاریخ حوادث روزهای اول انقلاب و نگاه او به مسئله و نحوه برخورد و رفتار ایرانیها با گروگانهای امریکایی است.
«گروگانگیری ایرانی» در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۵۴۰۰ تومان توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی ترجمه، چاپ و منتشر شده است.
۷. تسخیر لانه جاسوسی
خاطرات دانشجویان پیرو خط امام که حادثه تسخیر سفارت را رقم زدند، یکی از بهترین منابع برای مطالعه تاریخ است. خاطراتی که نویسنده خود در آن لحظات در صحنههای متفاوت حضور داشته و روایتی دست اول از وقایع را دارد. کتاب «تسخیر لانه جاسوسی» خاطرات سید محمدهاشمپور یزدانپرست است که توسط راوی به نگارش در آمده است و در خلال بحث، خاطرات خود را به اسناد و روزنامههای آن دوره مستند کرده است.
این اثر در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۴۱۰۰ تومان توسط انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی روانه بازار کتاب شده است.
۸. تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان
این اثر خاطرات دانشجویان فعال سیاسی در دانشگاهها را بررسی کرده است. در بخشهای مختلفی از گفتگوها نیز به نقش جنبش دانشجویی در اوائل پیروزی انقلاب و به ویژه تسخیر لانه جاسوسی پرداخته است. این اثر همچنین نقش تشکلهای دانشجویی و برخورد دولتهای مختلف با دانشجو و دانشگاه را مورد بررسی و واکاوی قرار داده است.
«تاریخ شفاهی جنبش دانشجویی مسلمان» در ۲۰۰۰ شماره و با قیمت ۹۸۰۰ تومان توسط موسسه فرهنگی هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
۹. سیاست خارجی امریکا و بحران گروگانگیری در ایران
نویسندگان بسیاری در تحلیل واقعه تسخیر سفارت امریکا در تهران به فاصله کمتر از یک ماه از پیروزی انقلاب اسلامی قلم زدهاند. هر کدام از آنها با روشهای متفاوتی به مسئله نگاه کرده و وقوع و پیامدهای آن را تجزیه و تحلیل کردهاند. «دیوید پاتریک هاوتون» یکی از آن نویسندگانی است که در کتاب «سیاست خارجی امریکا و بحران گروگانگیری در ایران» با واکاوی سیاست خارجی کارتر، نحوه مواجهه آن با ایران، واکنشها در قبال تسخیر سفارت، عملیات نجات و شکست در طبس ، بحران به وجود آمده در کاخ سفید را تحلیل کرده است.
در این کتاب به روایت صرف حوادث تسخیر سفارت پرداخته نشده، بلکه نویسنده با رویکردی انتقادی و با استفاده از روشهای قیاسی به تحلیل و واکاوی این حادثه پرداخته است.
این اثر در ۱۵۰۰ شماره و با قیمت ۹۰۰۰ تومان توسط مؤسسه فرهنگی هنری مرکز اسناد انقلاب اسلامی چاپ و منتشر شده است.