به گزارش خبرگزاری مهر، " کوفی عنان" در مقاله ای که در شماره امروز واشنگتن پست به چاپ رسیده، این 5 درس را اینگونه معرفی می کند: اول آنکه در جهان امروز همه ما مسئول امنیت یکدیگر هستیم. در برابر چنین تهدیدهایی از جمله گسترش سلاحهای هسته ای ، تغییرات جوی، اپیدمی های جهانی و یا تروریستهایی که از اماکن امن در کشورهای ضعیف عمل می کنند، هیچ کشوری نمی تواند با تلاش برای بالاتر بودن از دیگران، برای خود امنیت ایجاد کند.
وی می افزاید: تنها با همکاری برای ایجاد امنیت برای یکدیگر است که می توانیم به رسیدن به امنیت پایدار برای خودمان امیدوار باشیم. این مسئولیت شامل مسئولیت مشترک ما برای حمایت از مردم در برابر قتل عام، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت است. هر روز که ما کاری انجام نمی دهیم یا کار کمی را برای جلوگیری از تغییرات جوی انجام می دهیم، هزینه های بیشتری را برای فرزاندانمان تحمیل می کنیم.
دوم آنکه ما همچنین مسئول آسایش و رفاه یکدیگر هستیم. بدون اقدام انسجام و همبستگی هیچ جامعه ای نمی تواند واقعا باثبات باشد. ما باید به همه هم نوعان و افراد بشریت حداقل شانسی را برای سهیم بودن در موفقیت و شکوفایی خود بدهیم.
سوم آنکه، هم امنیت و هم موفقیت بستگی به احترام به حقوق انسانی و اصل قانون دارد. در سراسر تاریخ زندگی بشری پر از تنوع بوده و جوامع مختلفی از یکدیگر درس آموخته اند. اما اگر جوامع ما می خواهند در صلح زندگی کنند، ما باید همچنین تاکید کنیم که چه چیزی ما را متحد می کند: بشریت مشترک ما و نیاز به مقام و منزلت بشری ما و حقوقی که باید توسط قانون مورد حمایت قرار گیرند. این امر همچنین برای توسعه ضروری است.
درس چهارمی که عنان گرفته است؛ این است که دولتها باید مسئول اقداماتشان در سطح بین المللی و در عرصه داخلی باشند. هر کشوری برخی مسئولیتها را به کشورهای دیگر در مورد این مسئله بدهکار است که چه اقداماتی از آن تاثیر محکمی داشته است. همچنین کشورهای فقیر و ضعیف هم به راحتی مسئول به شمار می روند؛ زیرا آنها به کمک خارجی نیاز دارند. اما کشورهای بزرگ و قدرتمند نیز که اقدامات آنها بیشترین تاثیر را بر دیگران دارد، می توانند از سوی مردم خودشان متعهد و محدود شوند. این کار به مردم و موسسات کشورهای قدرتمند مسئولیت خاصی برای توجه به دیدگاهها و منافع جهانی می دهد و امروز آنها همچنین باید به آنچه که ما آن را "عوامل غیر دولتی می نامیم، توجه کنند.
عنان در ادامه می افزاید : درس آخر من هم این است که این موسسات باید به گونه ای عادلانه و دموکراتیک سازماندهی شوند و به کشورهای فقیر و ضعیف نوعی نفوذ را علیه اقدامات کشورهای غنی و محکم بدهد.کشورهای در حال توسعه باید صدای قویتری در موسسات مالی بین المللی داشته باشند چرا که تصمیمات آنها می تواند به معنای زندگی و یا مرگ برای مردم آنها باشد. عضو جدید و یا اعضای طولانی مدتی باید به شورای امنیت سازمان ملل افزوده شوند.
به گزارش مهر، عنان در پایان یادآور شده است : آنچه که کم اهمیت نیست ، این است که همه اعضای شورای امنیت باید مسئولیتی را که از حق ویژه آنها برگرفته می شود، بپذیرند. شورا جایی برای اقدام درخارج از منافع ملی نیست. شورا کمیته مدیریت سیستم امنیت جهانی تازه شکل گرفته ما است.
همچنین آمریکا بیش از پیش و همچون دیگر جامعه بشریت، به یک سیستم جهانی فعال نیاز دارد. تجربه نشان داده که اگر آمریکا کمکی نکند، این سیستم به طور ضعیفی کار می کند، اما در زمانیکه رهبریت آمریکا وجود دارد، این سیستم بهتر کار می کند. این کار به رهبران آمریکا در امروز و فردا یک مسئولیت بزرگ می دهد.مردم آمریکا باید ببینند که آنها مسئولیت خود را محقق
می کنند.
عنان در 31 دسامبر ( 10 دی ماه) از پست خود کناره گیری خواهد کرد.