به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، گروهی از دانشمندان معتقداند که نانورباتها میتوانند در آینده نزدیک باکتریهای خطرناک را هدف قرار داده و مانع از عفونت شوند. در این راستا، محققان دانشگاه کالیفرنیا ربات چندکارهای ساختند که قادر است در جریان خون حرکت کرده و باکتری و مواد سمی را از بین ببرد.
این ربات که با ترکیب سلولهای خون و نانوسیم طلا ساخته شده و ابعاد آن ۲ میکرون است، با استفاده از انرژی فراصوت کار میکند.
این نانوربات یک ماشین بسیار کوچک و قابل اتصال به باکتریهای مرده و مواد سمی است. برتا استبان فرناندز داویلی از محققان پسادکتری دانشگاه کالیفرنیا میگوید که این ربات یک ماشین چند کاره است که در یک ساختار ارائه شدهاست.
داویلی گفت: ما نانورباتی ساختیم که در آن چند توانمندی یکجا جمع شدهاست و میتواند در یک درمان چند کار مختلف را انجام دهد. این نانوربات با استفاده از سیم فلزی از جنس طلاساخته شدهاست.
وی ادامه داد: این نانوسیم طلا با دو لایهی سلولی از سلولهای قرمز خون و پلاکتها ترکیب شدهاست. ما به این جهت از پلاکتها استفاده کردیم تا بتواند با باکتری برهمکنش داشته باشد. دلیل استفاده از سلولهای قرمز خون آن است که بتوان ترکیبات سمی ایجاد شده توسط باکتریها را خنثی کرد.
براساس اظهارات محققان این پروژه، این نانوربات را میتوان به سیستم گردش خون تزریق کرد تا پاتوژنها و مواد سمی را حذف کنند. سرعت حرکت این نانوربات ۳۵ میکرومتر در ثانیه است که در اثر اعمال امواج فراصوت حرکت انجام میشود.
محققان این نانوربات را روی نمونه خونی آلوده به نوعی باکتری موسوم به MRSA آزمایش کردند و دریافتند که در مدت ۵ دقیقه، میزان باکتری و ترکیبات آلوده در نمونه خونی سه برابر نسبت به حالت کنترل، کمتر شد.
البته این نانوربات برای استفاده در عفونتهای مختلف نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. پژوهشگران قصد دارند تا این ربات را روی حیوانات زنده مورد آزمایش قرار دهند.