شهيد بزرگوار عبدالحسين دستغيب شيرازي در سال 1332 ه ق در شيراز ديده به جهان گشود . وي پس از طي مقدمات علوم نزد پدر ، وارد مدرسه خان و پس ازآن حوزه علميه شيراز شد و در محضر استاداني چون شيخ اسماعيل ، ملااحمد دارابى و آية الله ملاعلى اكبر ارسنجانى زانوي تلمذ بر زمين نهاد . وي در سال 1314 ش رهسپار نجف اشرف شد و پس از كسب فيض از محضر علمي استاداني چون سيد ابوالحسن اصفهانى ، آقا ضياء عراقى ، آقا سيد باقر اصطهباناتى ، شيخ محمد كاظم شيرازى ، موفق شد در حوزه علميه آن مكان مقدس ، در جه اجتهاد دريافت دارد .
وي در سال سال 1321ه ش به شهر خود بازگشت و در مسجد طالبيون اين شهر امامت جماعت را به عهده گرفت . او در همين مسجد به وعظ و خطابه مي پرداخت و توانست از همين طريق به اشاعه علوم آل الله و جذ ب نسل جوان به سوي معارف حقه اسلام گام بردارد .
آية الله دستغيب (ره ) در سال1341 ه ش و همزمان با اوج فعاليت هاي سياسي روحانيان آن دوره از جمله حضرت امام خميني (ره) ، وارد كارزار مبارزه با رژيم منحوس پهلوي شد و توانست در اين مسير گامهاي موثري را در مبارزه با آن رژيم وابسته بردارد . پس از چندين سخنراني آتشين از سوي آ يت الله دستغيب عمال رژيم پهلوي وجود اور ا تاب نياوردند و پس از وقوع فاجعه فيضيه ، او را دستگير و روانه زندان عشرت آباد تهران كردند. رژيم پهلوي ، البته پس از آزادي ، ايشان را رها نكرد و بار ديگر در سال 1343 وي را دستگير و روانه زندان قزل قلعه كرد . همزمان با اوج گيري مبارزات مردمي در سالهاي واپسين عمر رژيم پهلوي ، آيت الله دستغيب به عنوان شخصيتي كليدي در استان فارس وارد مرحله عمل شد و نقش بسزايي در شكل دهي و هماهنگي مبارزات مردمي مردم استان فارس به انجام رساند . چنين بود كه در سال 1357 ه ش و پس از وقوع جمعه سياه ( هفدهم شهريور ) ، رژيم براي بار سوم آن عالم رباني را روانه زنداني درتهران كرد . پس از پيروزي انقلاب اسلامي امام خميني( ره) به پاس بزرگداشت مقام والاي علمي ايشان در استان فارس و همچنين مبارزات گسترده آن عالم رباني در سال 1358 ايشان را به امامت جمعه شيراز منصوب كردند .
آيت اله دستغيب همچنان كه در صحنه اجتماعي بسيار فعال بودند، درمواظبت در امور شخصي و خانوادگي و همچنين عبادت و زهد ورزي شهره عام و خاص بودند . همسر ايشان نقل مى كند : " در برخى از شبها ناله هاى پرسوز و گداز آقا خواب را از من مى ربود و نمى توانستم بخوابم . به غذايى ساده بسنده مى كرد و زياد مى شد كه به نان و پنيرى راضى بود. بعضى روزها با نان و پياز سر مى كرد و هرگز معترض نبود."
آن عالم رباني در زندگي پربركت خويش آثار علمي بسياري نيز بر جاي نهاده است كه از ميان آنها مي توان به چاپ و نشر56 اثر از ايشان اشاره كرد . آدابى از قرآن ، سراى ديگر، معارفى از قرآن ، رازگويى و قرآن ، قلب قرآن ، حقايقى از قرآن ، معراج ، قيامت و قرآن ، بهشت جاويدان ، فاتحه الكتاب ، صلوة الخاشعين ، بندگى راز آفرينش، ايمان ، گناهان كبيره ، گنجينه اى از قرآن ، سيد الشهداء ، زندگانى صديقه كبرى فاطمه زهرا عليه السلام ، قلب سليم ، استعاذه ، شرح فوائد الاصول شيخ انصارى ، شرح كفايه الاصول آخوند خراسانى ، تقريرات درس فقه و اصول آية الله العظمى شيخ محمد كاظم شيرازى و داستانهاى شگفت عناوين مهمترين آثار آن عالم رباني اند .
آن حضرت همچنين در سالهاي گهر بار زندگي شان تنها به تعليم و تربيت بسنده نكرد و منشا خيرات كثيره در جامعه خود بودند كه از ميان آنها مي توان به تاسيس حوزه علميه آية الله دستغيب ، احداث مساجد الرضا، شهيد خليل دستغيب ، المهدى ، روح الله و امام حسين در شيراز و تاسيس برخي مجتمع هاي خيريه در اين شهر اشاره كرد .
سرانجام پس از عمري تلاش در جهت نشر معارف اسلامي و كوشش در برپايي نظام مقدس جمهوري اسلامي، منافقين كوردل در ساعت يازده و بيست و پنج دقيقه روز بيستم آذرماه سال 1360 ش ، هنگامي كه آيت الله دستغيب در حال رفتن به محل اقامه نماز جمعه بود ، ايشان را به در جه رفيع شهادت رساندند .
پيكر پاك ايشان را در جوار مرقد مطهر حضرت شاهچراغ ( ع) در شيراز به خاك سپردند .
منابع :
نور محمدي ، محمد جواد ، گلشن ابرار، ج 2
آدميت ، محمد حسين ، دانشمندان و سخن سرايان فارس ، ج 2
دستغيب ، سيد هاشم ، يادواره شهيد دستغيب ، سيد هاشم دستغيب