خبرگزاری مهر - گروه استانها، *مجتبی نوزر نژاد: آینده، چیزی جز نتیجه اقدامات گذشته نیست. اگر جامعه امروز ما از پایین بودن نرخ مطالعه رنج میبرد و در حوزههای مختلف فکری، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی با وضعیت مورد انتظار فاصله داریم، ریشه آن در عملکرد گذشته قرار دارد. پس باید برای تقویت فرهنگ کتابخوانی و رسیدن به نرخ بالای مطالعه، امروز را بر اساس انتظارات آینده خود مدیریت کنیم. بدون شک، موفقیت در این مسیر نیازمند تدوین راهبردی است که به عنوان نقشه راه، مبنای عمل قرار گیرد.
استراتژی یا همان راهبرد، از طریق بیان روشن و آشکار خواستهها و اقداماتی که برای رسیدن به آن باید انجام شود، اولویت تخصیص منابع را مشخص میکند. از سویی دیگر با تعیین وظایف دستگاههای مختلف بر اساس ویژگی و ظرفیتهای خاصی که دارند، انسجامی را پدید میورد که سبب می شود دستگاهها به جای موازی کاری، مکمل یکدیگر باشند.
در تدوین استراتژی کتابخوانی با توجه به گستردگی جامعه هدف باید از دیدگاههای مختلف استفاده شود تا جامعیت، مقبولیت و رسمیت آن حاصل شود. در این بین، کتابخانههای عمومی، آموزش و پرورش، فرهنگ و ارشاد و سازمان تبلیغات اسلامی نقشی محوری دارند و از ظرفیت فضای مجازی و کتابهای الکترونیک نیز باید استفاده شود.
امروزه شبهات مطرح شده در زمینه کتابخوانی نظیر اینکه مطالب کتابها به نسبت شبکههای اجتماعی، قدیمی و تاریخ مصرف گذشته هستند، مانعی در برابر افزایش سرانه مطالعه نسل جوان است و از آن جا که تحقیقات علمی نشان دادهاند تاثیر و درک حاصل از مطالعه کتابهای چاپی( که از آنها به عنوان کتب سنتی نیز یاد میشود) قابل جایگزینی نیست، وجود شبهات را میتوان یک تهدید در حوزه کتاب و کتابخوانی تلقی کرد.
بنابراین برای رشد سرانه مطالعه در جامعه و دستیابی به آینده آرمانی، نیازمند تدوین یک استراتژی جامع و رسمی هستیم که نقش دستگاههای مختلف را بر اساس ظرفیت آنان مشخص نمایند، توزیع منابع را هدفمند و پاسخگوی تهدیدات حوزه کتابخوانی باشد.
*فعال حوزه کتابداری