به گزارش خبرنگار مهر، محمد علی افشانی شهردار تهران به منظور ارائه گزارش عملکرد یکساله و برنامه سوم پنج ساله شهرداری تهران امروز در هشتادو نهمین جلسه شورای اسلامی شهر تهران حاضر شد.
هاشمی: محورهای 5گانه برای برنامه هوشمند و چابک
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در جلسه امروز شورا و پیش از ارائه برنامه از سوی شهردار اظهار داشت: امروز خوشبختانه لایحه برنامه سوم توسعه شهری تهران از سوی شهردار تقدیم شورا می شود.
وی افزود: از سال ۱۳۸۶ که دور جدید برنامه ریزی شهری تهران آغاز شده است، تاکنون دو برنامه سه و پنج ساله تهیه و مصوب شده است و ان شاءالله از ابتدای سال آینده اجرای برنامه سوم توسعه شهری تهران آغاز می شود.
محسن هاشمی با بیان اینکه اما چند نکته کوتاه در آسیب شناسی برنامه ریزی با ملاحظات و سیاست های کلی حاکم بر برنامه وجود دارد، گفت: یکی از مشکلات برنامه ریزی در کشور که شامل مدیریت شهری نیز می شود، برنامه ریزی ویترینی و نمایشی است، یعنی عملکرد سازمان لزوما تابع برنامه، تغییرات و سیاستهای آن نیست و براساس روزمرگی و مصالح ذینفعان صورت می گیرد، بنابراین با تصویب برنامه و تغییرات آن تغییر محسوسی در عملکرد سازمان مشاهده نمی شود.
وی ادامه داد: نکته دوم، لزوم پرهیز از حجیم کردن برنامه و افزایش تعداد احکام و تکالیف برنامه است، اگر برنامه هوشمند و هدفمند تدوین شود، طبیعی است در یک دوره محدود با منابع محدود قادر به تامین بخش بزرگی از احکام و تکالیف نیست و بایست پیکره برنامه از فربهی به چابکی تغییر کند.
رئیس شورای شهر تهران افزود: نکته سوم، ضرورت سنجش پذیری و شاخص پذیری کمی اهداف و تکالیف برنامه است، استفاده از عبارات کیفی، کلی گویی و ایده آل گرایی در ادبیات برنامه، مسیر را برای عدم تحقق پذیری و افزایش ابهام در عملکرد برنامه باز می کند.
به گفته هاشمی نکته چهارم، اولویت بندی متناظر با مطالبات شهروندان در برنامه ریزی است، واقعیت این است که مدیریت شهری تهران با انبوهی از مطالبات و خواسته های گروه های ذینفع، بدنه شهرداری و مردم مواجه است که قادر به تحقق همه آنها در مدتی محدود نیست، پس ما ناگزیریم خواست عمومی شهروندان را که شورای شهر تبلور آرا و اراده آنهاست بر سایر گروه های ذینفع مقدم کنیم و نتیجه این تقدم ممکن است به نارضایتی این گروهها منجر شود اما حفظ رضایت همه در یک برنامه ریزی علمی واجرایی اجتناب ناپذیر است.
وی با اشاره به نکته پنجم، بیان داشت: ضرورت حرکت به سمت متوازن کردن منابع و تکالیف شهرداری تهران است، کاهش اتکای شهرداری از درآمد ناپایدار به پایدار گرچه یکی از مطلوبیت های برنامه است اما از آن مهمتر متوازن کردن ساختار منابع – هزینه شهرداری تهران است، شهرداری منابع متفاوتی دارد و با انتظارات و تکالیف متعددی نیز مواجه است، یکپارچه دیدن منابع و هزینه شهرداری یکی از آسیب های ساختار فعلی است که باید به تدریج اصلاح شود و برای هر گونه از هزینه ها، نوعی خاصی از درآمد ها پیش بینی شود تا امکان تعادل و توازن در منابع و هزینه هر حوزه فراهم آید و به طور مثال اگر منابع هزینه های جاری و خدماتی یا فرهنگی و اجتماعی تامین نشد، بودجه سیستم حمل ونقل عمومی به این حوزه اختصاص نیابد و مدیریت شهری دچار روزمرگی و انقباض نشود.
افشانی: مهمتر از تدوین برنامه، اجرای آن برنامه است
محمدعلی افشانی نیز با حضور در صحن علنی شورای شهر تهران در جهت ارائه برنامه پنج ساله سوم، گفت: سابقه اولین برنامه بلندمدت به ۷۰ سال پیش بر می گردد و اولین برنامه توسعه کشور ۷۰ سال پیش نوشته شد و در این مدت برنامه های متعددی در کشور داشتیم و امروز نیز سومین برنامه را تقدیم شورا می کنیم.
