قائم مقام وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص الزامات لایحه بودجه سال 86 کل کشور گفت : تحقق رشد اقتصادی 7 درصد در اقتصاد، حل معضل یارانه ها ، مشکل مسکن ، انظباط مالی در هزینه ها ، کنترل نقدینگی ، اتمام پروژه های نیمه تمام و غیره که از کلیات تصویب شده درلایحه بودجه سال آینده کشور می باشد، بسیار مطلوب بوده و از فرآیندهای برنامه چهارم توسعه است، اما نحوه و چگونگی عملیاتی شدن آن مهم است.
به گفته محسن صفایی فراهانی، گزارش وزارت اقتصاد نشان می دهد که طی 8 ماهه ابتدای سال جاری بیش از 90 درصد بودجه جاری و 75 درصد بودجه عمرانی مصرف شده است، که این تصویر برای آینده کشور بسیار نگران کننده است.
وی با اشاره به این که در سال جاری به بودجه های عمرانی به صورت جداگانه 12 میلیارد دلار اختصاص یافت و هم اکنون نیز لایحه متممم بودجه سال 85 نیز برای تصویب به مجلس ارسال خواهد شد، تصریح کرد: در 8 ماهه ابتدای سال جاری دولت تنها موفق به جذب 75 درصد آن شد که جذب بودجه نیز در این بخش به معنای اختصاص بودجه است نه به معنای جذب واقعی بودجه در پروژه ها.
قائم مقام وزیر سابق امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: جذب 90 درصد بودجه جاری در 8 ماهه ابتدای سال جاری نشان می دهد که در برنامه ریزیها امکان جذب چنین بودجه ای وجود ندارد.
وی همچنین با اشاره به شرایط به وجود آمده برای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و الحاق آن به استانداری گفت : در سال گذشته نیز قرار بود بودجه عملیاتی شود، اما عملا چنین اتفاقی رخ نداد و نمونه آن اتمام 90 درصد بودجه جاری در مدت مذکور است که باعث کسری بودجه می شود.
به گفته صفایی فراهانی، بودجه عملیاتی به معنای عدم اختصاص بودجه به هزینه ها و در مقابل اختصاص بودجه به فعالیت ها می باشد و اگر بودجه ها بابت فعالیت ها اختصاص می یافت بسیاری از مشکلات تا کنون حل شده بود.
وی با تاکید بر این که دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصد در اقتصاد شرایط دیگری غیر از شرایط فعلی را می طلبد، تصریح کرد: کنترل نقدینگی در سال جاری عملا اتفاق نیفتاد و در 8 ماهه ابتدای سال جاری حجم نقدینگی موجود در کشور به بیش از 40 درصد رسیده است ، در حالی که طبق برنامه چهارم باید به کمتر از 25 درصد می رسید .
معاون کل وزیر سابق اقتصاد با تاکید بر این که قرار بود سالانه 20 درصد از وابستگی کشور به درآمدهای حاصل از نفت خام کاهش یابد، افزود: سال آینده که سومین سال اجرای برنامه چهارم توسعه است باید 60 درصد وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی کاهش یافته باشد و با توجه به این که دولت اعلام کرده که برنامه چهارم را مبنای کار و عملکرد خود قرار داده است ، بنابراین باید نشان دهد که در حال کاهش میزان وابستگی به درآمدهای نفتی است.
وی بر کاهش هزینه های فعالیت های جاری کشور تاکید کرد و گفت : مقایسه ارقام جداول انتهای برنامه چهارم توسعه ( جدول شماره 4) که میزان بودجه جاری در آن پیش بینی شده است، با عملکرد دولت ، میزان موفقیت دولت در کاهش بودجههای جاری را نشان می دهد.
صفایی فراهانی گفت : هزینه کردن بیش از 90 درصد بودجه های جاری و سپس استفاده از مبالغ حساب ذخیره ارزی نشان می دهد که در کلان خواستار اجرایی کردن برنامه چهارم توسعه هستیم، اما در عمل هیچ گونه سازمان دهی و سیاست اجرایی برای آن تدارک ندیده ایم تا بتواند مشکلات را حل کند.
وی با تاکید بر این که طی دو سال اخیر از اهداف برنامه چهارم توسعه در بخش های سرمایه گذاری ، رشد اقتصادی و غیره فاصله گرفته ایم، اظهارداشت : در حال حاضر مشکل تورم کشور با واردات 50 میلیارد دلاری کنترل می شود و این امر در طول 50 سال گذشته و در بدترین شرایط قیمت نفت رخ نداده است ، و البته این امر ناشی از تزریق نقدینگی بالا به کشور می باشد.
معاون کل وزیر سابق اقتصاد با مقایسه میزان واردات در دو سال قبل که حدود 23 میلیارد دلار بود، گفت : برای کنترل تورم به یک باره بازارهای کشوررا مملو از اجناس خارجی کرده ایم در حالی که دارای یک تورم پنهانی در کشور هستیم .
وی بازار داخلی کشور را غیر رقابتی دانست و افزود: کالاهای خارجی وارد شده به کشور، بازار داخلی را تحت الشعاع قرار می دهد و از سوی دیگر سوبسید های بسیار زیادی یعنی بالغ بر 35 میلیارد دلار در کشور پرداخت می شود.
معاون کل وزیر سابق اقتصاد، اجرایی شدن برنامه چهارم توسعه را مستلزم مشخص کردن سیاست های کشور برای نظام بهره وری وچگونگی کاهش وابستگی به درآمدهای نفت دانست و تصریح کرد: اگرروند اجرای برنامه در سال آینده نیز همچون سال جاری باشد ، آینده مطلوبی برای اقتصاد ایران قابل پیش بینی نخواهد بود.