گرگان- در بیست و هشتم جلسه کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای شهر گرگان بر تعامل و همکاری بیشتر خانه طبیعت گرگان با سازمان‌های مردم نهاد تأکید شد.

به گزارش خبرنگار مهر، شامگاه سه شنبه، بیست و هشتم جلسه کمیسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای شهر گرگان برگزار شد.

این جلسه ارائه عملکرد خانه طبیعت شهرداری گرگان از زمان شروع فعالیت تاکنون، ارائه برنامه‌های سال ۹۷ خانه طبیعت، فضای سبز شهرداری گرگان و بحث و تبادل نظر در خصوص تأثیرگذاری این مرکز در فعالیت‌های زیست محیطی شهر و جذب گردشگر را در دستور کار داشت.

عملکردی که از خانه طبیعت انتظار می رفت محقق نشده است

در ابتدای جلسه محمدابراهیم جرجانی، رئیس کمیسیون اظهار کرد: علیرغم توانمندی‌ها دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی که مدیریت فعلی خانه طبیعت را به عهده دارد، عملکردی که از خانه طبیعت انتظار می‌رفت محقق نشده است و باید در این زمینه بیشتر تلاش شود.

وی ادامه داد: مباحث شهری و محیط زیستی مد نظر ما و دانشگاه است و باید در این راستا اقداماتی صورت گیرد.

جرجانی تصریح کرد: مکان خانه طبیعت برای شهرداری است و برنامه‌های شهرداری هم باید در آن لحاظ شود.

وی با بیان این که هدف ما حذف قرارداد نیست بلکه اجرای برنامه‌ها در چارچوب خاص خود است، گفت: دانشگاه متعهد به اجرای برنامه‌ها است و شهرداری باید پیگیر آن باشد.

جرجانی بر لزوم به کارگیری و مشارکت خانه طبیعت با سازمان‌های مردم نهاد تأکید کرد و ادامه داد: سمن‌ها سرمایه‌های شهر هستند و باید از آن‌ها در اجرای برنامه‌ها مشاوره گرفت.

وی همچنین بر هم راستا بودن و خنثی نکردن برنامه‌های شهرداری و دانشگاه تأکید کرد.

توافقات خوبی با خانه طبیعت شده است

در ادامه مهستی قدس ولی، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری گرگان گفت: در خصوص مباحث فرهنگی در سطح شهر با مدیریت خانه طبیعت صحبت کردیم.

وی ادامه داد: توافقات خوبی انجام شد و قرار شد از سال ۹۷ فعالیت‌های خود را شروع کنیم.

قدس ولی افزود: برنامه‌های زیست محیطی، شهر پاک، هوای پاک و غیره را در دستورکار داریم و ۱۵ اردیبهشت گزارش عملکرد خواهیم داد.

پتانسیل سمن ها در خانه طبیعت به کارگیری شود

سعید رحیمی، عضو شورای اسلامی شهر گرگان هم در ادامه گفت: قرارداد بسته شده جامع و کامل است و چگونگی اجرا و شرح وظایف در آن آمده است.

وی افزود: می‌توان با تعامل سازنده کار را پیش برد و دانشگاه بابد هر سه ماه گزارش عملکرد ارائه دهد.

رحیمی گفت: تمامی شهروندان بر خانه طبیعت حساس هستند و باید از پتانسیل سمن‌ها در این زمینه استفاده کرد.

حرکت به سمت دانشگاه کارآفرین

در ادامه محمدهادی معیری، رئیس دانشکده جنگلداری و فناوری چوب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اظهار کرد: دانشگاه منابع طبیعی گرگان به عنوان تنها دانشگاه در حوزه طبیعی در کشور مطرح است.

وی ادامه داد: ۱۹۰ رشته، ۶۵۰ دانشجوی دکتری، ۶۷۵ دانشجوی کارشناسی ارشد، ۸۰ آزمایشگاه و کارگاه، دو مزرعه آموزشی و پژوهشی، سه هزار و ۷۰۰ هکتار جنگل آموزشی، کلینک مادر تخصصی و غیره از جمله عملکردهای ما است.

معیری به سابقه ۶۰ ساله دانشگاه علوم کشاورزی اشاره کرد و افزود: به عنوان داوطلب از دانشگاه نسل اول و دوم به سمت دانشگاه کارآفرین حرکت می‌کنیم و در این زمینه پیشگاه هستیم و وزارت به دنبال ما این کار را انجام داد.

افتتاح مجموعه ورزشی دانشگاه

معاون آموزشی و پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی به پروژه‌های راکد هشت سال پیش گریزی زد و گفت: در دوره مدیریت جدید با صرفه جویی هزینه‌ها و تلاش‌های مجدانه وی پروژه‌های نیمه کاره به سرانجام رسید و هفته آینده هم مجموعه ورزشی دانشگاه با حضور رئیس سازمان دانشجویان کشور افتتاح می‌شود.

وی اظهار کرد: طرح‌های بزرگی از جمله طرح کلان آبخیزداری، طرح آمایش استان، کار مشترکی با آبخیزداری سمنان، همکاری با شهرداری تهران و مشهد در حوزه پارک‌ها بخشی از فعالیت‌های ما است.

خانه طبیعت را برای کسب شهرت انتخاب نکردیم

رئیس دانشکده جنگلداری و فناوری چوب دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با بیان این که کارگروه پژوهش استان بر عهده دانشگاه است، تأکید کرد: در زمینه نجات خلیج گرگان، سیلاب و احیاء تپه هزارپیچ برنامه داریم و خانه طبیعت را برای کسب شهرت انتخاب نکردیم.