شهردار تهران با بیان اینکه بیش از آنکه تدوین برنامه برای ما مهم باشد، اجرای آن برنامه مهم است و باید برنامه ها به گونه ای تدوین شود که قابلیت اجرا شدن داشته باشد، اظهارداشت: برنامه پنج ساله با توجه به محدودیت ها و موضوعاتی که ممکن است در اختیار ما نباشد تدوین شده زیرا همیشه با فراز و فرودهایی مواجه هستیم.
وی تاکید کرد: این برنامه بر اساس شفافیت، مشارکت پذیری، توسعه عدالت، بهبود حکمرانی خوب شهری، تدوین شده است و برنامه من بر روی ارتقای کیفیت زندگی مردم استوار است.
محمد علی افشانی شهردار تهران همچنین در حاشیه برگزاری هشتاد و نهمین جلسه شورای شهر تهران در جمع خبرنگاران اظهار کرد: امروز موفق شدیم لایحه برنامه پنج ساله سوم شهرداری را تقدیم شورای شهر تهران کنیم. برنامهای که ارائه شد همه بخشهای مختلف را در بر میگیرد.
وی با اشاره به اینکه در تقدیم این برنامه به سایر برنامههای شهرداری توجه شده، گفت: در این برنامه بخشهایی که در برنامههای قبلی باید توجه شود ادامه خواهد داشت و البته برخی از موارد نیز حذف شده است.
شهردار تهران بیان کرد: برای رسیدن به یک هدف باید یکسری سیاستها و راهبردها و روشها داشته باشیم. بنابراین آنچه که من اشاره کردم در جلسه برنامه کاملا راهبردی و با تعیین هدف است، چرا که برنامه باید قابل سنجش باشد و اینکه چند درصد تحقق پیدا میکند و در واقع مواردی که قابل اندازهگیری نیست، بنده در برنامه نیاوردهام.
افشانی در خصوص هزینه تدوین لایحه برنامه پنج ساله سوم شهرداری گفت: در این خصوص اطلاعی ندارم.
تذکرات اعضا از عدم واریز درآمدهای شهرداری به خزانه تا ابهام طرح ترافیک خبرنگاران
مرتضی الویری در جلسه روز شورای شهر تهران با بیان اینکه برخی سازمان ها و شرکت ها برخلاف تبصره یک بودجه سال ۹۷ که باید منابع درآمدی خود را به حساب خزانه کل شهرداری واریز کنند، این کار را نکردند، گفت: نسبت به این موضوع به شهرداری تهران تذکر می دهم و تاکید می کنم تمامی درآمدهای سازمان ها شرکت ها مناطق و زیرمجموعه های شهرداری باید به خزانه کل واریز شود.
الهام فخاری نیز با اشاره به تاخیر در معرفی مدیر عامل شرکت ساماندهی و صنایع و مشاغل شهر تهران گفت: با وجود گذشت ۳ هفته از انتصاب مدیر عامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران به عنوان شهردار منطقه ۲۰ هنوز مدیر عامل جدید یا سرپرست برای این شرکت انتخاب نشده که این عامل می تواند لطمات جبران ناپذیری در ارائه خدمات به شهروندان داشته باشد.
حجت نظری نیز گفت: تذکر بنده در مورد طرح های ترافیک خبرنگاران است، در تاریخ ششم تیرماه امسال طی تذکری خواستار شفافیت درباره نحوه توزیع طرح ترافیک خبرنگاران و عکاسان خبری شدم اما متاسفانه معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری تهران بر خلاف آیین نامه که شهرداری را ملزم به اعلام اسامی خبرنگاران دریافت کننده طرح ترافیک به همراه نام رسانه ای که در آن فعالیت می کنند کرده است صرفا اقدام به اعلام اسامی خبرنگاران کرد که همین اقدام موجب اعتراض جمعی از خبرنگاران در فضای مجازی شد و توضیحات بعدی در مورد عدم انتشار اسامی رسانه ها از سوی معاونت حمل و نقل و ترافیک اعلام شد هم چندان قانع کننده نبود.
نظری افزود: بر حسب وظیفه در صفحه شخصی خود از تمام خبرنگارانی که شرایط استفاده از این طرح را داشته اما نامشان در فهرست اعلام شده ازسوی معاونت حمل و نقل و ترافیک برای دریافت طرح ترافیک نبود خواستم تا مدارک و مستندات خود را برای پیگیری به اینجانب تحویل دهند که من هم پس ازدریافت این مدارک تمامی آنها را حدود دو ماه پیش به جناب آقای پورسید آقایی تحویل دادم اما متاسفانه تاکنون جوابی از معاونت حمل و نقل و ترافیک به اینجانب و خبرنگاران مذکور داده نشده است.