وی گفت: اهداف خانه طبیعت را مطالعه و با سرعت به این کار ورود پیدا نکردیم؛ هم اندیشی اتفاق افتاد و می‌دانستیم که می‌توانیم کار بزرگی را انجام دهیم.

معیری با بیان این که ۶ ماه طول کشید تا قرارداد بسته شود، تصریح کرد: مدیریت خانه طبیعت گرگان به حوزه پژوهشی دانشگاه به مدت سه سال واگذار شد.

وی خاطرنشان کرد: کمیته مشورتی پنج نفره در راستای اجرای برنامه‌ها تشکیل شد و تمام کارها با نظارت آن‌ها انجام می‌شود.

معیری با بیان این که ما هدف سیاسی نداشتیم که به این کار وارد شدیم، گفت: هدف ما سرعت دادن به دانشگاه‌های نسل سومی است زیرا آموزش در کنار پژوهش باید قرار گیرد.

وی گفت: با میراث فرهنگی، محیط زیست، آموزش و پرورش و غیره ارتباط داریم و از این پس آن‌ها را تقویت می‌کنیم و از حضور سمن‌ها هم بهره خواهیم جست.

برنامه های خانه طبیعت

در ادامه جلسه محمدرضا ایمان پور، مدیر امور پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی و مدیر خانه طبیعت گرگان اظهار کرد: مطابق قرارداد و تفاهم نامه موجود بین سازمان فضای سبز و دانشگاه اقداماتی انجام گرفت.

وی ادامه داد: عملکردهای خانه طبیعت، ترویجی، آموزشی، احترام به طبیعت و منابع طبیعی، محیط زیست شهری و فضای سبز است.

ایمان پور گفت: جهت نیل به هدف فرهنگ دوستی با طبیعت استفاده از برنامه‌های علمی، کاربردی و شاد نظیر جشنواره، کارگاه‌های آموزشی، همایش، موزه، ایده بازار، استارت آپ اجرایی می‌شود.

وی اضافه کرد: در ۲۱ دی ماه خانه طبیعت افتتاح شد و تاکنون چندین جشنواره، نمایشگاه و کارگاه برگزار شده است.

برگزاری جشنواره ها

مدیر خانه طبیعت گرگان گفت: جشنواره هوای پاک، آسمان آبی، زندگی سبز، جشنواره استانی انرژی‌های پاک، جشنواره سمنو و جشنواره عیدانه از جمله این فعالیت‌ها است.

وی بیان کرد: اولین کیوسک شارژر خورشیدی- خیابانی را در ۲۱ بهمن ۹۶ افتتاح کردیم.

مدیریت پژوهشی و فناوری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اظهار کرد: نمایشگاه هزار شی ساخته شده با مواد طبیعی، نمایشگاه نقاشی با موضوع طبیعی، نمایشگاه هفته منابع طبیعی، نمایشگاه عکس طبیعت، نمایشگاه منتخبان سبزه آرایی و هفت سین نوروزی و نمایشگاه ملی کودهای ارگانیک را در خانه طبیعت برگزار کردیم.

ایمان پور به ۲۱ کارگاه غیرتکراری با موضوعات متنوع دوستی با طبیعت اشاره کرد و گفت: شورای سیاست گذاری داریم و برنامه‌ها در آن مصوب شده و سپس اجرایی می‌شود.

وی با بیان این که در خانه طبیعت از انرژی خورشیدی و آب باران استفاده می‌شود، اضافه کرد: ۶۹ میلیون تومان هزینه ثابت و بیش از ۹۸ میلیون تومان هزینه جاری ما بوده است.

لزوم به کارگیری افراد متخصص

در ادامه مسعود شکبیا، فعال محیط زیست، اظهار کرد: باید از پتانسیل‌های واقعی محیط زیست استان در خانه طبیعت استفاده شود.

وی ادامه داد: مگر می‌شود کسی کار مهمی را شروع کند و از افراد متخصص آن استفاده نکند.

شکیبا گفت: اگر نصف هزینه‌ای که در خانه طبیعت شده است را به یک سازمان مردم نهاد می‌دادید بازخوردهای خوبی را شاهد بودید.

سازمان‌های مردم نهاد نقش تزئینی نداشته باشند

امید کابلی، نماینده سمن های منابع طبیعی استان گلستان با بیان این که چهار سال پیش این طرح را به سازمان فرهنگی و ورزشی دادیم، اظهار کرد: دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان یک برند است و حتماً باید در خانه طبیعت نقش داشته باشد.

وی اضافه کرد: اما واگذاری یک کار توسط سازمان دولتی به نهاد دولتی دیگر جای سؤال دارد.

کابلی با بیان این که سازمان‌های مردم نهاد نباید نقش تزئینی داشته باشند، افزود: فعالیت‌های خانه طبیعت باید از حد خانه فرهنگ بالاتر رود و انتظارات بیشتری از آن است.

شروع آموزش از مهدکودک ها

در ادامه رضا ناصری، نماینده اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گلستان گفت: بهترین راه آموزش، آموزش کودکان در مهدهای کودک و مدارس است که این عمل در دستورکار خانه فرهنگ قرار دارد.

وی ادامه داد: مباحث حریق، گیاهان دارویی، حمایت و حفاظت حوزه‌های منابع طبیعی از جمله برنامه‌های ما است تا با فرهنگ مردم عجین شود.

محمدرضا پاداش، نماینده سمن‌ها در این جلسه گفت: بنده نماینده ۸۵ تشکل در استان و ۴۰ تشکل در شهرستان گرگان هستم و تاکنون از بنده در خانه طبیعت دعوت نشد؛ امیدوارم این کار در آینده صورت گیرد و جایگاه تشکل‌ها دیده شود.