الهام فخاری نیز با اشاره به تاخیر در معرفی مدیر عامل شرکت ساماندهی و صنایع و مشاغل شهر تهران گفت: با وجود گذشت ۳ هفته از انتصاب مدیر عامل شرکت ساماندهی صنایع و مشاغل شهر تهران به عنوان شهردار منطقه ۲۰ هنوز مدیر عامل جدید یا سرپرست برای این شرکت انتخاب نشده که این عامل می تواند لطمات جبران ناپذیری در ارائه خدمات به شهروندان داشته باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران نیز در تذکر خود در جلسه شورای شهر با تاکید بر لزوم تسریع هوشمند سازی ارائه خدمات صدور پروانه و گواهی های ساختمانی خطاب به افشانی گفت: همانطور که می دانید ارائه خدمات صدور پروانه و گواهی ها در شهر تهران علیرغم بسترسازی های قابل توجهی که در حوزه هوشمندسازی انجام شده اکنون در بحرانی ترین وضعیت خود قرار دارد.
محمد سالاری تصریح کرد: طی سال های گذشته، شورای شهر تهران به درستی تصمیم گرفت تا ارائه خدمات حوزه شهرسازی شهر تهران به بخش خصوصی برون سپاری شود. قرار بود با ایجاد دفاتر الکترونیک شهر، حوزه شهرسازی مناطق تعطیل و صرفا ستادی در آنجا مستقر شود، چراکه هم ۹۰ درصد مراجعات مردمی به شهرداری مربوط به حوزه شهر سازی بود و هم بیشترین نارضایتی مردم در این حوزه بود.
واکنش اعضای شورا به برنامه پنج ساله سوم
ناهید خداکرمی پس از استماع چکیده برنامه سوم توسعه از زبان شهردار تهران که در جلسه علنی شورای شهر خوانده شد، گفت: با توجه به اینکه برنامه را به صورت کامل نخواندهایم، نمیتوان دربارهاش نظر کلی داد.
وی ادامه داد: باید توجه داشت این برنامه مسیر ۵ ساله مدیریت شهری را مشخص میکند و نکات مثبتی هم دارد که نشاندهنده رویکرد نوآورانه بر مبنای پتانسیلهای بالقوه تهران است. امیدواریم هریک از مواردی که توسط شهردار تهران بیان شد، بر مبنای مستندات و تجربیات کارشناسان و سنجههای به کار برده برای سنجش نتایج برنامه دوم باشد.
خداکرمی یاد آوری کرد: اما قرائت این برنامه کمی من را نگران کرد؛ دلیل نگرانی من این است که در گزارش آقای افشانی با همه جامعیت ضمیر اول شخص مفرد «من» خیلی استفاده شد و این نگرانی را ایجاد کرد، نکند قرار است برنامههای ما دستوری و مهندسی شده باشد، بدون آنکه مشارکت از پایین به بالا که لزوم اصلی مشارکت است، در نظر گرفته باشد.
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در واکنش به برنامه سوم شهرداری تهران که توسط افشانی ارائه شد ضمن تشکر از توجه ویژه به ماموریت های حوزه شهرسازی و معماری در این برنامه گفت: صیانت از باغات، بازآفرینی شهری و توجه به توسعه محله ای، ایمنی و صیانت از فضاهای باز موضوعاتی هستند که در این برنامه مورد توجه قرار گرفته است و بسیار خرسندیم که با مخالفت نماینده شورای شهر در شورای عالی شهرسازی و معماری و علی رغم وجود انبوهی از بدهی های شهرداری تهران از یک عرصه ارزشمند ۵۰ هکتاری برای آینده شهر صیانت شد.
سالاری در ادامه با اشاره به اینکه در برنامه پنج ساله دوم نگرانی تامین اعتبار وجود نداشت، اظهار داشت: با توجه به اینکه اکنون برنامه ای برای پنج ساله آینده شهر ارائه می شود و برنامه های سالانه ما برشی از این برنامه خواهد بود، می بایست مجموعه احکام و ماموریت ها و پروژه ها مورد حسابرسی قرار گیرند و میزان اعتبار برای اجرایی شدن این مجموعه احکام مشخص شود.
سالاری افزود: . همچنین بررسی شود با توجه به وضعیت موجود و ظرفیت های شهر تهران آیا امکان تامین اعتبارات وجود دارد و اگر ندارد چه احکامی را باید در اولویت قرار دهیم. چراکه وقتی احکام تصویب شود، اما اعتبارات تامین نشود، پروژه های دم دستی به اجرا در می آید اما پروژه های اصلی مغفول می مانند، لذا من از معاونت برنامه ریزی شهرداری تقاضا دارم در حوزه مالی کارشناسان حسابرسی برنامه ارائه شده را حسابرسی کنند.